Čeští vědci dokáží z rybích šupin zjistit kvalitu vody

Cejni ve vodní nádrži Římov, foto: Jiří Peterka, archiv Biologického centra Akademie věd ČR

Jako první na světě využívají čeští vědci vzorky rybích šupin k pozorování změn v kvalitě vody. Nová studie byla publikovaná v mezinárodním prestižním časopise.

Foto: Petr Znachor,  archiv Biologického centra Akademie věd ČR

Podle Science of the Total Environmente nová studie prokazuje, že rybí šupiny jsou spolehlivým zdrojem informací ke zkoumání vlivu člověka na vodní ekosystém.

Vědci sledovali šupiny od roku 1979

Stejně jako letokruhy stromů vypráví o historii přírodních procesů na Zemi, můžeme ze vzorků rybích šupin sbírat informace o vodním ekosystému.

Mojmír Vašek,  foto: archiv Akademie věd ČR

Díky vzorkům šupin z vodní nádrže Římov v jižních Čechách analyzoval tým vědců z Akademie věd kvalitu vodu v nádrži. Výzkum trval od roku 1979, kdy byla nádrž poprvé naplněna, až do dneška.

Jak uvedl vědec Mojmír Vašek, tým se soustředil na dvě substance, a to izotopy uhlíku a dusíku.

„Tyto dva izotopy nám mohou předávat informace o prostředí, ve kterém ryby žijí. Při zkoumání jejich šupin můžeme například poznat, jak moc je voda zelená, v jakém množství se v ní nachází planktonické řasy.“

Vědci analyzovali přibližně 1 200 vzorků šupin dvou druhů ryb, plotice obecné a cejna velkého, získaných během 40 let provozu nádrže.

Foto: Kallerna,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

„V rámci studie jsme odřízli kraj šupiny z posledního roku života dané ryby, který jsme analyzovali. Na studii je ale zajímavé to, že máme vzorky šupin nasbírané v nádrži během 40 let.“

Vědci následně porovnali své nálezy s údaji z dlouhodobého monitoringu. Výsledky se shodovaly, což dokazuje spolehlivost metody.

Metoda může pomoci archeologům nahlédnout hlouběji do minulosti

Vodní nádrž Římov slouží jako zdroj pitné vody pro krajské město České Budějovice, ale v průběhu 80. let nebyla kvality vody příliš vysoká. Ovlivnilo ji především zemědělství a nedostatek vodních rostlin. Voda obsahovala hnojiva odplavená z nedalekých polí a byla plná řas a sinic. V 90. letech se kvalita vody zlepšila, v posledním desetiletí však znovu stagnuje.

Vodní nádrž Římov,  foto: Jana Matznerová,  archiv ČRo

Mojmír Vašek dodává, že v budoucnu by vědci z Akademie věd chtěli pomocí stejné metody analyzovat vodu i z jiných jezer a nádrží v Česku, které nebyly pozorovány tak podrobně jako Římov.

„Mnoho jezer a nádrží nebylo takto detailně sledováno, nachází se v nich ale dostupné vzorky šupin. Díky zpětné analýze můžeme zjistit, jakým způsobem se kvalita vody měnila.“

Metoda může být využitá i ke sledování obsahu dalších látek v rybích šupinách, jako je například rtuť. Analýzou starších vzorků šupin pocházejících například z archeologických nálezů by se dalo nahlédnout i hlouběji do minulosti.

Vodní nádrž Římov,  foto: Jvk,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0
Autoři: Ruth Fraňková , Jana Stuláková , Martin Srb
klíčové slovo:
spustit audio