Sport

Kateřina Neumannová, Foto: ČTK

V dnešní sportovní rubrice se budeme s Herbertem Bryndou věnovat účinkování českých fotbalových klubů ve 3. kole Poháru UEFA, ale také záležitostem ne zcela sportovním. Jakým? Uslyšíte v příspěvku.

Do třetího kola Poháru UEFA postoupily jen dva české kluby, mistrovský tým Liberce a v posledních letech pohárově velmi úspěšná Slavia. Oba týmy čekala řecká mužstva. Liberec hrál doma s Panatinaikosem Athény, který shodou okolností v minulých letech vyřadil z Ligy mistrů nebo jeho předkola jak Spartu Praha, tak Slavii, a ze čtyř zápasů neprohráli Řekové ani jeden. Liberec byl po celý zápas Panatinaikosu vyrovnaným soupeřem, Řekové dvakrát vedli, Liberec dokázal pokaždé snížit. Jak hodnotí konečný výsledek 2:2, který není pro odvetu příliš příznivý, trenér Liberce Ladislav Škorpil?

"Domnívám se, že utkání pro nás nebylo příliš šťastné, přestože jsme do něj vstoupili dobře, měli jsme herní převahu, vytvořili jsme tlak, ale výsledkem tohoto tlaku byl bohužel první útok soupeře, pokutový kop a vedení 1:0 pro soupeře. A obdobně tomu bylo ve druhé půli. Pokud nastanou takové situace v začátcích obou poločasů, tak jde spíš o ránu do vazu než o povzbuzení."

Přes remízu trenéra Škorpila těší alespoň to, že jde o dosud nejlepší výsledek českého týmu proti Panatinaikosu. "Nepochybně mě to potěšilo, protože jsme dvakrát dokázali vyrovnat. Na rozdíl od jejich zápasů se Spartou nebo se Slavií jsme uhráli remízu, otočili jsme tu nepříznivou bilanci a kdybychom dokázali vyhrát v Athénách, tak by to pro nás bylo milé a dobré. Určitě je do odvety hratelnější výsledek 2:2 než 1:2."

Podzimní část první ligy skončila, Liberec je vtabulce čtvrtý a na vedoucí Spartu ztrácí deset bodů. Liberecké čeká do odvety delší přestávka. Čím a jak ji vyplní? Odpovídá trenér Škorpil:

"Nejdříve si musíme z té zátěže odpočinout a začít se připravovat na odvetu. Slavia má stejný problém, proto se ve čtvrtek uskuteční přípravné utkání Slavie proti Liberci. Přípravě k zápasu v Athénách budou přirozeně věnovány i treninky."

Slavia se ke svému prvnímu zápasu vydala do Soluně. Místní PAOK je považován za slabší mužstvo než Panatinaikos, zato jeho fanoušci patří mezi nejbouřlivější nejen v Řecku, ale i v Evropě. Přestože byla Slavia po většinu zápasu lepším mužstvem, z vítězství 1:0 se nakonec radovali domácí. Trenér Slavie Miroslav Beránek neskrýval své zklamání a potvrzoval, že o vítězi rozhodla střelecká nemohoucnost jeho svěřenců.

"Zcela určitě jsem zklamán. Poprvé v letošním ročníku Poháru UEFA jsme vyšli střelecky naprázdno. To je příčina naší prohry."

Slavia byla především v prvním poločase jednoznačně lepší, ve druhém dějství to již tak jednoznačné nebylo. Docházely Slavii síly nebo se soupeř zlepšil? Odpovídá trenér Beránek.

"Myslím, že sil jsme měli více než soupeř, který kvůli únavě v průběhu druhého poločasu vystřídal tři hráče. Je pravda, že rozhodl vedoucí gól PAOK-u, po němž se domácí soustředili jen na defenzivu. Ke konci zápasu jsme měli tři nebo čtyři akce, jimž však chyběla lepší finální nebo předfinální část, tak abychom se dostali do vyložené šance."

Silný dojem udělalo na hráče Slavie i na jejich trenéra bouřlivé prostředí v Soluni. Trenér Miroslav Beránek: "Přiznám se, že něco takového jsme v životě nezažil. Obecenstvo bylo fantastické, bylo nikoli dvanáctým, ale třináctým hráčem. Lidi se zde na fotbal chodí aktivně bavit. Byl to ohromný zážitek a něco takového bych si přál zažít i v Čechách."

Minulý týden si vybraly dvě české špičkové sportovkyně k tomu, aby veřejnosti oznámily, že čekají premiérový přírůstek do rodiny. Jako první přišla s touto bezmála senzační informací nejlepší česká lyžařka a trojnásobná olympijská medailistka, devětadvacetiletá Kateřina Neumannová. Druhá nejlepší lyžařka poslední sezóny se nakvap vrátila ze soustředění ve Švédsku, kde měla startovat v prvním závodě Světového poháru. Kateřina Neumannová byl zprávou o svém požehnaném stavu zpočátku šokovaná:

Kateřina Neumannová,  Foto: ČTK
"Samozřejmě to pro mě byl zpočátku šok, protože jsem s tím nepočítala. Ale od prvního okamžiku jsem byla hrozně ráda, že se to stalo. Je to daleko hezčí než jakákoliv medaile, kterou bych v zimě mohla získat. Pocit je to krásný."

Jaký tedy pro naší závodnici a nastávající maminku bude příští rok?

"Myslím, že to pro mě bude krásný rok a věřím, že se mi podaří onen plánovaný návrat a že si světové soutěže ještě užiji. Věřím, že se mi povede návrat na přední pozice světového lyžařského pelotonu."

Toho, že návrat jistě nebude jednoduchý si je Kateřina dobře vědoma, zůstává ale optimistická:

"Určitě to nebude jednoduché, to je jasné. Ale vědomí, že nebudu sama a že se mnou bude třeba právě to dítě, mi bude psychicky pomáhat a určitě všechny překážky zvládnu."

Den po lyžařce přišla se stejným oznámením i oštěpařka Nikola Brejchová-Tomečková, finalistka olympiády v Sydney a vloni čtvrtá na mistrovství světa. Její rodičovství byla na rozdíl od Neumannové plánované:

"U mě to bylo určitě plánované. Vyznělo to i z článků, které vyšly před měsícem či dvěma, že tomu nechávám volný průběh. To dítě jsme chtěli, povedlo se to velmi brzy, což jsem ani nečekala, a jsem velmi šťastná."

Nelituje tedy nadějná oštěpařka, kterou Dana Zátopková kdysi označila za svou důstojnou pokračovatelku toho, že na jednu nebo dvě sezóny zanechá vrcholového sportu?

"Myslím, že to není až tak nereálné, pokud mám rodit v červnu, tak příprava na olympijské hry v Athénách je velmi snadná. Oštěpaři stačí se připravovat od listopadu, přičemž olympiáda je v létě. Takže ta šance připravit se je velmi reálná. Mohlo by tedy jít o vynechání jen jedné sezóny."