Cyrilometodějská stezka nabídne padesátku zajímavých míst

Cyrilometodějská stezka, foto: Facebook

Stezka Cyrila a Metoděje, už dostává konkrétní obrysy. Vyznačují se cesty a letos se začaly vydávat poutní pasy.

Foto: Barbora Kmentová

Nápad na vznik Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje pochází už v roce 2011 v souvislosti s rostoucím zájmem o poutní turistiku. Můžete po ní putovat po stopách slovanských věrozvěstů, které jdou z různých směrů a končí na Velehradě. Jsou určené převážně pro pěší putování.

Po Cyrilometodějské stezce můžete putovat i několik dní

Oblast Pomoraví ve středověku zaujímala velmi důležité území. A právě sem přišli sv. Cyril a Metoděj, a šířila se odkud křesťanská kultura dál do našich zemí.

Foto: Cyrilometodějská stezka,  Facebook

"Stezky byly značeny v roce 2018 a 2019. Zpětnou vazbu o návštěvnosti zatím nemáme, protože jsme teprve letos začali vydávat poutní pasy a pamětní listy. Díky nim jsme schopni monitorovat zájem. Cyrilometodějské stezky sledují už existující trasy českých a slovenských turistů. Jenom jsme je propojili do větších úseků, aby lidé, pokud mají zájem, mohli putovat i několik dní, a abychom s trasami spojili významná poutní a sakrální místa nebo archeologické lokality spojené s dobou Velké Moravy."

Jak dodala Martina Janochová, pro řadu lidí je cyrilometodějské dědictví pouhou kapitolou z dějin. Stezka by mohla probudit v lidech větší zájem o osudy Cyrila a Metoděje a jejich žáků. Na poutním pasu například najdou i takové zajímavosti jako je cyrilometodějské sousoší z Mikulčic, ukázku hlaholice nebo citáty.

Cyrilometodějská stezka se chce stát Kulturní stezkou Rady Evropy

Cyrilometodějská stezka chce získat uznání Kulturní stezka Rady Evropy. Těch je asi 38, různě tematicky laděných. Mezi nejznámější stezky patří Svatojakubská cesta. Kulturní stezkou Rady Evropy se staly například i stezky, které se zaměřují na hudbu Mozarta, tematiku secese nebo Vikingů.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje - Velehrad | Foto: Bjalek Michal,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Ani Cyrilometodějská stezka není ryze poutní. O certifikaci už jednou usilovala. Jak uvedla Martina Janochová, její tvůrci ještě neměli širokou síť kontaktů mimo Českou a Slovenskou republiku.

"Teď už je to lepší. I proto jsme se v červenci 2020 rozhodli podat žádost o Kulturní stezku Rady Evropy. Pokud nezasáhne nějaká vyšší moc, tak bychom měli v dubnu opět tuto žádost obhajovat v Evropském institutu kulturních stezek v Lucemburku."

Sousoší sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti  | Foto: Michal Polášek,  Český rozhlas

Cyrilometodějská stezka prezentuje nejen známé lokality jako Velehrad, Radhošť nebo slovenský Děvín, ale i místa, která se teprve hlásí o pozornost.

"Chtěli bychom dát dohromady to hlavní, co by neměl zájemce, který se vydá po odkazu cyrilometodějského dědictví, minout. V oblasti moravsko -západoslovenské je těch míst asi kolem padesáti. Jsou to ty sakrální památky, velkomoravská hradiska, poutní místa a středověké hrady," dodala Martina Janochová, ředitelka sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje.