Co je brzlík, vám prozradí v Café Savoy
Prvorepublikové kavárny se do Prahy vrátily. Po rekonstrukcích otevřela kavárna české bohémy Demínka, Louvre, Slavia, či Savoy. Ta se může pochlubit památkově chráněném stropem a historií od roku 1893. I díky interiérům v historických budovách se kavárny stávají turistickou atrakcí.
Navíc si tu můžete dát pozoruhodné speciality. Víte, co je brzlík? Možná to slovo znáte, ale málokdo si vybaví, co to je. Díky internetu zjistíte, že je to žláza, která v dospělosti zaniká, takže ji mají jen mladá zvířata.
"Brzlík jsme skutečně dali do jídelního lístku původně samostatně jako delikatesu, ale překvapilo nás, že to hodně lidí nejí, nejsou na to zvyklí. Chtěli jsme ho zachovat, tak ho přidáváme k vídeňskému telecímu řízku, a lidi se rozhodnou, jestli ho snědí nebo ne. Je výborný, já ho mám rád, a my to hosty naučíme,"říká manažer Oldřich Bureš.
Café Savoy zvítězilo v hlavní kategorii ankety o Restauraci roku 2015. Její specialitou jsou opuletní snídaně.
"Náš hlavní čas jsou snídaně a obědy, večeře potom vypadají úplně jinak. Ztlumí se osvětlení, a hosté přijdou do úplně jiného podniku, než dopoledne. Původně jsme se snažili jídelní lístek měnit poměrně často. Ale zjistili jsme, že hosté to nevyžadují. Samozřejmě se lístek mění vždycky trochu podle sezóny, ale není to tak, že bychom vzali pět jídel a vyměnili je za pět jiných. To se už nikdy nestane, protože jsme se předsvědčili, že lidé jsou zvyklí sem na něco přijít, a chtějí to v lístku najít. Spíše se držíme sezóny a domácích surovin. Máme například i jídla z hub. Houby nám nosí čeští sběrači."
Kavárna Savoy je v secesním domě s památkově chráněným stropem
I Café Savoy, stejně jako další pražské kavárny, prošlo v roce 2001 složitou rekonstrukcí. Kavárna je v přízemí secesního domu. Kdysi to byla dekadentní kavárna, za socialismu náborové středisko policie.
"Strop byl zakrytý, dole byly kanceláře, a bylo to agitační středisko. Zadní část byla zazděná, a byla tam nějaká výrobna. Stěny původně modrého salonku byly nenávratně poškozené. Vzory pak byly převzaté z hlavní lodi. Památkáři, kteří s tím pracovali, byli moc šikovní, je to na tom vidět. Několikrát jsme byli ve Vídni a v Paříži, kde jsme se inspirovali."
Café Savoy tak získala zpět svůj historický dřevěný interiér, nádherně zrestaurovaný strop a velká okna. Oči milovníků vína určitě zabloudí na stěnu, kde má každá láhev vína svoji speciální poličku. Původně tu chtěli majitelé otevřít jen kavárnu. Dneska tu mají i pekárnu, dělají domácí vlastní limonády. Chtěli pražit i kávu, ale když viděli, jak je to složité, raději to svěřili do rukou odborníků. Mlsné jazýčky sem míří třeba na dort.
"Ten vymyslel Lukáš Pohl, náš tehdejší šéfcukrář. Udělali jsme k němu pohár pro letní období, který má chutě úplně stejné. Je složený ze zmrzliny, marcipánu, podobně jako dort. Velkou část sladkostí prodáváme do krabičky sebou. Lidi si nás kvůli tomu oblíbili. Prodáváme ještě ručně dělané bonbóny, nebo závin."