ČSSD znervózňuje pokles preferencí

Přestože středočeský hejtman David Rath je jednou z nejznámějších tváří současné ČSSD, někteří vlivní straničtí kolegové ho už nechtějí na kandidátce pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Proč?

David Rath
Místopředseda sociální demokracie a její středočeský volební lídr Milan Urban pohrozil, že odstoupí z kandidátky, pokud na ní zůstane hejtman David Rath. Ten je hned po Urbanovi středočeskou dvojkou. A přestože stranickým špičkám se zdá vyškrtnutí Ratha z kandidátky příliš radikálním zásahem, poslední dva dny ukázaly, že hejtman je skutečně trnem v oku nemalé části vedení strany. Na veřejnosti sice volí jen obecná slova o určitých chybách, ze zákulisí ale prosakují obavy ze spojování Rathovy osoby s manažerem středočeských nemocnic Filipem Bušinou, podezřelým z rozsáhlých daňových úniků. Některým sociálním demokratům se nelíbí kumulace funkcí Davida Ratha ani jeho obraz v médiích, které hejtmanovi vyčítají třeba svévolnou personální politiku až do nejnižších úrovní kraje.

Politolog Lukáš Valeš ale říká, že věci je třeba vidět v širším kontextu. Podzimní úspěch ČSSD v krajských volbách je minulostí a pokles preferencí až pod úroveň ODS je pro sociální demokraty nepříjemným překvapením. "Pes je zakopaný ve svržení vlády Mirka Topolánka. V okamžiku, kdy ODS byla vládní stranou a nesla mimo jiné odpovědnost za průběh ekonomické krize a všechna s tím spojená sociální negativa, sociální demokraté tím, že odstavili ODS od vládní moci, ji výrazným způsobem zvýhodnili v očích voličů. A to se teď jako bumerang sociální demokracii vrací,"říká Valeš.

Jiří Paroubek
Momentální pozice Davida Ratha podle Valeše souvisí právě s tím, že sociální demokracie je vyděšena z průzkumů, které ji v posledních týdnech z pozice jasného favorita odsouvají na druhé místo, a hledá příčiny. Stranické vedení si přitom všímá, že Rathovi – stejně jako předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi – část veřejnosti často vyčítá aroganci. "A protože pozice Jiřího Paroubka je zejména po tom posledním sjezdu ČSSD neotřesitelná, tak tím obětním beránkem, u kterého se předpokládá, že když bude potrestán, tak se možná i ty preference zlepší, je právě David Rath," dodává Valeš.

V podzimních volbách do Sněmovny přitom ČSSD podle politologa Lukáše Valeše nemusí být bez šance, pokud se ale místo personálních hrátek naučí rozumět struktuře a potřebám současné společnosti: "Evropské volby ukázaly, a to v celé Evropě, že ten jednoduchý recept sociálních jistot na vyřešení krize nestačí. Že dokonce voliči dávají přednost takovému ekonomickému racionalismu až purismu pravicových stran. Takže jedna nápověda pro sociální demokraty je nespoléhat tak na zdůrazňování sociálních jistot. O to víc ale by skutečně sociální demokracie se měla zaměřit na tu takzvanou střední třídu, která je vzdělanější, která má lepší podmínky na trhu práce, a nabídnout jí věci, které zase naopak ta pravice nenabízí."