Denní souhrn zpráv

Babiš řekl Mayové, že by stálo za to vypsat druhé referendum

Český premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotním telefonátu britské premiérce Therese Mayové řekl, že by stálo za to vypsat nové referendum o brexitu. Mayová to odmítla, podle Babiše to ale stále není vyloučené. Napsal to dnes na twitteru. "Říkal jsem jí, že nejlepším řešením by bylo, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii. Proto jsem přesvědčen, že stojí za to vypsat nové referendum," uvedl Babiš. Takové řešení Mayová odmítá. Již dříve řekla, že nový plebiscit by mohl znamenat, že Spojené království z unie nikdy neodejde, což není to, pro co obyvatelé země v prvním referendu v roce 2016 hlasovali. Britský parlament v úterý opět jasnou převahou hlasů odmítl brexitovou dohodu.

Podobně jako Babiš by považoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) za nejlepší variantu, kdyby nakonec brexit nenastal a kdyby se mohlo konat druhé referendum. "Nicméně to asi v tuhle chvíli není úplně reálná varianta," řekl ministr novinářům. Domnívá se, že odmítnutí brexitové dohody britským parlamentem pouze prodlužuje nejistotu. Na variantu odchodu bez dohody se Česká republika připravuje, stejně tak na pomoc českým občanům v Británii. Příští týden Petříček zemi navštíví, bude také otevřen nový konzulát v Manchesteru. Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru a bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) druhé hlasování o dohodě "ukázalo, že strategie premiérky Mayové je zmatená a sporná. Trvale upřednostňuje úzké stranické zájmy nad opravdu státnickým přístupem. Za normálních okolností by měla rezignovat," napsal ČTK. Pokud tak neučiní, měla by premiérka podle něj začít jednat se všemi stranami a najít řešení, kterým se Británie vyhne odchodu bez dohody s EU. Možnostmi jsou podle Zaorálka odklad brexitu o dva či tři měsíce s cílem najít nový postup, dále nové volby nebo nové referendum.

Britští poslanci ve středu večer odmítli možnost, že by Británie odešla z Evropské unie bez dohody. Ve čtvrtek budou hlasovat o odkladu brexitu do 30. června, delší prodloužení by znamenalo účast Británie na volbách do Evropského parlamentu. Oznámil to předseda Dolní sněmovny John Bercow. Dosud předpokládaný termín odluky je 29. březen. Pokud by Londýn chtěl odklad odluky prodloužit na delší období než do konce června, muselo by se Spojené království zúčastnit evropských voleb.

Vyhoštění opakovaně odsouzených cizinců se možná urychlí

Vyhoštění cizinců, kteří byli v Česku opakovaně odsouzeni pro úmyslný trestný čin, asi bude rychlejší. Možnost soudního přezkumu správních rozhodnutí o vyhoštění zůstala zachována. Schválila to Sněmovna v rámci změn cizineckého zákona. Proces by měl podle návrhu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) trvat nejvýše půl roku mimo jiné díky tomu, že by soudy, i Nejvyšší správní soud, měly na rozhodnutí o odvolání nejvýše 90 dní. Nyní může řízení o zrušení cizincova povolení k pobytu trvat podle ministra i déle než dva roky, zmínil případy, kdy řízení, například s drogovým dealerem, trvá i šest let. Novela také umožní vládě zavést mimořádná pracovní víza na omezenou dobu jednoho roku, řekl Hamáček po schválení předlohy novinářům. Vláda tak podle něj bude moct pružně reagovat na potřeby trhu. Repatriace cizince by neměla být možná do zemí, které Česko nepovažuje za bezpečné a kde by jim hrozila újma na zdraví. Hamáčkův návrh počítá také s tím, že zrušit trvalý pobyt bude možné už po trojnásobném odsouzení za úmyslný trestný čin; nyní to lze po čtyřnásobném odsouzení. Soudy nově nedovolí účastníkům řízení nahlížet do utajovaných informací.

TOP 09 navrhne generála Pavla na vyznamenání Řádem bílého lva

Poslanci TOP 09 navrhnou armádního generála Petra Pavla na státní vyznamenání. Sněmovna by návrh na udělení Řádu bílého lva měla projednat začátkem června. Novinářům to při příležitosti 20. výročí vstupu ČR do NATO řekli zástupci vedení strany. Pavel byl od června 2015 do června 2018 předsedou Vojenského výboru Severoatlantické aliance, tedy jejím nejvyšším důstojníkem. "ČR je plnohodnotný člen NATO. Generál Petr Pavel zastával mezi lety 2015 až 2018 nejvyšší vojenskou funkci NATO, kterou je možné v této organizaci zastávat, a to jako první voják ze zemí bývalé Varšavské smlouvy. Za jeho úspěšnou misi by měl být vyznamenán vysokým státním vyznamenáním," řekl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Předlohu proti kumulaci odměn z funkcí Sněmovna schválila

Mzda placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu nebo vlády, se zřejmě sníží na dvě pětiny. Předpokládá to novela skupiny poslanců ANO a Pirátů proti kumulaci odměn z funkcí, kterou po ostré debatě schválila Sněmovna. Zamíří nyní k posouzení do Senátu. Z úst odpůrců často zněla slova jako pokrytectví, populismus a závist. Krácení odměn má podle Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) snížit motivaci ke hromadění funkcí. Peníze zůstanou v rozpočtech měst, obcí a krajů, které je budou moci použít na své projekty, uvedla za předkladatele Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Starostové a primátoři vydělávají podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, zhruba od 39.000 korun do 111.300 korun. Hejtmani pobírají přibližně mezi 117.200 a 128.900 korunami, které náleží primátorovi hlavního města. Základní plat poslance a senátora bez příplatků a náhrad činí 82.400 korun.

Babiš: Pokud Faltýnek udělal něco proti principům ANO, skončí

Pokud by se prokázalo, že první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek udělal něco proti principům hnutí ANO, tak okamžitě skončí. V rozhovoru pro server iDNES.cz to řekl premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Odpovídal na dotaz týkající se podezření kolem ovlivňování soutěže na výběr dálničního mýtného, Faltýnek v tomto případu figuruje. Podle Babiše se média snaží podsouvat případ jako kauzu Faltýnek. Případ se ale podle něj týká podezření z korupce u dvou zaměstnanců antimonopolního úřadu a společnosti Kapsch. "Faltýnek tam není!" zdůraznil Babiš. O schůzce Faltýnka s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem a ředitelem české pobočky Kapsch Karlem Feixem Babiš nevěděl. "Asi není dobře, že se s ním (Rafajem) setkal v nějakém hotelu," poznamenal Babiš. Faltýnek měl v rámci minulé vládní koalice na starosti dopravu. Premiér o výběru mýtného hovořil jako o kontraktu, který ANO zdědilo.

Dva boeingy mířící do Prahy musely přistát v Ankaře a Tunisu

Dvě letadla typu Boeing 737 MAX 8 české společnosti Smartwings, která v úterý večer mířila do Prahy, musela přistát v Tunisu a turecké Ankaře. ČTK to řekla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Během letu totiž obě letadla zastihlo rozhodnutí Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) o uzavření vzdušného prostoru nad kontinentem pro tento typ letadel kvůli obavám o bezpečnost. Přepravce pro cestující poslal letadla jiného typu. První letoun, který letěl z Kapverdských ostrovů, byl odkloněn do Tunisu. Druhý boeing z Dubaje skončil v Ankaře. Smartwings zajistil cestujícím ubytování v hotelu, do Česka mají podle mluvčí dorazit náhradním spojem během dneška. Celkem měla společnost Smartwings v době, kdy začalo platit rozhodnutí o zastavení provozu letadel typu Boeing 737 MAX 8, ve vzduchy čtyři tyto stroje. Další spoje z Reykjavíku na Kanárské ostrovy a z Tenerife do Tel Avivu dorazily podle plánu, dodala Dufková. Společnost vlastní dohromady sedm boeingů stejného typu, který v neděli havaroval v Etiopii. Ve své flotile má dalších 40 letadel jiného typu.

V ČR přibývá lidí ze Slovenska, za 12 let se počet zdvojnásobil

V Česku postupně přibývá Slováků a Slovenek. Tvoří pětinu cizinců, kteří v zemi pobývají. Na konci ledna jich v ČR žilo téměř 116.900. Od začátku roku 2007 se jejich počet téměř zdvojnásobil. České instituce a podniky předloni zaměstnávaly přes 177.000 lidí ze Slovenska. Ti tak tvořili téměř dvě pětiny zahraničních zaměstnanců v ČR. Na českých vysokých školách studovalo v roce 2017 kolem 21.500 slovenských studentů, jejich podíl roste. Vyplývá to z údajů ministerstva vnitra a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Lidé ze Slovenska se i 26 let po rozdělení společného státu mohou v Česku cítit jako ve vlasti. Na celém českém území mohou s úřady, ve školách či u soudů ústně i písemně dál komunikovat ve své mateřštině. Zaručuje jim to Evropská charta regionálních a menšinových jazyků, která v ČR platí od března 2007. Podle statistik v Česku letos v lednu žilo 116.875 lidí ze Slovenska, z nich 50.449 trvale. Podle zjištění statistického úřadu v Česku žijí hlavně mladší lidé ze Slovenska, převážně třicátníci. Často tu zůstávají po vysoké škole. Třetina slovenských pracovních sil má vysokoškolský titul. Ze skupin cizinců vydělávají nejvíc a nejvíc jich je mezi řídícími pracovníky a specialisty.

Sněmovna odmítla senátní úpravy daňového balíčku

Dodávky tepla a chladu budou spadat do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty až od příštího roku. Rozhodla tak Sněmovna, když stvrdila svoji podobu vládního daňového balíčku. Odmítla pozměňovací návrh Senátu, který chtěl snížit DPH na teplo a chlad už od letošního 1. července. Senátoři chtěli také snížit DPH na vybrané služby řemeslníků a na točené pivo na deset procent už nyní, zatímco vláda s tím počítá až v novele zákona o elektronické evidenci tržeb. Tato novela však ve Sněmovně prošla teprve prvním čtením.

Velké obchody nadále zůstanou o některých svátcích zavřené

Velké obchody nadále zůstanou o některých svátcích zavřené. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Porušení zákazu ve vymezené dny může Česká obchodní inspekce pokutovat jako správní delikt až pěti miliony korun. Zákon se týká prodejen s plochou nad 200 metrů čtverečních a výslovně zakazuje prodej 1. ledna, na Velikonoční pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smí velké obchody prodávat jen do 12:00.

Veterináři: ČR jako zatím jediná země dokázala vymýtit mor prasat

Česká republika je po téměř dvou letech oficiálně považována za zemi bez nákazy afrického moru prasat (AMP), Evropská komise o tom ČR a další členské země informovala, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. ČR se tak podle veterinářů stala zatím první zemí na světě, která dokázala tuto nemoc na svém území vymýtit. Zruší se mimořádná veterinární opatření na Zlínsku. Choroba se stále šíří po evropských státech, například v Polsku a Belgii, podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda je riziko nového zavlečení nemoci do ČR velké. Nemoc, která není nebezpečná pro člověka, přenášejí například divoká prasata. Ostatní státy EU se pak v současnosti o opatřeních, která ČR přijala, učí. Západní Evropa si podle Semeráda mění legislativu, aby mohla přikazovat právě například nesklízení plodin zemědělcům jako se to stalo v ČR. Kromě EU se nyní nemoc šíří i Asií, například Čínou, Vietnamem nebo Mongolskem.

