ČR loni zakázala obchodům vyhazovat jídlo, potravinovým bankám darovaly už 3800 tun

Foto: Lenka Nechvátalová, ČRo

České obchody mají od minulého roku zakázáno vyhazovat neprodané potraviny. Od ledna 2018 totiž začal platit zákon, podle kterého prodejny s plochou nad 400 metrů čtverečních musí povinně nabídnout potravinovým bankám jídlo a výrobky, které chtějí vyřadit z prodeje. Potravinovým bankám se díky tomu ztrojnásobil objem darovaného jídla. Za tu dobu zachránily zhruba 3800 tun jídla.

Foto: Lenka Nechvátalová,  ČRo
Obchody darují jídlo potravinovým bankám, které ho pak dále odevzdávají charitám pomáhající lidem v nouzi. Na darech z bank jsou závislá například centra pro bezdomovce, ale i azylové domy. Banky vozí potraviny i do Armády spásy, Červeného kříže, Charity nebo do Adry. Zboží se dostává i k seniorům nebo k matkám samoživitelkám.

Hlavním záměrem autorů zákona bylo snížit objem potravinového odpadu a rozšířit počet lidí, kterým mohou přebytečné a zároveň nezávadné potraviny pomoci v těžké životní situaci. A to se daří. Jen za letošní první půlrok darovaly obchodní řetězce potravinovým bankám víc než 1300 tun jídla.

Podle výkonné ředitelky federace potravinových bank Veroniky Láchové se zvýšila třeba nabídka čerstvých potravin.

"To znamená mléčné výrobky, uzeniny, maso a ovoce a zelenina. A zatímco v regionálních bankách před dvěma lety patřily ovoce a zelenina spíše k luxusním potravinám, dneska už to tvoří nějakou stabilní čtvrtinu, možná i třetinu celkového sortimentu,"řekla Českému rozhlasu. Ale například pečivo se podle ní nedaří spotřebovat.

Stále ještě na obou stranách bojujeme s přebytky pečiva. To je takový trvalý problém, ale není jen český, to provází celou Evropu. Jsou to vlastně tuny pečiva, které nejsou distribuovatelné už dál, protože je nikdo nedokáže spotřebovat," vysvětlila Veronika Láchová.

V Česku funguje 15 potravinových bank. Kromě řetězců získávají jídlo také z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci, od pěstitelů a producentů.

Hlavním podporovatelem potravinových bank v Česku je ministerstvo zemědělství. Loni dotace činily 41 milionů korun, letos na ně dá 63 milionů korun.