ČR a Rakousko se dohodly na kompromisu ohledně Temelína

Temelín

Po sedmihodinovém nočním jednání z úterý na středu v dolnorakouském Melku bylo mezi rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem, českým premiérem Miloše Zemanem a komisařem Evropské unie Günterem Verheugenem dosaženo kompromisu o nukleární elektrárně Temelín. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Zkušební provoz elektrárny Temelín bude pokračovat, to znamená, že se bude dále zvyšovat výkon reaktoru. Česká strana naopak přistoupila na přezkoumání vlivu Temelína na životní prostředí a na posouzení bezpečnosti elektrárny podle evropských standardů a pod dohledem Evropské komise. Miloš Zeman zároveň přislíbil, že komerční provoz elektrárny nezačne dříve, než budou předloženy výsledky prověrek. Ty by měly trvat do konce května příštího roku. Třístranná jednání mezi Rakouskem, Českem a Evropskou unií povede člen evropské komise Günter Verheugen. Už v lednu bude sestavena mezinárodní komise expertů, včetně českých a rakouských, která v první fázi zjistí skutečnou situaci na obou stranách a navrhne případná řešení. Využije přitom mimo jiné studií a dokumentů, které už byly vypracovány v České republice. Premiér Zeman byl s dosaženým kompromisem spokojen.

"Dovolím si vyslovit prognózu, že v termínu, který již pan spolkový kancléř uvedl, tedy do konce května příštího roku, nastoupí to, čemuž španělští toreadoři říkají hodina pravdy "la hora de la verdad" a nechme na posouzení expertů, jejichž skupiny jsme dnes všichni tři nominovali, zda zvítězí býk nebo toreador. V každém případě je důležité, aby zvítězila pravda."

Miloš Zeman rovněž připomněl svá slova, která pronesl při prvním setkání s rakouským kancléřem koncem října v Židlochovicích.

"Tehdy jsem prohlásil, a dnes to mohu pouze znovu opakovat, že kdyby se z ekologických nebo bezpečnostních důvodů prokázalo, že Temelín je nebezpečný, samozřejmě, že ho nespustíme. Máme stejnou odpovědnost za obyvatelstvo ČR, jakou má rakouská vláda za obyvatelstvo Rakouské republiky. Rozdíl spočívá pouze v tom, že prozatím nemáme jediný důkaz toho, že by Temelín byl nebezpečný."

Kolem setkání v dolnorakouském Melku byla řada dohadů. Původně se oba politici dohodli, že se uskuteční koncem listopadu. Vzhledem k pokračujícím blokádám rakousko-českých hranic ze strany rakouských odpůrců Temelína, ale český premiér schůzku odřekl, protože - jak prohlásil - nebude jednat pod nátlakem. Wolfgang Schüssel se ve středu nad ránem vyhnul odpovědi na dotaz, zda rakouská vláda zakáže případné obnovení blokád hranic. Uvedl však, že Rakousko si přeje dobré vztahy se svým sousedem.

"Samozřejmě chceme, a to říkám zcela otevřeně, akceptovat a dodržovat v duchu dobrého sousedství pravidla volného pohybu zboží a osob."

Schüssel také zdůraznil, že obě vlády chtějí učinit vše proto, aby nepodněcovaly strach a obavy, ale naopak je odstranily. Komisař Evropské unie Günter Verheugen konstatoval, že setkání mělo příjemnou atmosféru a vyjádřil přesvědčení, že problémy kolem Temelína budou brzy vyřešeny. Výslovně pak ocenil, že obě strany jednoznačně podpořily proces rozšiřování Evropské unie. První reakce rakouských atomových odpůrců jsou zatím spíše skeptické. Vyjadřují zejména výhrady k tomu, že prověrky vlivů na životní prostředí se mají uskutečnit bez úplného odstavení reaktorů. O dalších krocích však rozhodnou až poté, co si dokument ze schůzky důkladně prostudují.