Čeští vědci objevili dva nové minerály, nalezli je v Kraji blanických rytířů

Vzorek křemene s barytem, modrým azuritem a sulfidy, mezi kterými je i zvěstovit

Na světovém seznamu minerálů letos přibyly dva nové nerosty. V Geoparku Kraj blanických rytířů je při svých výzkumech našli mineralogové z Národního muzea. Minerály dostaly název zvěstovit a argentotetraedrit.

Stav lokality Stříbrnice u Zvěstova v roce 2019 | Foto: L.Vrtiška

Zvěstovit byl pojmenován podle obce Zvěstov, na jejímž katastru leží místo jeho objevu – lokalita Stříbrnice u Zvěstova. Druhým nově popsaným minerálem je argentotetraedrit, který byl nalezen a popsán nejen na Stříbrnici u Zvěstova, ale také ve slovenské Kremnici a ve švýcarském Legenbachu.

„Určitě nejsou tyto nově objevené minerály něco, co bychom na první pohled v terénu poznali. Museli bychom si vzít na pomoc nějaké přístrojové vybavení, například elektronovou mikrosondu, abychom zjistili složení našeho vzorku,“ řekl Českému rozhlasu geolog Michal Nekl z Geoparku Kraj Blanických rytířů.

Nově objevený minerál zkoumal mezinárodní tým mineralogů, který předložil návrh na uznání nového minerálního druhu mezinárodní mineralogické komisi pro schvalování nových minerálních druhů. Komise ročně schvaluje několik desítek nových minerálů.

Na území Česka se se ale často novinky neobjevují. Naposledy byl objev nových minerálů z tuzemska mezinárodně uznán v roce v letech 2016 a 2017. Šlo o nerosty z příbramských hald a z vrchu Kaňk u Kutné Hory.

Geologické poklady

Relikt zrna zvěstovitu obrůstaného akantitem v mikroskopu s částečně polarizovaným dopadajícím světlem | Foto: J. Sejkora

Národní geopark Kraj blanických rytířů byl vyhlášen v roce 2014 na pomezí tří krajů – Středočeského, Jihočeského a kraje Vysočina. Geologický podklad tvoří z velké části moldanubikum, které je nejstarším stavebním kamenem Českého masívu.

Podle Jiřího Pavelky z Českého svazu ochránců přírody Vlašim se ukazuje, že národní geopark Kraj blanických rytířů skrývá cenné geologické poklady. „Nové minerály se nenacházejí každý den, a tak můžeme být pyšní, že se takový objev uskutečnil právě na Stříbrnici u Zvěstova,“ uvádí ochránci na webu.

Nálezy minerálů podle nich také dokazují, že vědecké objevy nových druhů organismů či minerálů nejsou výsadou neprobádaných oblastí, ale že je lze učinit i na území Česka s bohatou historií přírodovědného výzkumu.