Českým hokejistům se vstup do světového šampionátu vydařil

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vstup do světového šampionátu ve Vídni se vydařil jak českým hokejistům, tak jejich příznivcům. Hráči udolali houževnaté Švýcary 3:1 a z tribun téměř zaplněné Stadthalle je při tom povzbuzovaly zhruba tři tisícovky českých fanoušků. Ti dorazili do rakouské metropole podle očekávání v hojném počtu a v souboji hlasivek švýcarské příznivce jasně předčili. Více už Zdeňka Kuchyňová.

Foto: ČTK
V hledišti se to jen hemžilo českými dresy a vlajkami. Transparent zavěšený na tribuně za střídačkou českého týmu vzkazoval českému kouči: "Vláďo, my ti věříme, na zlato se těšíme". České hokejisty dovedly k plnému bodovému zisku využité přesilovky, v nich se trefili Jaromír Jágr, František Kaberle a Václav Prospal.

"Pro nás to byl vynikající start. Jejich nedisciplinovanost nám umožnila přesilovky. Pro nás je moc důležité ty góly dát. I když jsme jeden gól dostali v oslabení, tak si myslím, že jsme ten zápas pořád měli pod kontrolou,"

uvedl Václav Prospal. Také Jaromír Jágr si cení výhry nad Švýcarskem i proto, že v dnešní době už na Mistrovství světa neexistují slabí soupeři. Stejně jako ostatní hráči se složitě vyrovnává s nekvalitním ledem, kteří rakouští pořadatelé připravili ve vídeňské Stadthalle. Hlavně těžší hráči se podle jeho slov nemohou klouzat. Led kritizuje i rakouský tisk, píše, že se vlivem vysokých teplot doslova rozpouští hokejistům pod nohama. Kurier v této souvislosti citoval českého trenéra Vladimíra Růžičku. Ten k problémům obránce Jiřího Šlégra s čepelí brusle v žertu řekl, že "Jirka naštěstí zareagoval rychle a včas doplaval na střídačku."