Prezident nesouhlasí s povinným očkováním proti chřipce

Očkování proti takzvané prasečí chřipce sice v Česku zatím není povinné, hlavní hygienik ho ale za určité situace může nařídit vybraným osobám, včetně hlavy státu. Prezident však takový příkaz odmítá nejen za svou osobu, ale jako principální útok na lidskou svobodu.

Dana Jurásková a Václav Klaus,  foto: ČTK
Už deset let je v kompetenci hlavního hygienika nařídit vybraným lidem povinné očkování, pokud si to vyžádá rozsah a klinický průběh akutních onemocnění, potvrdila po pondělním jednání vlády ministryně zdravotnictví Dana Jurásková: "Vláda toto očkování povinným vyhlásit nemůže. To je kompetence hlavního hygienika. Ale vláda si vymínila právo, aby ji o tom informoval."

Ironií osudu hlavní hygienik Michael Vít zůstal doma s prasečí chřipkou. Alespoň se domnívá, že jde o tento pandemický virus, protože až 95 procent letošních chřipek je podle něj právě tohoto typu. Právě Víta zákon zmocňuje nařídit očkování až dvou set tisíc lidí nutných pro chod státu. Jde zejména o policisty, hasiče, vojáky, zdravotníky a představitele státu, včetně prezidenta.

Michael Vít,  foto: ČTK
Václav Klaus ale dal najevo svůj razantní odpor: "Já vetuji možnost, že by u takové chatrné, nevýznamné choroby, jako je tato potencionální chřipka, se mělo někomu něco nařizovat. To je pošlapávání elementární lidské svobody. A já myslím, že to není potřeba dělat. To není fatální nemoc."

Nepodrobení se povinnému očkování zákon hodnotí jako přestupek, postižitelný pokutou až 10.000 korun. Hlavu státu ale chrání rozsáhlá imunita, alespoň pokud jde o právní stránku věci.

Václav Klaus mimochodem už minulý týden částečně uspěl s kritikou armádního záměru povinně naočkovat šestnáct tisíc vojáků a zaměstnanců armády. Vojáci nejsou pokusní králíci, řekl vrchní velitel ozbrojených sil Bezpečnostní radě státu, která pak zamýšlený rozsah očkování snížila na polovinu.

Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku ale povinné očkování hájí jako rozumné: "U těch lidí, kterým to může stát přikázat, to dobrý nápad je, protože je samozřejmě vždy lepší, máme-li ty složky, které potřebujeme k zajištění chodu státu, očkované a ne nemocné. To očkování rozhodně představuje menší náklad, než léčba."

Lidé, důležití pro chod státu, jsou totiž ve specifické situaci, dodává Jiřincová a zdůrazňuje, že povinné očkování v sobě navíc nese pozitivní přesah do budoucnosti: "My můžeme zabraňovat šíření nějakými karanténními opatřeními, ale tyto složky nemohou být v karanténě. Takže asi je to rozumné. Je to rozumné i proto, že tento kmen bude pravděpodobně už u nás kmenem lidským, takže to bude mít i smysl v budoucí ochraně."

I proto ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou mrzí odmítavý postoj prezidenta. Právě v důsledku negativní kampaně proti očkování se podle ní na celém světě nechává v průměru očkovat pouze 30 procent lidí. A očkování odmítají i nemocní lidé, pro které je virus vysoce rizikový, tvrdí Jurásková.

My ještě dodejme, že Česko zatím eviduje 95 případů úmrtí na prasečí chřipku. A že nemocný chřipkou je v zemi zhruba jeden člověk ze sta, zatímco za hranici epidemie se považuje dvakrát častější výskyt nemoci.