Čeští volejbalisté se nejedou na MS pouze zúčastnit

Čeští volejbalisté jsou v závěrečné fázi přípravy na MS v Japonsku. Pod taktovkou staronového reprezentačního trenéra Zdeňka Haníka se zlepšila nejen sehranost, ale i soudržnost našeho týmu. Vzestupnou tendenci potvrdili reprezentanti v přípravě cennou výhrou nad Ruskem.

Zdeněk Haník vyjádřil s dosavadním průběhem přípravy spokojenost.

"Jsem spokojený s nasazením hráčů, pracovní atmosférou i se zápasy s Rusy. V jednom jsme vyhráli a ve druhém, kdy jeli na plný plyn, tak nám ukázali, kde je rozdíl mezi mužstvem světové extratřídy a námi."

Druhé utkání se spolufavoritem šampionátu - Ruskem, už tak excelentní nebylo. Prohra 1:3 na sety odhalila slabiny našeho celku.

"Odhalil naši tradiční slabinu, což je hra v poli. Když se soupeř soustředil, tak eliminoval i naši silnou stánku - útok středem. Navíc se nám před kulisou 12-ti tisíc diváků, na což nejsou kluci zvyklí, nedařilo podání."

Haník převzal reprezentaci doslova v šibeničním termínu. Světový šampionát v zemi vycházejícího slunce klepe na dveře a úkol stmelit z části rozhádané družstvo nebylo lehké.

"Taková věc se nedá změnit za měsíc, ani za půl roku. Podstata je v tom, aby spolu něco prožili, společně trpěli a tím pádem k sobě budou mít větší úctu. To se teď děje, ale je velmi složité říct, že se psychicky něco změnilo. Já nesleduji žádné negativní jevy, takže by se dalo říct, že když jsou ochotni spolupracovat, tak to jde nahoru. Chtělo by to ovšem pohled zvenku. Z hlediska médií by se rádo mělo říct jak se všechno zlepšuje, ale to nechci. Cítím to tak a spíše to pokorně akceptuji."

Zatímco mnoho Haníkových kolegů hledá ideální základní šestku, on sám sází spíše na jednotlivce.

"Já základní šestku moc nevyznávám, takže to mám takové pohyblivé a bude to stejné i v Japonsku. Největšími oporami však budou Lébl, Rak a Štokr.

České mužstvo postihlo několik hráčských absencí. Pozvánku na šampionát odmítli francouzští krajánci Jiří Novák s Petrem Pešlem a kvůli novému zahraničnímu angažmá také Jakub Novotný. Haník nejvíc lituje omluvenky prvně jmenovaného.

"Určitě nejvíc by tomuto družstvu prospěl Novák, ale ačkoliv mě to hodně mrzí a volil bych i ostřejší výraz, tak to musím akceptovat. Je to jejich živnost a Jirka Novák musí ve svých 32-ti letech dobře zvážit, co se mu vůči jeho chlebodárci vyplatí. Nikoho nebude zajímat, až se vrátí na začátku prosince bez energie nebo zraněný. Jeho zaměstnavatel by to pochopitelně neomluvil a to je nutné akceptovat."

Soupeře v základní skupině má reprezentační kouč podrobně přečtené.

"Mám je zmapované velmi dobře, dokonce jsem nelenil a vyjel i do Íránu. Itálie a USA, což jsou naši další soupeři - víme přesně, kdo bude hrát, jak bude hrát. Těch informací je dostatek, samozřejmě budeme je korigovat přímo na šampionátu, takže myslím si, že to je nejmenší problém."

A jaké jsou vlastně výsledkové ambice národního celku, který na podzim vyhořel v evropské kvaklifikaci?

"My jsme si stanovili cíl, postup ze základní skupiny. Já se o tom ještě s kluky pobavím, samozřejmě, že hráči jako Lébl a Rak se budou chtít popasovat i se soupeři typu Itálie, Ameriky nebo Bulharska. Ale Italy jsme ještě nikdy na MS neporazili, takže by bylo velmi odvážné tvrdit, že se nám to povede právě nyní. Já po tom všem, co se stalo, tak chci především postoupit ze skupiny a pro mě osobně je cílem, aby se viditelně i pro oko nezaujatého diváka zlepšila image našeho národního družstva."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio