Prsař Málek nejúspěšnějším českým plavcem v historii olympijských her, cyklista Hruška podezřelý z dopinku

Rekordní tažení na olympijských hrách v Sydney korunoval český prsař Daniel Málek opět pátým místem a stal se nejúspěšnějším českým plavcem v historii olympijských her. Svěřenec Petra Přikryla ze Zlína, pátý ze stometrové trati, ve středečním finále na dvojnásobné trati navíc popáté v Sydney překonal český rekord. Časem 2:13,20 vylepšil vlastní maximum ze semifinále o 26 setin, celkem se v Sydney na nejdelší prsařské trati zlepšil o 1,54 sekundy.



Cyklista Jan Hruška, česká medailová naděje v časovce na olympijských hrách v Sydney, měl při nedávném etapovém závodu Kolem Španělska pozitivní dopinkový test na nandrolon. Podle pravidel Mezinárodní cyklistické unie (UCI) to znamená, že jezdec má s okamžitou platností zastavenou závodní činnost. Hruška se o pozitivní zkoušce dozvěděl od lékařů své stáje Vitalicio Seguros v Paříži, odkud měl ve středu s dalším cyklistickým reprezentantem Pavlem Padrnosem odletět do Sydney. Okamžitě se na příkaz týmu vrátil do Madridu, kde sledoval otevření druhého vzorku. V případě, že také opakovaný test bude pozitivní, hrozí Hruškovi dvouletý zákaz činnosti. Výsledek druhé analýzy bude znám ve čtvrtek. Hruška je po vzpěrači Zbyňku Vacurovi druhým českým olympionikem, jenž měl pozitivní dopinkový nález. Podle svého mluvčího Petra Trávníčka je cyklista zdrcen. "Všechny léky, které bere, musí kontrolovat týmový lékař. Nechápe to," řekl ČTK Trávníček.



Český reprezentant Václav Bečvář obsadil na olympijských hrách v Sydney páté místo ve střelbě z libovolné malorážky vleže. V základní části postoupil z třetího místa, o něž se dělil s dalšími třemi soutěžícími. Ve finále ho od bronzové medaile dělilo šest desetin bodu.