Českých voleb si všímají deníky v evropských zemích

České volby zaujaly i deníky v některých evropských zemích. A to zejména na Slovensku, v Rakousku a Anglii.

Slovenský deník SME v průběhu českých voleb uvedl, že lídrovi ČSSD Paroubkovi jde ve volbách o všechno. Na svědomí to však nemá ODS, která se nepřestala zmítat v problémech, ale fenomén vstupu nových stran, především TOP 09 a Věcí veřejných. Paroubkovy šance na koalici s centristickými formacemi snižuje zejména to, že každý kromě něj odmítá všechny formy spoupráce s komunisty.

Britský list Financial Times napsal, že konfrontace mezi pravicí a levicí v českých parlamentních volbách směřuje k nejistému výsledku, který by mohl oslabit důvěru investorů v době globálního ekonomického oslabení a krize eurozóny.

Rakouský list Die Presse míní, že jen málokdy se výsledky voleb očekávají s takovým napětím jako teď. Také on zmiňuje klíčovou roli nových stran - Top 09 Karla Schwarzenberga a Věci veřejné Radka Johna, jehož uskupení označují rakouská média jako pravicově populistické. Rakouský Kurier považuje za "žolíka" ve volební hře "knížete z Vídně" Karla Schwarzenberga. Podle serverů Češi léta žijí v patové situaci, zlepšení však volby zřejmě nepřinesou.