Deník ze Sydney: 14. září

Čeští fotbalisté vstoupili do olympijského turnaje remízou 2:2 s výběrem Spojených států amerických. Příštím soupeřem českého celku bude v sobotu v Brisbane tým Kuvajtu.

Česká vytrvalkyně Alena Peterková se zranila a přišla o start na olympijských hrách v Sydney. Devětatřicetiletá běžkyně v úterý doma v Ostravě upadla na schodech a poškodila si meniskus, naštípla žebro a narazila zápěstí. Po vyšetření Peterková musela atletickému svazu oznámit, že nebude schopna do Sydney odcestovat a rezervace její letenky na pátek už byla zrušena.

Analýza druhého vzorku moči vzpěrače Zbyňka Vacury prokázala také pozitivní výsledek na anabolický steroid dehydroepiandrosteron a sportovce zřejmě čeká dvouletý zákaz závodní činnosti. Český reprezentant i předseda Českého svazu vzpírání František Škarda byli ve středu vyrozuměni, že B-test skončil stejně jako první zkouška, na základě které byl třiadvacetiletý Vacura v minulém týdnu vyřazen z olympijské nominace.

Hned dva čeští sportovci figurují v padesátce nejlepších účastníků historie novodobých olympijských her v anketě, kterou ve středu zveřejnil deník The Sydney Morning Herald. Renomovaný australský historik Kevin Berry zařadil na deváté místo vytrvalce Emila Zátopka, čtyřnásobného olympijského vítěze, a sedmnáctou příčku přisoudil gymnastce Věře Čáslavské. Přední pozice ankety opanovali atleti. Vítězem se stal Jesse Owens, legendární čtyřnásobný olympijský vítěz z roku 1936, druhé místo obsadil další Američan Carl Lewis a na pomyslném bronzovém stupínku skončil slavný finský běžec a držitel devíti zlatých olympijských medailí Paavo Nurmi.