Další rozvolňování opatření proti koronaviru se netýká Karvinska a Frýdecko-Místecka

Foto: ČTK / Roman Vondrouš

Koupaliště, zoologické zahrady, památky či muzea se na většině území ČR vrací do provozu, který byl běžný před pandemií koronaviru. Lidé je mohou navštěvovat bez omezení. Zvýšil se i limit pro hromadné akce.

Adam Vojtěch,  foto: ČTK / Vít Šimánek

Rozvolňování však neplatí pro celou Českou republiku, uvedl ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.

"Rozvolňování neplatí pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko, což jsou dva okresy, kde epidemiologická situace není úplně dobrá, proto jsme se rozhodli, že tady zatím necháme pravidla tak, jak byla doposud. Také jsme tam nařídili povinné testování v rámci zdravotnických a sociálních zařízení jak zaměstnanců, tak klientů, potažmo pacientů, abychom předešli šíření nemoci do rizikových skupin."

Epidemiologé sledují i Prahu

Protože se blíží 1. červenec, kdy by lidé mohli přestat nosit roušky i v dopravě, sledují epidemiologové bedlivě i Prahu.

"Situace se nezlepšuje ani nezhoršuje. Jsou tam stabilní přírůstky kolem patnácti dvaceti pozitivních případů denně. Určitě nemůžeme říct, že ta situace je zcela klidná. Na druhou stranu v přepočtu na obyvatele je to o něco lepší než třeba na Karvinsku, kde je ten nárůst vyšší. Ale určitě Praha je region, který sledujeme a budeme sledovat i v následujícím období i z hlediska povinnosti nošení roušek, jak jsme to avizovali."

Na stadiony a veletrhy může přijít až 5.000 lidí

Foto: ČTK / Dalibor Glück

Na hromadné akce jako jsou třeba i svatby nebo bohoslužby může přijít až tisíc lidí, na stadionech nebo veletrzích to může být pět krát tolik, ale lidé musí být v oddělených sektorech, uvedl šéf týmu pro uvolňování opatření epidemiolog Rastislav Maďar.

"Každý z těch sektorů musí být od sebe vzdálený minimálně 4 metry a musí mít kompletně vlastní zázemí. To znamená občerstvení, dostatečný počet toalet, vlastní vstup."

Od září, kdy nastává hlavní veletržní sezóna, by se dál měla navyšovat kapacita lidí na velkých akcích až na 10 tisíc lidí. Také obchodní centra otevírají dětské koutky.

Lázně jsou obsazené z poloviny

Františkovy Lázně,  foto: Fojsinek,  CC BY 3.0

Změny se dotkly i lázní. Rozvolnila se pravidla pro skupinové procedury, ty už jsou bez limitu a klienti se mohou společně stravovat. Podle ředitele společnosti Lázně Františkovy Lázně Josefa Ciglanského je v Česku aktuální obsazenost středisek zhruba na polovině. Neplatí to ale podle něj pro lázně v karlovarském kraji, které jsou závislé na zahraničních turistech.

"Postupné rozvolňování přináší důvěru v ten systém a já si myslím, že hosté opět začnou české lázně navštěvovat."

Od 1. červenci roušky jen v místech se špatnou epidemiologickou situací

Upravují se i podmínky pro nošení roušek. Na pracovišti, kde je teplota vyšší než 22 stupňů, už roušky zaměstnanci nebudou muset nosit - a to ani v případě, že nedodržují dvoumetrové odstupy od ostatních. Zaměstnavatel ale zároveň musí zajistit dostatečné větrání. Netýká se to ale třeba zaměstnanců ve stravovacích službách.

Foto: archiv ČRo

Ve vnitřních prostorech budov a taky v hromadné dopravě roušky zůstávají i dál povinné a to do prvního července. Potom je lidé budou muset nosit už jenom v místech se špatnou epidemiologickou situací.