Dejte si dort od Dorta! Kuchaře na svém místě má kavárna v Obecním domě

Obecní dům, vlevo Prašná brána

Před staletími tu žili čeští králové. Později byl z balkónu Obecního domu vyhlášen vznik Československa, a od té doby bylo Josefské náměstí přejmenováno na náměstí Republiky. V této unikátní stavbě je kavárna, kde můžete dostat dort od Dorta, prozradil obchodní ředitel Tomáš Bílek.

Kavárna v Obecním domě,  foto: Ondřej Tomšů

"Máme vlastní cukrárnu, a dorty si vyrábíme sami. Zajímavostí je, že náš kuchař se jmenuje Dort. To se opravdu povedlo. Dělá asi patnáct druhů dortů, i bezlepkových. Ale nemáme nějaký speciální, jako mají třeba Sacher ve Vídni."

A na co dalšího byste návštěvníka pozval?

"Pozval bych ho na dobrou kávu, kterou mi právě přinášejí ke stolu. Troufám si říct, že kavárna v Obecním domě patří k nejkrásnějším secesním kavárnám v Evropě. Je srovnatelná s vídeňskými kavárnami. Hosté tu mohou vidět opravené původní lustry od Františka Křižíka, část původního vybavení kavárny, i to, jak kavárna vypadala od roku 1912, kdy se Obecní dům otevřel."

V kavárně je fontána s reliéfem nymfy

Kavárna v Obecním domě,  foto: Ondřej Tomšů

Kdybychom si dali práci, napočítali bychom v Obecním domě na 700 místností, 40 tisíc uměleckých děl a 5 tisíc lustrů. V kavárně najdete i unikátní mramorovou světelnou fontánu.

"Když vejdete do kavárny, tak je proti vám na stěně fontána s reliéfem nymfy od sochaře Pekárka. Světla v kavárně jsou vyrobená Františkem Křižíkem. Postupně byla zrestaurovaná. Jsou tady mahagonové boxy, hlavice potažené kůží. Židle a křesla už jsou volnou replikou. Zachovalo se jen pár kousků původních a ty jsou uschovány v archivu."

Kovová konstrukce umožnila postavit koncertní síň širokou dvacet metrů

O tom, jak bude Obecní dům vypadat, nebylo dlouho rozhodnuto. Ani ve dvou kolech architektonické soutěže se nepodařilo vybrat vítěze. Nakonec městská rada v roce 1903 rozhodla, že zpracováním projektu budou pověřeni architekti Antonín Balšánek, který uspěl v prvním kole, a Osvald Polívka, který původně do soutěže odmítal jít. Je tu nýtovaná střešní konstrukce, což umožnilo, aby centrální Smetanova síň mohla být široká víc než dvacet metrů.

Obecní dům,  vlevo Prašná brána | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Ve Smetanově jsou pozoruhodná dvě sousoší Ladislava Šalouna s názvem Vyšehrad a Slovanské tance. Smetanova síň prostupuje několik podlaží. Všudypřítomná je tu symbolika. Jsou tu listy vavřínů, symbolizující vítězství a slávu, listy lípy jsou pak oficiálním symbolem Česka. Je tu i strom pro Česko poněkud netypický. Listy ginkgo biloby znázorňují dlouhověkost, ale i přátelství, naději a mír.

"Existují tu i komentované prohlídky, protože budova je krásně zrekonstruovaná. V patře je vyhlášená Smetanova síň, kde hraje symfonický orchestr. Další sály jsou po obvodu Obecního domu. Konají se tu nejrůznější akce, konference, kongresy, oslavy. Tak jako má každá vesnice nebo městečko svůj kulturák, tak tohle je takový kulturák Pražanů."

Turisté si nádherný interiér fotí u vchodu

Kavárna v Obecním domě,  foto: Hans Peter Schaefer / CC BY-SA 3.0

A vstup do něho je hodně reprezentativní. Na návštěvníka tu čeká polokruhová skleněná mozaika od Karla Špillara, a citát Svatopluka Čecha.

"Když sem přijdete a posadíte se, tak vás to přenese do časů první republiky. Snadno si to můžete představit. Kavárna je hodně fotografovaná a navštěvovaná zahraničními turisty. Často sem nahlédnou a kavárnu si od vchodu fotí, protože ten interiér je nádherný," dodal Tomáš Bílek.

Obecní dům je spojen můstkem i s vedle stojící Prašnou bránou. Ostatně kamenná figura stavitele Prašné brány Matěje Rejska zdobí i fasádu Obecního domu a jejím autorem je Čeněk Vosmík. Obecní dům je i technicky zajímavý. Byl chlazen vodou z Vltavy a to ze studní, které se nacházejí hluboko v podzemí budovy.

klíčová slova:
spustit audio

Související