Čínský ministr zahraničí v Praze

Tchang Ťia-süan

Oživit hospodářskou spolupráci mezi Českem a Čínou, to bylo hlavním cílem návštěvy čínského ministra zahraničí Tchang Ťia-süana v Praze. Častým tématem rozhovorů však byla i otázka dodržování lidských práv v Číně. Informuje Vilém Faltýnek.

Čínský ministr zahraničí Tchang Ťia-süan se v pondělí sešel se svým českým protějškem Janem Kavanem. Jedním z hlavních bodů jednání bylo české pasivní saldo vůči Číně a hospodářská spolupráce obou zemí.

"Uvítal jsem i ochotu Čínské lidové strany zabývat se aktivněji současným pasivním saldem, které je pro Českou republiku velmi nevýhodné a velmi bolestivé, reprezentuje tuším asi třicet procent našeho celkového deficitu."

Oba diplomati potvrdili zájem na prohlubování česko-čínské ekonomické spolupráce. V odpovědích na otázky novinářů se dotkli také dodržování lidských práv v Číně. Tchang řekl, že mediální propagace v Evropě je jednostranná a novináři neznají dobře situaci.

"Stav lidských práv v Číně se nachází v historicky nejlepším období. Čínská vláda a čínský lid si stejně jako česká vláda a český lid velmi si váží lidských práv a věnuje jim velkou pozornost."

Podle Jana Jařaba, zmocněnce české vlády pro otázku lidských práv, k určitému zlepšení v Číně dochází, přesto situace není dobrá.

"I po tomto zlepšení, které může být interpretováno jako že lidská práva jsou na tom teď o něco lépe než kdy v minulosti, přesto ten standard asi z našeho pohledu rozhodně uspokojivý není, lidé jsou odsuzováni k trestu smrti za majetkové trestné činy a tak dále."

Tuto situaci nelze vysvětlovat ani odlišnou kulturní tradicí východní čínské kultury. Sinoložka Olga Lomová tvrdí, že hluboký vztah Číňanů k osobní lidské důstojnosti souvisí se staletou tradicí.

"V tradiční Číně možná ještě víc než v našem moderním světě je strašně silná potřeba osobní důstojnosti, důstojného života a důstojné smrti. To je něco, co možná u nás není tak silné."

Odlišné názory na některé věci by podle ministrů neměly bránit čínsko-české hospodářské spolupráci. Na této věci se ostatně ministr Kavan shodl s čínským šéfem diplomacie již v roce 1999 při návštěvě Pekingu.

"Je zcela správné, abychom na tyto otázky vyjadřovali názor a vyměňovali si své názory formou konstruktivního přátelského dialogu a budeme-li mít odlišné názory na některá témata, nemělo by to být překážkou rozvoje vzájemných vztahů."

Zatímco pobyt čínského ministra zahraničí před pěti lety provázely protesty, návštěva Tchang Ťia-süana letos probíhá pokojně.