Co přinesl nevolební kongres ODS?

Logo ODS

Minulý víkend se ve známých moravských lázních Luhačovice konal nevolební kongres Občanské demokratické strany - nejsilnější opoziční síly v České republice. Jeho vyznění se budeme věnovat v dnešní rubrice Česko v komentáři. S někdejším šéfredaktorem Listů, publicistou Václavem Žákem telefonicky hovoří Josef Kubeczka.

Petr Nečas,  tiskov8 konference ODS,  foto: ČTK
Co soudíte o tom, že na kongresu Občanské demokratické strany nepadlo jediné slovo kritiky do vlastních řad?

"Já si tím nejsem tak úplně jistý, protože místopředseda ODS Petr Nečas přece jenom pronesl určitá kritická slova. Obávám se, že tím sice nevzbudil nadšení, ale tato slova padla."

Ostrá, často osobně zabarvená a mnohdy také nevybíravá kritika se snesla na hlavy vládní koalice, zejména pak vedení sociální demokracie. Myslíte si, že to byl hlavní záměr kongresu?

"Stranické kongresy se musí dělat jednou za rok a patří k takovému koloritu. Je to zejména z britského politického života převzatý systém, že se vládní koalice nešetří. Je třeba ovšem říct, že ve Velké Británii to dělají s větším vtipem. To, co by tomu mohl člověk u nás vyčítat, je spíše určitá míra nevkusu, ale jinak to patří k politickému koloritu."

Jan Zahradil a Mirek Topolánek na kongresu ODS,  foto: ČTK
Jak si pak vysvětlujete předkongresovou rétoriku špiček ODS, které se netajily vizí budoucí spolupráce se sociálními demokraty, pokud dojde ke změnám v jejich vedení. Měl snad být kongres ODS jakousi pomocnou rukou pro ty nespokojené sociální demokraty, kteří by si přáli změnu svého vedení?

"Myslím, že ta linie ODS je velmi kolísavá. Na jednu stranu ODS tvrdě kritizuje vládní koalici, na druhé straně se předseda ODS Mirek Topolánek vyskytuje v Úřadu vlády a chce jednat s premiérem Vladimírem Špidlou. Já si tedy myslím, že to je kolísavá linie, kterou si vysvětluji tím, že ODS navenek vysílá signály pro veřejnost, že je nesmiřitelnou opozicí, a samozřejmě, kdy je to třeba, tak s vládní koalicí vyjednává. Česká veřejnost by si měla zvyknout na to, že politika je hra a nenechat se příliš citově ovlivňovat jednotlivými výkřiky politiků."

Za svého potenciálního partnera v řadách obměněné sociální demokracie si špičky ODS kupodivu vybraly Bohuslava Sobotku, tedy ministra financí, hlavního tvůrce současné podoby reformy veřejných financí, kterou občanští demokraté především kritizují. Není to tak trochu paradox?

Miroslav Kalousek hostem kongresu ODS,  foto: ČTK
"No samozřejmě tady v rámci toho, že se hrají hry, tak těch paradoxů uvidíme více. Já si myslím, že reforma veřejných financí je nutná. Asi se dá souhlasit s tím, že by mohla být razantnější, ovšem pro ní by vedení sociální demokracie těžko našlo podporu v řadách poslaneckého klubu. Už tak ji těžko hledá. A každý ví, že kdokoliv bude vládnout, bude muset přijímat velmi nepříjemná opatření. Já trochu podezřívám ostatní strany, zejména ODS, že to velmi dobře vědí, že nahlas tu vládu kritizují a přitom jsou do značné míry rády, že tu reformu nemusejí dělat samy."

A jaké místo podle Vás v kalkulacích ODS do budoucna zaujímá nový předseda lidovců Miroslav Kalousek. Jeho vystoupení na kongresu ODS, na který byl pozván jako jediný zástupce vládní koalice, mělo velký úspěch...

"ODS je zřejmé, že těžko vyhraje volby jednapadesáti procenty a tudíž bude potřebovat koaličního partnera. A s Cyrilem Svobodou, který byl evidentně proevropsky orientovaný a měl výhrady vůči typu politiky, kterou ODS v poslední době dělá, by se, alespoň z hlediska veřejnosti, ODS dohadovala hůř než se současným předsedou Miroslavem Kalouskem, který odjakživa říká, že pozice KDU-ČSL je spíše středopravá a nahlas mluví o potenciální spolupráci s ODS. On je tedy v současné době skutečně jediným možným partnerem pro ODS."

Logo ODS
Co si podle Vás z luhačovického kongresu ODS lze odnést kromě to, že si delegáti řekli: Zvolili jsme dobrou taktiku, jde nám to, jen tak dál.

"No, to je trochu málo. Já si myslím, že veřejnost by skutečně potřebovala realisticky alternativní představu o tom, co by ODS dělala, kdyby vládla. Obávám se, že tzv. Modrá šance jsou spíše jenom skicy nějakého programu, z kterého se mnoho odvodit nedá, je málo. Myslím si, že veřejnost by měla trvat na tom, aby ji politické strany naprosto jasně říkaly, jak bude vypadat jejich program. Nemusí to říkat ve znění zákonů, ale musí říkat to, čeho by chtěli dosáhnout, aby veřejnost mohla solidně a kvalifikovaně rozhodovat ve volbách. Bohužel ten kongres k tomu veřejnost nepřiblížil ani o píď."

Hostem rubriky Česko v komentáři byl tentokrát publicista Václav Žák.