Co stojí za současnými úspěchy Kateřiny Neumannové?

Kateřina Neumannová

Jak už jsme vás informovali, v současnosti nejlepší česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se po mateřských povinnostech velmi úspěšně vrátila do kolotoče závodů Světového poháru. Po nečekaném, až šokujícím předvánočním triumfu v Ramsau zvítězila minulý víkend i ve svém druhém startu ve švédském Falunu. Jsou její úspěchy pár měsíců po narození dcery Lucie dílem náhody? Tuto otázku si položil Josef Kubeczka.

Kateřina Neumannová
Sama běžkyně je překvapena, v jaké pohodě se vrátila do bílé stopy. Po svém vítězství ve švédském Falunu ve skiatlonu na sedm a půl kilometru klasicky a stejné vzdálenosti volnou technikou prozradila, že o výsledku rozhodoval až závěr závodu.

"Já jsem si myslela, že by se mnou mohla jet Estonka Kristina Šmigunová a tím pádem bychom mohly odjet zbytku pole, kde byly Italky a Němky, které jsou hodně rychlé v závěru, ve finiši. Nikdo ale nebyl ochoten se mnou spolupracovat, alespoň to tak vypadalo. Proto jsem si jela svoje tempo a potom jsem viděla, že se bude rozhodovat až ve finiši a na něj jsem si tak trošku počkala. Síly jsem nešetřila, protože jsem si vcelku věřila, že to vydržím i z první pozice jet."

Ze slovního projevu Kateřiny Neumannové je cítit, že si ohromně věří, že nejen fyzicky, ale i po psychické stránce je na tom dobře. Zeptal jsem se proto sportovního publicisty Petra Hartmana, zda její psychické rozpoložení po narození dcery mohlo nějak ovlivnit její výkonnost?

Kateřina Neumannová před Němkou Rene Sommerfeldtovou  (vpravo) a Kristinou Šmigunovou z Estonska v závodě Světového poháru ve skiatlonu na dvakrát 7, 5 kilometru,  foto: ČTK
"Já myslím, že určitě, že každý normální člověk, když se mu narodí dítě, a především první, hned pozná, že priority v životě jsou úplně jiné, než se třeba pohádat se šéfem nebo prohrát nějaký závod. Kateřina Neumannová tedy získala určitý odstup od závodění a běhá s čistší hlavou, protože už ví, že když nevyhraje, tak to není obrovská tragédie. Zároveň si myslím, že to není jenom otázka psychiky, ale i fyzická, protože tělo vrcholového sportovce je pravidelně přetěžováno a někdy vysazení na delší dobu je jenom k prospěchu věci. Samozřejmě nesmí to být na příliš dlouhou dobu a ten necelý třičtvrtěrok Kateřině Neumannové podle mého názoru velmi pomohl. Odpočinula si a mohla se vrátit do tréninku. Nezačínala úplně od nuly, protože i v těhotenství cvičila, pohybovala se, tak že to pro ní bylo prospěšné. Další věc, která má vliv na úspěchy Neumannové v současné době, je také to, že je v bílé stopě přísný boj proti dopingu a že ze stopy zmizely především Rusky, které dopovaly. I ta konkurence už je teď čistší a záleží spíše na výkonnosti. Další plus je podle mého názoru to, že Neumannová má letošní sezonu takovou zkušební, není pod žádným psychickým tlakem, zda uspěje nebo neuspěje. Naopak, sponzoři vědí, že zájem o její osobu bude, i když by ve stopě neměla výsledky, protože to je maminka, je to něco nového, tak že i tohoto úhlu pohledu ji to může vyhovovat. Další plus je také to, že ona si letos vybírá jenom některé starty a nemusí objíždět všechny závody Světového poháru, může si vybrat, kdy se cítí dobře, v optimální pohodě, a nemusí riskovat, že se zúčastní za každou cenu závodu, na který není dobře připravena a kdy by mohla prohrát."

Kateřina Neumannová vyhrála 6. ledna ve švédském Falunu skiatlon na dvakrát 7, 5 kilometru,  foto: ČTK
Je to tedy spíše kombinace psychických, fyzických a organizačních faktorů?

"Já si myslím, že všechno se to dalo dohromady a že to právě hraje do noty Kateřině Neumannové, která je samozřejmě velmi talentovaná a velmi fyzicky disponovaná závodnice. Když to skloubí právě s tou lepší psychikou, čistší hlavou a s tím, že konkurence si už také musí dávat pozor na doping a musí jít čistší cestou, tak to všechno hraje v její prospěch."

Dvě stě bodů řadí čtyřnásobnou olympijskou medailistku na třinácté místo pořadí Světového poháru, ale na celkové umístění v seriálu nemyslí. Stále platí, že jede sezonu zkušební a soustředí se na jednotlivé starty. Na ten další se mohou těšit čeští fanoušci. Příští víkend pojede v Novém Městě na Moravě Zlatou lyži, jen ještě neví, zda sprint, klasickou desítku nebo oba závody.