V Česku se začne očkovat proti prasečí chřipce

Foto: ČTK

Do Česka ve středu dorazilo prvních 95 tisíc dávek vakcíny proti prasečí chřipce. Ve čtvrtek vláda schválila změnu v pandemickém plánu: počty lidí, kteří budou očkováni proti prasečí chřipce, se zvýší.

Dana Jurásková,  foto: ČTK
Před víkendem budou vakcíny spolu s léky Tamiflu a Relenza distribuovány do ordinací praktických lékařů i zdravotnických zařízení. Vakcíny by jako první měli dostat zdravotně znevýhodnění pacienti a zdravotníci, potvrzuje to ministryně Dana Jurásková:

"Jako první dostanou vakcínu zdravotně stigmatizované osoby, tzn skupiny osob, které mají chronická onemocnění, kdy virová infekce je ohrožuje velmi závažnými komplikacemi, a s nimi praktičtí lékaři a jejich zdravotníci tzv. sestry případně zdravotníci pracující na infekčních odděleních," uvádí ministryně zdravotnictví.

Česko objednalo milion vakcín, které podle původního plánu měly stačit na naočkování 500 tisíc lidí. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace ale stačí většině lidí jedna dávka. V Česku by tak mohlo být postupně očkováno zhruba milion obyvatel, včetně chronicky nemocných trpících méně závažnou chorobou. Změnu v pandemickém plánu schválila ve čtvrtek vláda.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít,  foto: ČTK
"Je jasné, že zdravotníci a osoby zajišťující chod státu budou očkovány jednodávkovým schématem a nám v tu chvíli ´zbývá´ 700 000 vakcín pro očkování rizikových skupin obyvatelstva. Z těch rizikových skupin obyvatelstva jsou doporučena dvoudávková očkovací schémata pro osoby, které jsou např. po transplantacích, osoby dialyzované a osoby s imunodeficiencí."

Kvůli prasečí chřipce už přijaly opatření například některé nemocnice, zdravotnická zařízení a školy. Byl vyhlášen zákaz návštěv nebo "chřipkové prázdniny".

Počet hlášených případů se v České republice pohybuje okolo 650, předpokládá se ale, že skutečné číslo nakažených je vyšší. Panika ale podle ministryně není na místě.

Foto: ČTK
"Úmrtnost na nový typ chřipky je daleko menší než úmrtnost na chřipku sezónní. To znamená, že v tuto chvíli není na místě strašit tím, že nová chřipka zabíjí. To je nesmysl a není to pravda. Nová chřipka je stále banální onemocnění, kterému lze zabránit praktickými opatřeními, které každý občan České republiky zná a má je vyzkoušené. Je důležité i chování, zbytečně se nevystavovat kontaktu s velkým množstvím osob a podobně, důležitý je i dostatek tekutin a vitamíny."

Podle odhadu hlavního hygienika ČR Michaela Víta epidemie chřipky začne v Česku počátkem prosince.