Neznámý minerál dostal jméno Příbramit, háček a čárku jsme v názvu uhájili

Příbramit pod mikroskopem, foto: Hornické muzeum Příbram

Dosud neznámý minerál, který našel geolog v bývalém příbramském uranovém revíru, dostal název Příbramit. Objev nyní uznala mezinárodní komise ve Stockholmu, která souhlasila i s navrženým názvem, i když ne jednomyslně. Minerál našel v roce 2007 mineralog Hornického muzea v Příbrami Pavel Škácha.

Příbramit pod mikroskopem,  foto: Hornické muzeum Příbram
Objevil ho v dole, asi 3 kilometry od centra města, uvedl ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl:

"Tento důl je známý tím, že se stal nejhlubším na území našeho státu. V roce 1975 dosáhl hloubky 1838 metrů. V dole se samozřejmě dnes již netěží, a to od roku 1991. Kolega Škácha se věnuje právě zkoumání výskytu minerálů na historických odvalech uranových dolů."

Co to je odval?

"Odval je halda, je to hlušina, která se vytěží při důlní činnosti. Při ukládání tohoto materiálu se občas stane, že se mezi hlušinou objeví i různé zajímavé minerály, a to byl i tento případ. Probíhal proces chemického bádání, studia literatury. Trvalo to celých devět let. Pomocí chemické analýzy bylo zjištěno, že minerál obsahuje měď, antimon a selen. Tento minerál se vyskytuje právě ve společnosti s uranem, a to byl jeden z kroků, který vedl kolegu Škáchu k tomu, že zkoumal právě tuto lokalitu a na minerál narazil."

Na Příbramit s mikroskopem

Veřejnost se s novým minerálem bude moci seznámit na Prokopské pouti v neděli 3. července. Kdo by čekal velký kámen, tak se mýlí. Bude potřebovat zvětšovací sklo. Jak tedy minerál vypadá?

"Je složen z takových lupenkovitých krystalů, má kovově lesklý odstín. Nesmíme si ovšem myslet, že se jedná o nějaký veliký kámen. Naopak, vzorek Příbramitu je mikroskopický. Konkrétně velikost tohoto vzorku je 0,15 milimetrů."

Nedělal název Příbramit potíže? Je v něm háček a čárka.

"Ano, dělal. Existuje mezinárodní komise pro nové minerály. Je složená z odborníků z celého světa. Tento tým specialistů se vyjadřuje jednak k tomu objevu a k pojmenování. Máme k dispozici záznam z hlasování. Všech 20 členů komise odhlasovalo, že skutečně minerál tohoto chemického složení doposud nikdo na světě neobjevil. Pak je druhá tabulka, kde odborníci hlasovali o tom, zda souhlasí s námi navrhovaným pojmenováním Příbramit. Sedmnáct členů souhlasilo, dva se zdrželi hlasování a jeden byl dokonce proti. Navrhovali, aby se tam nepoužíval háček a čárka, a minerál se nazýval Pribramit. Nakonec byli v menšině, takže prošel náš návrh Příbramit."

Jak uvedl ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl, název Příbramit byl zvolen na počest místa nálezu a zároveň jako dárek k letošnímu výročí 800 let od nejstarší písemné zmínky o Příbrami a ke 130. výročí založení muzea, jehož sbírku minerál obohatil.