Čeští lékaři poprvé vyměnili pacientovi plíce poškozené covidem

Historicky první transplantaci plic poškozených covidem mají za sebou lékaři z pražské motolské nemocnice. V září operovali muže, který v důsledku onemocnění trpěl trvalým selháním dýchacího ústrojí a byl 7 měsíců napojený na mimotělní oběh. Transplantací plic po koronaviru provedli lékaři na světě zatím jen desítky.

Ilustrační foto:  ČT24

Pacientem byl šedesátiletý muž, kterému v důsledku onemocnění covidem selhaly plíce. Pacient onemocněl letos na začátku roku, s těžkým průběhem nemoci byl hospitalizován v pražské Nemocnici Na Homolce a připojen na mimotělní oběh. Na něm strávil celkem 200 dní.

Podle lékařů bylo už po 10 týdnech jasné, že je orgán natolik poškozen, že nemá šanci se vyléčit. Jediná možnost byla transplantace. Pacient byl proto zařazen na čekací listinu. Na vhodný orgán čekal téměř čtyři měsíce.

Robert Lischke | Foto: ČT24

Transplantace se ujali lékaři v Motole. Vedl ji přednosta III. chirurgické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Robert Lischke. „Výjimečnost této operace je v tom, že je to zcela nová diagnóza a zkušenosti jsou tedy velmi malé,“ řekl Českému rozhlasu.

Oboustranná transplantace plic u pacientů těžce zasažených koronavirem je podle něj světovou raritou. „Těch výkonů proběhlo ve světě tak dvacet, třicet či čtyřicet,“ přiblížil.

Pacientův stav se zlepšuje

Ilustrační foto:  ČT24

Operace v motolské nemocnici trvala přibližně osm hodin a podle lékařů skončila úspěšně. Pacientův zdravotní stav se pomalu zlepšuje.

„Po pěti dnech byl odpojen od mimotělního oběhu, asi po třech týdnech od ventilátoru, nyní už je u nás na klinice a dýchá spontánně. Je ale ještě velmi slabý a bude nutná dlouhá rehabilitace,“ popsal Lischke. Prognóza je podle něj ale dobrá.

Na podobnou operaci podle lékaře čeká další pacientka, které také selhávají v důsledku covidu.

Transplantační medicína v Česku obstála

Ilustrační foto:  ČT24

Pandemie koronaviru výrazně redukovala transplantační program v celém světě Česko nevyjímaje. Přesto byla dostupnost transplantací orgánů v ČR druhá nejvyšší mezi evropskými zeměmi. Meziroční pokles transplantovaných orgánů činil 12 procent. Podle dat Koordinačního střediska transplantací bylo transplantováno 765 orgánů, v předcházejících šesti letech vždy nad 800.

„My normálně děláme 42 až 44 transplantací ročně a loni jsme udělali jenom 35," uvedl letos na jaře profesor Robert Lischke. Ocenil, že meziroční pokles transplantací byl pouze 12 procent. „Ukázalo se, že transplantační medicína v Česku obstála. Je asi velmi kvalitní,“ dodal.

Fakultní nemocnice v Motole | Foto: ČT24

Letos do konce září proběhlo v Česku zatím 566 transplantací, nejčastěji šlo o ledviny.

Transplantacím se v Česku věnuje pražský IKEM a Fakultní nemocnice v Motole, dále fakultní nemocnice v Brně, Hradci Králové, Plzni, Ostravě a Olomouci.

klíčové slovo: