Chřipky je méně, ale komplikace jsou častější

Hrozba takzvané prasečí chřipky byla neustále se vracejícím tématem celého podzimu. Epidemie, zaznamenaná téměř v polovině krajů České republiky, sice kolem Vánoc odezněla, podle odborníků však vyhráno není. Počet nových případů klesá, ale některé mají velmi těžký průběh.

Předvánoční sněhová nadílka doprovázená tuhým mrazem v českých zemích dlouho nevydržela. Přišly teploty kolem nuly, vlhko a Vánoce na blátě. Počasí jako stvořené pro šíření virů a zvýšený výskyt následných respiračních onemocnění. Hlavní hygienik Michael Vít ale čeká nárůst chřipek až v těchto dnech, s návratem lidí do práce a prostředků veřejné dopravy: "Po těch vánočních svátcích ty první dva týdny budou mít opět jakýsi akcelerující, zvýšený výskyt tohoto onemocnění."

Celkově se počet chřipkových onemocnění v České republice za uplynulých deset dní snížil téměř o polovinu a z tohoto hlediska situace není nijak dramatická, říká vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková: "Pacientů nám přibývá, ale celkově vzato se dá říct, že ta první vlna jak v České republice tak i obecně v Evropě je už do určité míry na ústupu. Takže teď jsme ve fázi řekněme lokálních epidemií, lokálních výskytů, ale dá se říci že jsme za tím prvním vrcholem."

Není ale důvod jásat. Kromě viróz s lehčím průběhem se totiž vyskytuje i řada komplikovaných případů pandemické, čili prasečí chřipky, vyžadujících intenzivní péči, připomíná hlavní hygienik Michael Vít: "Máme opravdu závažné informace z oddělení jednotlivých nemocnic, z plicních oddělení, kde nám leží celá řada pacientů se závažným virovým zápalem plic u chronických pacientů."

Podle primářky infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka v Praze Hany Roháčové mohou mít těžký průběh onemocnění prasečí chřipkou i mladí zdraví lidé, u kterých se ale objevuje jeden specifický rizikový faktor: "Zaznamenali jsme třeba několik pacientů s velmi těžkým průběhem s vysokou nadváhou. To se zdá, že je skutečně poměrně významným rizikovým faktorem právě u těchto mladých lidí."

V České republice dosud zemřelo nejméně 48 lidí s prasečí chřipkou. Většina z nich měla závažné chronické onemocnění a byla vyššího věku. Z toho až deset úmrtí ale přibylo za jediný týden před Štědrým dnem. Ministerstvo zdravotnictví přitom aktualizuje tyto údaje jen jednou týdně, v posledních dnech roku proto můžeme čekat nové upřesnění.

Zatímco očkování osob důležitých pro chod státu, zejména záchranářů, začne po Novém roce, už přes měsíc probíhá očkování některých chronicky nemocných pacientů. Lékaři tvrdí, že nabídku využívá jen asi každý druhý pacient. Ministerstvo to nepotvrdilo, přiznává ale, že dovezená očkovací látka by mohla vystačit pro širší okruh nemocných, než se původně plánovalo.

"Lze předpokládat, že do té skupiny by se dostali například diabetici, kteří mají tu cukrovku v těžším stavu,"říká mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň a zdůrazňuje: "V současné době se ne zcela dobrým způsobem to onemocnění vyvíjí. Vzniká tam řada komplikací a je mnohem více lidí v nemocnici s přídavnými potížemi, než tomu bývá u standardní sezónní chřipky."