Čeští egyptologové prezentují výsledky své práce za uplynulých 50 let

Foto: Barbora Kmentová

Česká egyptologie slaví letos padesáté výročí. Čeští archeologové působí v Egyptě už od roku 1958 a za tu dobu se jim podařilo odkrýt řadu unikátních nálezů. Proslavili se při vykopávkách podzemní hrobky v Abúsíru v 60. letech i při objevu nepoškozeného šachtového hrobu správce faraónova paláce v r. 1995. Své výsledky, které je řadí ke světové uznávané špičce, prezentují hned na několika výstavách.

Československý egyptologický ústav vznikl v roce 1958 a hned se zapojil do záchranného výzkumu při budování Asuánské přehrady. Historie české egyptologie je ale starší. Jejím zakladatelem byl František Lexa, který se starověkým Egyptem zabýval už ve 20. letech minulého století. Stál také u zrodu egyptologického ústavu. Jeho následovníci Zbyněk Žába nebo Miroslav Verner pak pracovali na vykopávkách přímo v Egyptě. Prof. Verner tu působí už víc než čtyřicet let a má velkou zásluhu na prestižním postavení českých egyptologů ve světě. Sám ovšem říká:

"Já za největší úspěch považuji to, že česká egyptologie existuje, protože v minulosti prošla složitými a těžkými údobími. Jsem velice rád, že dnes se kolem egyptologie točí mnoho mladých talentovaných lidí. A musím říct, že Praha je jedním z uznávaných světových center egyptologie."

K největším úspěchům současné české egyptologie patří objev z roku 2005. V Abúsíru byl nalezen neporušený sarkofág s tělem vysokého kněze z doby kolem r. 2400 př. Kr. V dalším průzkumu lokality budou vědci pokračovat nejméně do r. 2011, kdy končí platnost dosavadní koncese.

Práce českých vědců si velmi váží i egyptští odborníci. Na prezentaci Velkého egyptského muzea v Káhiře, která proběhla tento čtvrtek v Lichtenštejnském paláci v Praze, to potvrdil generální koordinátor stavby muzea Mohammed Ghoneim:

Foto: Český egyptologický ústav
"Česká republika a Egypt zejména v tomto roce dokázaly, jak jsou si blízké a jak úzce spolupracují, když Český egyptologický ústav oslavuje své padesáté výročí."

K českým úspěchům v Egyptě ovšem patří i to, že návrh architektů Martina Roubíka a Reginy Loukotové na nové egyptské muzeum se dostal mezi dvacítku nejlepších projektů. Šlo přitom o největší světovou architektonickou soutěž v dějinách.

Čeští egyptologové si své půlstoleté výročí připomínají řadou akcí doma i v zahraničí. Shrnuje je pracovnice egyptologického ústavu Hana Navrátilová:

"V Egyptě je to velká výstava přímo v prostorách Egyptského muzea v Káhiře. V českých zemích je to několik akcí v Praze, například výstava Odkrývání starého Egypta v Lichtenštejnském paláci. Na podzim to bude výstava, kterou připravujeme ve spolupráci s Národním muzeem. A prezentujeme i naši knižní produkci na knižním veletrhu Svět knihy 2008 v Praze, který se otevírá 24. dubna."