Ludmila Formanová odstupuje pro zranění, oštěpař Jan Železný se probojoval do sobotního finále

Ludmila Formanová, jedna z největších českých nadějí na olympijskou medaili, nedokončila pro zranění páteční rozběh na 800 metrů a z dalších bojů v Sydney byla vyřazena. Naděje šestadvacetileté dvojnásobné mistryně světa trvaly pouhých 550 metrů. Potom svěřenkyně světové rekordmanky Jarmily Kratochvílové, startující se zavázaným levým kotníkem, z třetího místa odstoupila. Do sobotního semifinále se naopak kvalifikovala Helena Fuchsová, která se starala o tempo v nejrychlejším pátém rozběhu. V letošním maximu 1:58,97 doběhla na třetím místě a postoupila třetím časem mezi všemi startujícími.

Českému oštěpaři Janu Železnému v pátek stačil v olympijské kvalifikaci jediný pokus k tomu, aby si zajistil postup do sobotního finále. Dvojnásobný olympijský vítěz poslal náčiní do vzdálenosti 89,39 metru a suverénně přehodil limit 83 metrů.

Bezchybně vstoupil do olympijské soutěže střelců v disciplíně skeet Petr Málek. Český reprezentant v pátek ve třech sériích ani jednou nechybil a s nástřelem 75 trefených terčů figuruje spolu s dalšími dvěma střelci na vedoucí pozici.

Český reprezentant Miroslav Januš, obhájce bronzové medaile z Atlanty, se v pátečním olympijském finále soutěže střelců na běžící terč propadl z pátého místa po kvalifikaci na poslední, osmou pozici. Januš přidal k nástřelu 575 ze základní části ve finále po nevýrazném výkonu jen 91,8 bodu a celkově získal 666,8 bodu.

Petr Jákl v pátek na olympijských hrách v Sydney prohrál v třetím kole a soutěž pro něj skončila. Český judista, jenž měl v kategorii nad 100 kilogramů v úvodním kole volný los, sice v druhém kole porazil Gabriela Munteana z Rumunska, ale v boji o postup do čtvrtfinále byl nad jeho síly Brazilec Daniel Hernandes, který vyhrál na ipon.

Opakovaná zkouška potvrdila v moči českého cyklisty Jana Hrušky přítomnost anabolického steroidu nandrolonu. Jezdec tak definitivně přišel o start v olympijské časovce a nyní musí čekat na verdikt disciplinární komise Českého svazu cyklistiky. Hruška byl na dopinkovou zkoušku vylosován 13. září po sedmnácté etapě závodu Kolem Španělska. Den předtím skončil překvapivě druhý v královské horské etapě.