Čeští exportéři se v Evropské unii neztratili

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Český export po vstupu země do Evropské unie přeřadil na vyšší rychlost. Podle analytiků rostl dokonce nejrychleji ze všech evropských zemí. S Českou republikou může v růstu vývozu soutěžit pouze Čína a Jižní Korea. Export je také tahounem domácí ekonomiky, má hlavní podíl na tom, že v loňském roce vzrostl hrubý domácí produkt o čtyři procenta.

Foto: Evropská komise
Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy českým vývozcům pomohlo hlavně to, že po vstupu Česka do unie skončila vývozní omezení.

"Obchodní bilance se zeměmi Evropské unie skončila v loňském roce v přebytku 225 miliard korun, což je nejvýše v novodobé historii České republiky. To potvrzuje i to, že bariéry, které v obchodě existovaly možná i psychologicky, vlastně padly."

Meziročně vzrostl český export téměř o čtvrtinu, a to na jeden a tři čtvrtě bilionu korun. Do zemí evropské pětadvacítky přitom loni mířilo 86 procent veškerého vývozu. Podle ředitelky vládní agentury pro podporu vývozu CzechTrade Jitky Hanzlíčkové to je důkaz konkurenceschopnosti českých exportérů:

"Přes řadu obav, které vstup České republiky do Evropské unie vyvolával, vývoj zahraničního obchodu jednoznačně ukazuje, že české firmy jsou schopny konkurovat evropským firmám, a to nejen cenou, ale především kvalitou."

Největšími odběrateli českých firem v zemích Evropské unie jsou nadále Německo, Rakousko nebo Itálie, exportéři však míří i do Dánska nebo Švédska.

"Je zajímavé, že se zvýšil vývoz nejenom do původních zemí Evropské unie, ale výrazně vzrostl i do zemí, které do unie vstupovaly s námi. Zdá se, že české firmy se v Evropě neztratily a že těžíme z kvality a poměrně příznivých nákladů,"

dodává k tomu náměstek Tlapa. Analytici ovšem varují, že příliš velká orientace českých firem na trhy evropských zemí může být pro vývozce nebezpečná. Do české ekonomiky se tak promítají všechny výkyvy v jejich hospodářském vývoji. Podle Martina Tlapy však úzké provázanosti českých firem a jejich unijních odběratelů nelze bránit:

"Těžko lze nějakým zásadním způsobem měnit trendy, které tu existují. Ty vazby jsou takto vytvořené, a pokud z nich mají obě strany profit, tak je to v pořádku. Strategií ministerstva průmyslu a obchodu ale je podporovat expanzi českého vývozu i do zemí mimo Evropské unie. To jsou trhy, které jsou ještě nenasycené, jsou v růstu. Takže země jako Indie, Rusko, Čína jsou prioritami a snažíme se samozřejmě podpořit české firmy i na tyto trhy."

Růst českého exportu má vliv i na obchodní bilanci. V roce 2003 činil její schodek 71 miliard korun, zato loni se snížil na historické minimum necelých 21 miliard. Podle ekonomů bude tento trend pokračovat i letos. Odhadují, že za rok 2005 bude obchodní bilance vyrovnaná, nebo možná skončí i mírným přebytkem.