Cestovka prý měla políčeno na rysa omylem

Рысь

Podle úterní Mladé fronty Dnes organizuje jedna ústecká cestovní kancelář pro zahraniční turisty nelegální lov přísně chráněného rysa. Případem se už zabývá Česká inspekce životního prostředí. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Nabídku zaznamenali ústečtí novináři a v roli zájemců se vydali do cestovní kanceláře. Majitel Antonín Fedorjak neskrývá, že jim poskytl informace.

"Řekl jsem, že taková věc by byla drahá jako bejk, ale v tom smyslu, že jsem jednou dělal nabídku pro jednoho podnikatele, který si přál něco lovit v zahraničí. Poslali jsme mu nabídku o lovení zvěře v Chorvatsku. A když jsem to počítal, vyšly takové ceny, které pro normálního smrtelníka nejsou určené. Ani na to v podstatě nereagovali. Měli ale zájem, tak jsme jim ty ceny sdělili."

Podle Antonína Fedorjaka se nabídka na lov rysa ocitla v katalogu omylem.

"Když to děvčata připravovala, vzala úplně staré, historické seznamy zvěře, opsala to a dala do katalogu. Nikdo ten seznam nekontroloval. Nikoho nenapadlo, že v roce 1992 se to zvíře stalo chráněné. Prostě to tam je, ale je to pitomost."

Jak řekl Radiu Praha Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty, taková nabídka není normální. Nabízet něco takového prý může absolutní amatér. Navíc rys není chráněn teprve od roku 1992.

"Rys je chráněný podstatně delší dobu. Nedokáži si vysvětlit, jak je něco takového možné. Pravděpodobně byli zaměřeni na nějaké Západoevropany. Ti lovci ale dobře vědí, že se rys v Evropě neloví, snad s výjimkou Estonska, kde je to nějakou výjimkou povoleno."

Jen tak mimochodem, dal by se takový černý odstřel utajit? Rysů u nás přece není moc.

"Počet rysů uvádí Akademie věd na 70 - 100. Nikdo neví přesně, kolik jich je. Pozvat ale někoho na rysa je úplný nesmysl, protože rys má obrovské teritorium, samec až 20 kilometrů čtverečních, samice deset kilometrů."

Takže by takový lovec asi musel spolupracovat s našimi myslivci, ne?

"Spíše s pytláky, ne?"

Případem ústecké cestovní kanceláře se už začala zabývat Česká inspekce životního prostředí. Potvrdila to ředitelka tamní pobočky Jana Moravcová.

"V současné době probíhá zajišťování dalších podkladů a případ je v šetření. V případě, že bychom cestovní kanceláři prokázali, že v rámci této nabídky už došlo k usmrcení rysa ostrovida, hrozila by pokuta do dvou milionů korun. Nicméně vlastní nabízení zprostředkování odstřelu nebude možné být klasifikováno jako právní delikt ani přestupek. Česká inspekce životního prostředí bude celý případ konzultovat s policií, budeme se dotazovat, zda by tato činnost nemohla být nabádáním k trestnému činu."