Deník ze Sydney: 13. září

Horké chvilky prožil český kanoista Martin Doktor. Požár australské buše se zastavil jen padesát metrů od domu, v němž se nedaleko Sydney připravuje na olympijský závod. Matka dvojnásobného olympijského vítěze zapnula preventivně na zahradě postřikovače. "Beru pádla, golfové hole a mizím," ohlásil Martin Doktor. Evakuace ale nebyla potřeba, hasičské sbory už měly živel pod kontrolou.

Martin Doktor se tedy na obhajobu medailí z Atlanty může dál připravovat v "domácím" prostředí. Čte české knížky, dívá se na české filmy, maminka mu vaří českou kuchyni. Před závody přiletí i jeho snoubenka, pak prý už mu v domě na úpatí Modrých hor, padesát kilometrů západně od Sydney nebude chybět vůbec nic. Český kanoista má s sebou v Austrálii pro jistotu připravenou i rezervní loď. "To pro případ, že by se ta závodní cestou poškodila. Před dvěma lety se mi to stalo a nechtěl jsem nic riskovat," řekl Doktor. Pro Sydney zvolil kanoista stejný model jako před čtyřmi lety a nyní už trénuje na kanále, kde se závody pojedou. Starosti ale dělá Doktorovi silný vítr, kvůli kterému byla dráha už několikrát uzavřena. Ještě víc než poryvy větru ho však trápí vodní rostliny v kanále. "Může se stát, že se rostlina zachytí za pádlo a pak má člověk dvojí volbu. Buď pokračovat s brzdou, nebo ji shodit a ztratit tempo. Obojí je stejně špatné."

Doktor také prozradil, že s přibývajícími lety postupně upouští od nejrůznějších rituálů, které jeho závodění provázely. "Čím je člověk zkušenější, tím víc poznává, že ho pověrčivost nějak omezuje, že se zbytečně nervuje," vysvětlil Doktor. Svůj proslulý šátek s lebkami však neodloží ani v Sydney.

Plážoví volejbalisté Michal Palinka a Martin Lébl trénují na pláži v areálu Bondi Beach, kde se včera poprvé potkali se svými soupeři v prvním kole. Bratři Lacigové ze Švýcarska absolvovali v Sydney svůj první trénink těsně před nimi. S českými reprezentanty se utkají v neděli v 10:00 australského času na centrálním kurtu v Bondi Beach.

V provizorní odloučenou olympijskou vesnici proměnili přísní pořadatelé hotel Royal Park v centru Canberry, v němž se na svůj vstup do fotbalového turnaje připravují i čeští hráči. Obrovský hotelový komplex skrytý rozlehlým parkem spolu s nimi obývá i dalších sedm týmů, mezi nimi i ženské. Všichni hosté si pak zvykají na přísná bezpečnostní opatření.

České sportovce odletí do Sydney podpořit také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Eduard Zeman. Součástí jeho programu bude i návštěva českého velvyslanectví v Canbeře a setkání s krajany a představiteli australského Sokola. školství. Zeman navštíví také vybrané soutěže, olympijskou vesnici a školu v Sydney, která převzala patronát nad českou výpravou.