Český kras (CHKO) slaví padesátku

Lom Velká Amerika

Členitý terén, jeskyně, středověký královský hrad Karlštejn. Chráněná krajinná oblast Český kras patří k turisticky nejnavštěvovanějším u nás.

Bubovické vodopády | Foto: Radio Prague International

CHKO Český kras o rozloze 130 kilometrů čtverečních se nachází ve Středočeském kraji mezi Prahou a Berounem, malá část leží i přímo na území hlavního města. Oblast, kde třetinu plochy zaujímají lesy, je protkána turistickými cestami. A nejsou to jenom procházky po obou březích Berounky. Pěší turisté či cykloturisté mohou navštívit třeba hrad Karlštejn, Koněpruské jeskyně, obec Svatý Jan pod Skalou, Srbsko a Bubovické vodopády, nebo nedaleký lom Velká Amerika. Známé jsou zejména krasové kaňony, rokle a jeskyně či jeskynní systémy. Jeskyní je tu na 700, z nichž deset má délku větší než 300 metrů. Nejznámější je systém Koněpruských jeskyní na Zlatém koni s celkovou délkou chodeb přes dva kilometry. V CHKO je také několik významných nalezišť zkamenělin. Jako paleontologicky významné území Český kras proslavil už v 19. století Joachim Barrande.

V oblasti se také vyskytuje cenná teplomilná květena i zvířena, například jedna z posledních populací sysla obecného v České republice a roste zde téměř 20 druhů lučních a lesních orchidejí.

50 let od založení Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český kras připomíná Muzeum Českého krasu v Berouně.

Proškův dóm v Koněpruských jeskyních | Foto: Alexandr Komaško,  Český rozhlas
klíčová slova:

Související