Železný a Málek přidali do olympijské sbírky zlato a stříbro

Oštěpař Železný získal své třetí zlato v olympijském rekordu



Světový rekordman Jan Železný vyhrál jako první oštěpař v historii potřetí v řadě olympijské hry. Čtyřiatřicetiletý atlet zvítězil v Sydney hodem dlouhým 90,17 metru ze třetí série, kterým zároveň vytvořil nový olympijský rekord. Železný porazil o 32 centimetrů svého tréninkového partnera Steva Backleyho z Velké Británie. Bronz získal Rus Sergej Makarov za 88,67 metru. Světový rekordman Jan Železný si tak definitivně vydobyl pozici nejlepšího oštěpaře všech dob. V Sydney vyhrál v olympijském rekordu 90,17 metru a jako první v historii triumfoval na olympijských hrách potřetí v řadě. Dvojnásobný mistr světa doplnil sbírku úspěchů již o celkově čtvrtou olympijskou medaili, v Soulu 1988 byl těsně druhý.



Český šampión vstoupil do soutěže výkonem 89,41, ale Brit ve druhé sérii kontroval hodem dlouhým 89,85, čímž překonal Železného olympijský rekord z Barcelony (89,66). Hlavní chvíle staronového olympijského vítěze přišla hned ve třetím pokusu, kdy oštěp z jeho ruky poprvé při olympijských hrách dopadl za hranici 90 metrů. Backley ani nikdo z ostatních soupeřů se již zlepšit nedokázal a český oštěpař již jako jistý triumfátor bez výrazného soustředění předvedl v závěrečné sérii vyprodanému hledišti svůj třetí platný pokus dlouhý 88,97. Vítězný olympijský 'hattrick' předčili v historii atletických soutěží pouze legendární Američané Al Oerter a Carl Lewis. Oerter mezi roky 1956 a 1968 vyhrál čtyřikrát za sebou disk, Lewis mezi lety 1984 a 1996 zase dálku.



Střelec Málek vybojoval ve skeetu první české stříbro



O několik hodin dříve než Jan Železný se radoval z úspěchu Petr Málek, který navázal na olympijské vítězství Josefa Panáčka v Montrealu. Během kvalifikace a finále minul pouze dva terče. Zlato získal dvaatřicetiletý vicemistr světa Mykola Milčev z Ukrajiny díky absolutnímu nástřelu, což se na olympijských hrách ještě žádnému střelci nepodařilo, a vyrovnal tak světový rekord. Třetí místo obsadil Američan James Graves, jenž minul o jeden terč víc než Málek. Druhý český zástupce v soutěži Bronislav Bechyňský obsadil 32. místo.



Málek začal v pátek soutěž bezchybně, po třech kvalifikačních sériích na pětadvacet ran měl plný bodový zisk 75 bodů, stejně jako Milčev a Gijs van Beek z Nizozemska. V dnešní kvalifikaci si jedinou slabou chvilku vybral na čtvrtém stavu v posledním kole a zařadil se na druhé místo za Milčeva, o bod před Gravese. Ve finále Málek ve třetí sérii jednou minul cíl a dělil se o druhé místo spolu s Gravesem. Američan však také zaváhal na pátém stavu a Málkovi chybu "vrátil". Český reprezentant se již nemýlil a zisk stříbrné medaile potvrdil dvěma přesnými trefami v poslední sérii. Česká republika se zásluhou stříbra střelce Málka a zlata oštěpaře Železného probojovala na osmnácté místo.



Čtvrtkařka Burianová si zaběhla osobní rekord a je v semifinále



Celoroční tréninkovou dřinu proměnila čtvrtkařka Jitka Burianová v účast v olympijském semifinále. Vyhrála svůj meziběh za 50,85, čímž si vylepšila osobní rekord o dvanáct setin sekundy a zařadila se mezi elitní šestnáctku závodnic. Soutěž už naopak skončila pro Hanu Benešovou, jejíž čas 52,70 stačil jen na sedmé místo v meziběhu a celkově na 29. pořadí. "Myslím, že jsem zúročila zkušenosti nasbírané letos v řadě závodů proti renomovaným soupeřkám. Ověřila jsem si, že se dají porazit," prohlásila sebevědomě třiadvacetiletá závodnice pražského Olympu a před nedělním semifinále dodala: "Fyzičku mám a věřím, že tři čtvrtky za sebou zvládnu. Nějaká rezerva tam ještě je."



Fuchsová zastoupila Formanovou dokonale, je v olympijském finále



Helena Fuchsová, která se dosud specializovala na čtvrtku, obsadila třetí místo ve druhém rozběhu za Rakušankou Stefanií Grafovou a Britkou Kelly Holmesovou. Pětatřicetiletá atletka v meziběhu na 800 metrů znovu vylepšila svoje letošní maximum na 1:58,82 a ze třetího místa si zajistila přímý postup do pondělního finále. "To je paráda, na čtvrtce bych určitě takovou šanci neměla," radovala se svěřenkyně trenéra Ladislava Kárského, která se pro start na půlce rozhodla až v Brisbane, krátce před odletem do Sydney na základě výkonnostního testu. "To trenér rozhodl, že poběžím osmistovku. Já musím jen poslouchat," naznačila s úsměvem.



Bártová postoupila do finále tyčkařek, Hamáčková vypadla



Česká tyčkařka Daniela Bártová postoupila z dnešní olympijské kvalifikace do pondělního finále. Stejně jako dalších dvanáct závodnic překonala laťku ve výšce 430 centimetrů a tyčkařky se poté dohodly, že nebudou usilovat o stanovený kvalifikační limit 440 centimetrů. Pavla Hamáčková skočila stejně jako Bártová na poprvé 400 centimetrů a další postupnou výšku 415 centimetrů vynechala. O překonání laťky položené o deset centimetrů výše se však halová mistryně Evropy pokoušela marně.



Kladivář Maška postoupil do finále, zato Sedláček na OH skončil



Z dvojice českých reprezentantů v kvalifikaci olympijského závodu kladivářů postoupil do finále pouze držitel národního rekordu Vladimír Maška. Finalista loňského mistrovství světa hodil 76,70 metru a skončil jedenáctý. Pavlu Sedláčkovi stačilo 75,33 metru pouze na osmnácté, tedy nepostupové místo. Limit 77,50 metru přehodila jen pětice závodníků. Kvalifikací neprošli ani úřadující mistr světa Karsten Kobs z Německa, olympijský vítěz z Barcelony Andrej Abduvaljev z Uzbekistánu či medailisté z Atlanty Lance Deal z USA a Aleksandr Krykun z Ukrajiny.



Bečvář a Novák skončili na OH v malorážce na 3x40 ran patnáctí



Čeští reprezentanti Václav Bečvář a Radim Novák obsadili na olympijských hrách v Sydney shodně 15. místo ve střelbě z libovolné malorážky na 3x40 ran a nepostoupili do dnešního finále. Oba čeští střelci nasbírali celkem 1161 bodů. Naopak mezi finálovou osmičku se probojoval z posledního postupového místa slovenský střelec Jozef Gönci (1165). Nejlepší výchozí pozici má ve finále Slovinec Rajmond Debevec, jenž nastřílel 1177 bodů.