Český vědec sestrojil hmyzího robota

Hmyzí robot, foto: Henri Werij, TU Delft, CC BY-SA 4.0

Jeho pohyby jsou od skutečného hmyzu k nerozeznání. Když na videu sledujete hmyzího robota a vedle něj mouchu, pohyby křídel, i let jsou totožné. Hlavním konstruktérem je český vědec Matěj Karásek, který působí na Technické univerzitě v nizozemském Delftu.

Hmyzí robot,  foto: Henri Werij,  TU Delft,  CC BY-SA 4.0
Vynález, jehož výjimečné letové schopnosti otvírají nové perspektivy pro vývoj dronů, se dostal až na obálku zářijového čísla vědeckého magazínu Science.

Hmyzí robot se zrodil v delftské univerzitní laboratoři ve spolupráci s Wageningenskou univerzitou. Vědci tu prováděli pokusy s údajně prvním autonomním robotem, jehož pohon je založen na rychlém mávání křídel, inspirovaným hmyzem.

"Ten robot se dokáže vznášet, dokáže letět do kteréhokoliv směru, otáčet se kolem své vertikální osy. Robot je velice mrštný a hbitý. Je schopný se rozletět rychle vpřed, případně rychle změnit směr," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi Matěj Karásek.

"Má rozpětí křídel něco přes 30 centimetrů a váží kolem 30 gramů, to je asi 6 listů papíru A4. Robot je vyroben z kombinace plastových materiálů. Jeho průhledná křídla jsou vyrobena z 15 mikrometrů tenké fólie. Je to stejný typ materiálu, který se používá pro termoizolační přikrývky, které jsou však pokovené."

Robot může v budoucnu opylovat rostliny

Matěj Karásek,  foto: archiv TU Delft
Robot dokáže mávat křídly sedmnáctkrát za sekundu, což mu umožňuje nejen udržet se ve vzduchu, ale také mít kontrolu nad letem prostřednictvím malých změn v pohybu křídel. Inspirací byly octomilky. Hmyzí robot dokáže letět rychlostí až 25 kilometrů v hodině. Na jedno dobití materie uletí víc než kilometr nebo se může pět minut vznášet.

Momentálně jsou vědci limitovaní technologií, ale do budoucna chtějí vytvářet hejna malých hmyzích robotů s více senzory, ktreré by jim například v budově umožnily najít ideální trasu, uvedl v České televizi Matěj Karásek:

"Mohli by tak být využiti například během přírodních katastrof, kdy je potřeba rychle prohledat trosky budov. Mohou se protáhnout malými dutinami a hledat přeživší. Umíme si představit i futurističtější příklad, a to opylování rostlin ve sklenících."

Technická univerzita v Delftu tvrdí, že její robot je svými výkony dosud bezkonkurenční, a přesto je jednoduchý.