Čeští tenisté po skvělém výkonu zdolali v daviscupové baráži Švýcarsko

Radek Štěpánek, foto: ČTK

Čeští tenisté se úspěšně provrtali švýcarským ementálem. Přestože světová 1 Roger Federer nastoupila v barážovém utkání Davisova poháru k maximálnímu počtu tří utkání, 100% úspěšná nebyla. V klíčové čtyřhře neproměnili Federer spolu s Alegrem matchball a naše dvojice Štěpánek, Berdych nakonec po pětisetovém maratonu šťastně zvítězila.

Roger Federer  (vlevo) a Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Zatímco úvodní páteční dvouhry skončili podle očekávání vítězstvím Rogera Federera nad Štěpánkem a Tomáše Berdycha nad Wawrinkou, před sobotním deblem udělal nehrající kapitán Jaroslav Navrátil změnu, když spolu se Štěpánkem do ní poslal místo původně nahlášeného Martina Damma českou singlovou 1 Tomáše Berdycha. Tento tah se ukázal jako klíčový pro celý vývoj daviscupového duelu. Přestože český pár musel odvracet matchball, v nejdramatičtějším utkání celého víkendu nakonec před probuzenou a zaplněnou Sazka Arénou dokázali zvítězit. Navrátil poté popsal rozhodující okamžik celého zápasu.

"Nejdůležitější moment byl za stavu 0:2 na sety, kdy Radek servíroval a prohrával 15:40. Kdyby to podání prohrál, tak jsme byli break dole a naši hráči by se těžko zvedali. Samozřejmě ten game obrátili, vyhráli tiebreaka pak už byli lepší dvojicí."

Radek Štěpánek,  foto: ČTK
Za příznivého stavu 2:1 nastopil v neděli Tomáš Berdych proti Rogeru Federerovi. Mnoho nechybělo a sebevědomý rodák z Valašského Meziříčí švýcarského fenoména pokořil. Po dvou těsných koncovách setů, ve kterých ve zkrácené hře rozhodly pouhé dva míče však nakonec Berdych podlehl 0:3 a zklamaný z vývoje utkání poté nechtěl přiznat, že byl soupeř v rozhodujících okamžicích zkrátka lepší.

"V prvním setu rozhodovaly dva balony, což není moc příležitostí, abych si za to mohl sám. Ve druhém setu to bylo všelijaké. Přece jenom si ten setball uhrál tak, že míček spadl cm vedle. Kdyby to spadlo jinam, molo to vypadat úplně jinak. Hrál skvělý tenis, ale říkám, kdyby to štěstí jednou, dvakrát stálo při mně, tak jsme ještě mohli být na kurtu nebo to vypadalo úplně jinak."

Za nerozhodného stavu 2:2 nastoupili k rozhodující dvouhře dvojky obou týmů, tedy Radek Štěpánek a Stanislas Wawrinka. Karvinský rodák zlomil soupeře ve vyrovnané koncovce úvodní sady. Štěpánek na pozápasové tk prozradil s jakou taktikou šel do rozhodujícího utkání.

"Šel jsem do zápasu s tím, že musím hrát svoji hru, u které jsem věděl, že nebude Wawrinkovi sedět. Zkracovat výměny, tlačit se k síti - dělal jsem to od prvního do posledního bodu."

Radek Štěpánek a Tomáš Berdych  (vlevo),  foto: ČTK
Když už se zdálo, že našeho tenistu nemůže nic zastavit, celá hala oněmněla spolu s ním při kritickém okamžiku 3. sady, kdy se mu z ničeho nic podlomila noha a vůbec nebylo jasné, zda bude schopen utkání dohrát. Co se stalo?

"Když jsem si nadhodil míč na druhý servis, tak mi u kolene vypojila noha a úplně se mi podlomila. Vůbec jsem netušil odkud to přišlo, protože jsem necítil únavu ani, že by mě nějak tahal sval. Doktor Kolář mě ujišťoval, že není nic natrženého a tak mi vštěpoval do hlavy, že mohu v klidu pokračovat bez strachu a ať se jenom koncentruji. Já jsem rád, že jsem ten zápas mohl takto dohrát srdcem."

Štěpánek nakonec i dramatickou koncovku 3. sady dotáhl ve zkrácené hře do úspěšného konce, když proměnil hned první matchball. Velký kámen ze srdce spadl spolu s celým týmem i nehrajícímu kapitánovi Jaroslavu Navrátilovi, který prozradil, že ještě více, než sobotní nepříznivý stav ve čtyřhře 0:2 na sety, byl psychicky náročný okamžik z neděle, kdy Radku Štěpánkovi dočasně vypovědělo poslušnost jeho koleno.

"Určitě jsem se cítil hůře dnes, protože i kdybychom prohráli čtyřhru, tak si člověk nepřipouští, že se to nedá otočit. Pořád bychom měli dva zápasy, i když jeden proti Rogerovi. Dneska byl Radek lepší, takže by to po tom všem byla neskutečná smůla. Tým pracoval perfektně, takže bych chtěl klukům pogratulovat, hlavně Radkovi."

Český celek si tak po nejtěsnějším vítězství 3:2 nad Švýcary zachoval i pro příští ročník příslušnost k elitní světové skupině Davisova poháru.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio