Čeští hokejisté na MS v Praze nadále bez porážky!

Martin Havlát, Martin Straka a Petr Průcha blahopřejí Jaroslavu Špačkovi ke gólu vstřelenému Švýcarsku, foto: ČTK

Čeští hokejisté si zatím na mistrovství světa udržují neporazitelnost, o víkendu zdolali 2:0 Rakousko a 3:1 Švýcarsko a mají před sebou poslední zápas osmifinálové skupiny mistrovství světa s Kanadou. Nedělní utkání se Švýcarskem sledoval Herbert Brynda.

Martin Havlát,  Martin Straka a Petr Průcha blahopřejí Jaroslavu Špačkovi ke gólu vstřelenému Švýcarsku,  foto: ČTK
Čeští reprezentanti nastoupili proti tradičně nepříjemným Švýcarům s několika změnami v základní sestavě: do branky poslali trenéři místo Tomáše Vokouna Romana Čechmánka, který na mistrovství světa naposledy chytal v před čtyřmi roky v Petrohradě, a v útoku nastoupil rekonvalescent Martin Havlát. Čeští hokejisté měli od první minuty více ze hry, branku se ale tvrdě až nečistě hrajícím Švýcarům podařilo vstřelit až na začátku druhé třetiny Jaroslavu Špačkovi. Přestože na 2:0 zvýšil téměř vzápětí Jaromír Jágr, soupeř do konce třetiny srovnal na 2:1. Když už se zdálo, že v poslední třetině branka nepadne, Václav prospal vteřinu před závěrečnou sirénou zvýšil na konečných 3:1. Podle českého trenéra Slavomíra Lenera šlo dosud o nejtěžší utkání na mistrovství světa:

"Bylo to těžké utkání, nejtěžší z posledních tří utkání. Jsme samozřejmě rádi, že jsme to odehráli na dva body, obdrželi jen jednu branku a naopak dali gól z přesilovky."

To ovšem podle Lenera neznamená, že by český tým Švýcaři překvapili: "Překvapili... My jsme věděli, co v nich je, co umí, ale zatím to tady na tomto turnaji neukázali, zatím se dost trápili. A proti nám se výrazně zlepšili a zápas výrazně znepříjemnili."

Český reprezentant Jan Hlaváč a Švýcar Martin Steinegger,  foto: ČTK
S trenérem Lenerem souhlasí i obránce Jaroslav Špaček:

"My jsme na ně byli připravení, ale možná jsme nebruslili, jak jsme měli a možná z toho byl trochu problém. Občas to chceme dohrát až do kuchyně a to je trochu škoda. Budeme možná muset také někdy nahodit puk, dobruslit si ho a potom hrát pět na pět u nich ve třetině, kde jsme si nakonec šance vytvořili. Ale podle mě jsme hodně ztráceli puk na útočné modré, čímž jsme jim dávali hodně šancí."

A jak zápas viděl trenér hostí Ralf Kruger?

"Se začátkem zápasu jsme byli zcela spokojeni, začal pro nás začal úplně optimálně. Ve druhé třetině - zejména po druhém obdrženém gólu - jsme se opět vrátili do hry, dostávali se do většího počtu šancí než v první třetině a nakonec vstřelili branku na 2:1. Jinak vůbec není pochyb o tom, že Česká republika byla v zápase lepší a vítězství si naprosto zasloužila."

Střelec jedné z branek a nejlepší hráč českého mužstva Jaroslav Špaček nicméně zápas neviděl tak jednoznačně:

"Byl to vyrovnaný zápas. Oni začali dobře, my se možná trochu přizpůsobili tomu jejich tempu, nejezdili jsme tak, jak jsme jezdili v minulých zápasech, ale nakonec přišli přesilovky, z nichž jsme dali góly, navíc Jarda Jágr dával branku ve hře pět na pět. Takže to nakonec nebylo tak špatné."

A jeho slova potvrzuje střelec další branky Jaromír Jágr:

"Dobře bruslili, my naopak nebruslili tak dobře jako v předchozích zápasech. Hráli dobře v soubojích jeden na jednoho, myslím, že hráli trochu nečistě, dávali hráčům mezi nohy hokejky, což je nepříjemné hlavně pro útočníky, protože je pak velmi těžké se uvolnit. Ale jinak jsme podle mě měli zápas pod kontrolou a nakonec ho vyhráli."

David Výborný a Petr Průcha před švýcarským brankářem Markem Bührerem,  foto: ČTK
S tvrdostí a nečistou hrou Švýcarů měl obránce Špaček přeci jen menší problémy než útočník Jágr:

"Byly to takové menší fauly, neřekl bych, že to byly velké, hodně viditelné fauly, ale bylo tom hodně malých faulů, které nás stály hodně sil; možná nás i trochu těmi zákroky vyprovokovali, někteří hráči se možná nechali vyvést z míry, bylo tam hodně vyloučení, hodně oslabení a tempo zápasu nebylo takové, jaké jsme potřebovali."

V pondělí večer nastoupí čeští reprezentanti proti Kanadě, dosud nejsilnějšímu soupeři, kterého před mistrovstvím světa porazili 8:5. Co od Kanaďanů očekává Jaromír Jágr?

"Všichni moc dobře víme, že se Kanada zlepšuje zápas od zápasu, přijeli jim skoro všichni hráči, kteří mohli přijet. Bude to úplně jiný zápas než jsme s nimi hráli před začátkem turnaje, hráči si zvykli na tento styl hokeje, na velké hřiště a hlavně se sehráli. Bude to podle mě velice kvalitní zápas, který bude navíc krásný pro diváky."

A co by na zlepšující Kanaďany mělo platit podle Jaroslava Špačka?

"Hlavně budeme muset začít bránit, hrát totéž co Rakušané nebo Švýcaři. Ale na druhou stranu jsem přesvědčen o tom, že to bude lepší hokej, protože jsou to lepší hokejisté a snad nebudou tolik faulovat."