Čeští katolíci bojují proti režimu na Kubě

Václav Malý

Česká církev katolická se pustila do boje proti totalitnímu režimu na Kubě. Zbraně jiné než jsou šířit informace z oblasti, modlitby a humanitární akce nemá. Podle biskupa Václava Malého, který se nedávno vrátil z Kuby, je nutné, aby Česká republika, která ví, co je totalitní režim, nezapomněla na pomoc lidem na Kubě - a to ve formě humanitární sbírky, ale i morální podpory kubánských disidentů.

Biskup Václav Malý se vrátil ze své cesty na Kubu zjevně otřesen. V zemi, kde vládne totalitní režim v čele s Fidelem Castrem, se setkal s rodinami disidentů zavřených průměrně na 15 let do vězení. Také hovořil s Oswaldem Payou, předním disidentem a kandidátem na Nobelovu cenu míru za rok 2003, který českému biskupovi nastínil, jaké poměry na Kubě vládnou. Jak může česká církev lidem na Kubě pomoci?

"Především tím, že bude o situaci na Kubě hovořit. Šířit informace o tom, jaká situace tam je. Přirozeně se dá uvažovat o tom, aby někteří věřící se pokusili navštívit Kubu. Osobně navštívili ty pronásledované a zároveň se podíleli na připravovaných akcích. A samozřejmě i finanční a materiální pomocí postižených."

Jaký byl záměr vaší cesty na Kubu?

Oswaldo Payá a Václav havel,  foto: ČTK
"Jelikož jsem byl také vězněm svědomí, byl jsem za komunistického režimu pronásledován, tak jsem chtěl především svojí návštěvou vyjádřit podporu pronásledovaným a zároveň se seznámit se situací katolické církvi na Kubě. Vím, jak nám to bylo milé, když přicházeli lidé z ciziny a vyjadřovali nám v našem úsilí podporu. Cítím ve svém svědomí, že bych měl to samé činit těm, kteří dosud ve svobodě nežijí."

Cestu biskupa Malého na Kubu spolu připravila i obecně prospěšná společnost Člověk v tísni, která vyzývá občany České republiky, aby na Kubu nejezdili na turistické zájezdy. Potvrdil mi to Tomáš Janaba, ředitel centra pro lidská práva a demokracii při Člověku v tísni.

"Je nutné odlišit cestování na Kubu jako na dovolenou a jako je cestování biskupa Malého. Můj osobní pohled na turismus, turistické cestování je ten, že je to naprosto nemravné. Jezdit tam a utrácet peníze, které všechny jdou tomu režimu. Cesta pana biskupa, její význam budeme schopni úplně zhodnotit až za nějakou dobu. Myslím si ale, že má velikánský význam. Protože atmosféra na Kubě je paranoidní, všichni jsou vystrašení a propadají beznaději. Snad s vyjímkou Oswalda Payi, který říká, toje ta správná doba, abychom věci a projekty posunovali dál."

Tvrdí Tomáš Janaba ze společnosti Člověk v Tísni.