Čtvrtstoletí od první transplantace plic v Česku

Josef Moravec (vlevo) byl u nás prvním pacientem s transplantovanými plícemi. Na fotce s lékaři Pavlem Pafkem (vpravo), Robertem Lischkem (druhý zleva) a Jaromírem Kabátem (22. prosince 1997)

První transplantaci plic provedl tým profesora Pavla Pafka z pražské Fakultní nemocnice v Motole 22. prosince 1997. Pacienti tak mají již 25 let naději na delší život či na podstatné zlepšení jeho kvality.

Pavel Pafko | Foto: Rostislav Šebesta,  Český rozhlas

Prvním pacientem s transplantovanými plícemi v ČR se po několikaleté přípravě stal tehdy 41letý Josef Moravec z Nymburka. Byl v konečné fázi zánětlivého onemocnění plicních sklípků, které hrozilo dechovým selháním. Náhrada plíce byla pro něj jedinou nadějí. Dárcem se stal šestadvacetiletý muž, jehož život nebylo možné po průstřelu hlavy zachránit. Moravec s novou plící žil šest let. Stal se čtvrtým českým občanem, který absolvoval tento zákrok, první tři byli operováni ve Vídni.

Robert Lischke | Foto: Tomáš Vodňanský,  Český rozhlas

Po profesoru Pafkovi převzal v Motole pomyslnou štafetu nynější přednosta III. chirurgické kliniky a vedoucí programu transplantace plic Robert Lischke. Pod jeho vedením zde v roce 2014 také poprvé transplantovali plíce i srdce zároveň. V prvních letech se v Česku provádělo jen do deseti transplantací plic ročně. V současnosti jich je nad padesát, což řadí motolskou nemocnici mezi evropskou špičku.