Česko je proti plánu na pravidla pro domácí pálení alkoholu

Mezi státy, které se na jednání ministrů financí zemí EU postavily proti plánu uvolnit pravidla pro domácí pálení alkoholu, byla i Česká republika. Podle ministryně financí Aleny Schillerové byly důvodem parametry plánu tak, jak je k jednání předložilo rumunské předsednictví EU, i to, že systém fungující v Česku je nastaven jinak. Ke změnám je v daňové oblasti potřeba jednomyslný souhlas všech států bloku. Kromě Česka dávalo své výhrady najevo Bulharsko, a diplomaté upozornili, že se nesouhlasně z různých důvodů ozvaly také další země, kvůli malým vinařům například Itálie. Možnost pálit alkohol přímo doma podpořili zástupci zemí jako je Slovensko nebo Rakousko

Ministryně Schillerová připomněla, že v Česku platí systém pěstitelských pálenic s daňovou úlevou a omezením na maximálně 30 litrů stoprocentního alkoholu. "Pro mě bylo nepřekonatelné to, aby vlastně bylo takzvané domácí pálení bez daňové zátěže. A dokonce tam byla čerstvě navržena až částka 175 litrů," upozornila ČTK ministryně. Právě o množství, které by bylo možné doma vypálit, se na ministerské radě diskutovalo.

Deset procent ledvin k transplantaci je od živých dárců

Méně než deset procent ledvin k transplantaci loni bylo od živých dárců. Z celkem 508 transplantovaných to bylo 47. Podle odborníků by jich mělo být víc, protože jsou většinou kvalitnější než od mrtvých. Chtějí proto podporovat dárcovství mezi příbuznými i od altruistických dárců, řekli zástupci České nefrologické společnosti a dialyzačních středisek na tiskové konferenci ke Světovému dni ledvin. "ČR je z pohledu transplantologie na špici v Evropě. Máme velmi dobře rozvinutý program od zemřelých dárců. Rozvinuté země mají program darování od žijících daleko větší," řekl přednosta Transplantcentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Ondřej Viklický. V Česku bylo loni transplantováno 508 ledvin, v Německu zhruba polovina.

Na téměř každého pacienta se selháváním ledvin je podle Viklického potřeba se dívat jako na možného příjemce transplantované ledviny. Do dialyzačních středisek jich v Česku chodí na čištění krve přístrojem, který nahrazuje funkci ledvin, asi 7000. Do střediska musejí docházet na čtyři až šest hodin třikrát týdně. Zdravotní pojišťovny vydávají na léčbu onemocnění ledvin miliardy korun ročně. Průměrné náklady jednoho pacienta byly asi 550.000 korun.

Sport

Karolína Plíšková postoupila na turnaji v Indian Wells do čtvrtfinále. Pátá nasazená tenistka zdolala Estonku Anett Kontaveitovou 7:6, 4:6, 6:2 a její další soupeřkou bude Belinda Bencicová. Švýcarka vyřadila světovou jedničku a obhájkyni titulu Naomi Ósakaovou z Japonska hladce 6:3, 6:1. Plíšková si v Kalifornii zahraje mezi osmičkou nejlepších počtvrté v řadě. S Bencicovou na okruhu WTA ještě nikdy neutkala, obě se ale dobře znají.

Markéta Vondroušová porazila na tenisovém turnaji v Indian Wells světovou dvojku Simonu Halepovou z Rumunska a postoupila do čtvrtfinále. Bývalou první hráčku světového žebříčku zdolala devatenáctiletá česká tenistka 6:2, 3:6, 6:2 a na turnaji, označovaném jako "pátý grandslam" překonala svůj loňský výsledek.

Počasí

Polojasno, až oblačno. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C, v 1000 m na horách kolem +1 °C. Silný vítr v nadcházejících hodinách Česko ještě neopustí. Dnes odpoledne a ve čtvrtek bude v západní polovině Čech, kde může místy dosáhnout v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Stejně silně bude foukat i v noci na pátek na severovýchodě Moravy. Podle předpokladu meteorologů by ale měl být vítr slabší než vichřice Eberhard, která v neděli a pondělí způsobila nejen v Česku velké škody. Vítr při ní dosahoval rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu, na horách i víc.