Denní souhrn zpráv

Premiér Sobotka chce Číně mluvit o investicích i lidských právech

Vztahy České republiky s Čínou byly v posledních letech velmi zanedbané a Česká republika má co dohánět, řekl před odletem na oficiální návštěvu Číny premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Uvedl, že tento hendikep se jeho vláda snaží dohánět. "Podařilo se nám meziročně zvýšit export o 15 procent," řekl. V Číně bude Sobotka jednat s nejvyššími politickými představiteli. Premiér s nimi hodlá mluvit i o lidských právech. S premiérem míří do Číny i podnikatelská delegace. Jsou v ní například zástupci konkrétních strojírenských firem, které v zemi hledají nové možnosti.

S premiérem odlétá i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Jednat chce mimo jiné o obří investici do lázeňského komplexu v Pasohlávkách na Břeclavsku, do kterého mají Číňané investovat. Hašek zdůraznil, že projekt by měl vytvořit až 500 nových pracovních míst, většinou pro zájemce z regionu.

Ministr Babiš kritizoval pomalost EU při řešení migrační krize

Předseda hnutí ANO a český ministr financí Andrej Babiš na kongresu evropské liberální strany ALDE v Budapešti kritizoval pomalost EU při řešení migrační krize. Vicepremiér ve svém projevu zdůraznil mimo jiné potřebu ochrany vnějších hranic i novou azylovou politiku. EU by se podle něj rovněž měla zapojit do vojenských operací proti takzvanému Islámskému státu (IS). Největším problémem Evropské unie je rozdíl mezi slovy a činy, prohlásil Babiš.

Kardinál Duka se v Lánech modlil za představitele státu i oběti terorismu

Kardinál Dominik Duka se v pátek večer Lánech modlil za představitele českého státu, oběti terorismu i rukojmí teroristů v Mali. Jednu z modliteb přednesl i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Do kostela přišlo více než sto lidí, převážně z okolí. Bohoslužba takového významu se podle Forejta uskutečnila v kostele poprvé za téměř 100 let, co je lánský zámek majetkem státu. Duka se v lánském kostele, který přímo navazuje na zámecký pozemek, pomodlil také za národ, spravedlnost a mír.

Lidovky: Policie na jaře zadržela Syřany s podezřelými materiály

Česká cizinecká policie letos na jaře v autobuse na dálnici D1 zadržela dva Syřany na cestě z Rakouska do Německa. U sebe měli podezřelé poznámky a radikální náboženskou literaturu. Češi zalarmovali rakouskou protiteroristickou jednotku, které dvojici i s podezřelými materiály předali. Napsal to dnes server Lidovky.cz. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve čtvrtek připustil, že Česko využívají teroristé jako tranzitní zemi. O cesty možných teroristů přes Česko se média zajímají po útocích v Paříži, které nepřežilo 129 lidí.

Rektor Zima: Podali jsme žaloby, když se schůzka na Hradě stále nekonala

Marné čekání na schůzku na Hradě, na níž se měla řešit otázka nejmenovaných profesorů za účasti rektorů a ministryně školství Kateřiny Valachové, bylo důvodem pro podání žalob na prezidenta. ČTK to řekl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Nepovažuje za reálné, že by se Jiří Fajt, Ivan Ošťádal a Jan Eichler dočkali jmenování jinou cestou. O plánované další schůzce s prezidentem se hovořilo od srpna, kdy Valachová o profesorech jednala s prezidentem v Lánech. Tehdy byla avizována na říjen, ale ani po polovině listopadu žádný termín nebyl.

Prezident odmítá podepsat jmenovací dekret trojice kandidátů na profesuru od začátku května. Důvodem jsou údajné vážné prohřešky z minulosti. Nyní z Hradu znovu zaznělo, že prezident jmenování nepodepíše. Zima považuje za nereálné, že by se na tom něco v dohledné době změnilo.

CVVM: ČSSD stáhla ztrátu na ANO, posílily i KSČM, ODS a KDU-ČSL

Sociální demokracie podle listopadového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) mírně snížila ztrátu na vedoucí hnutí ANO, které se tři měsíce v řadě těší podpoře 29,5 procenta voličů. Posílili také komunisté, lidovci a občanští demokraté. ODS dokonce těsně předstihla TOP 09, která jako jediná ze sněmovních stran ztratila.

ČSSD by podle modelu CVVM dostala 26,5 procenta hlasů, KSČM 12,5 procenta, ODS osm procent, TOP 09 klesla z devíti na 7,5 procenta. Těsně za nimi by skončila KDU-ČSL, která si polepšila na sedm procent. Ostatní strany by se do Sněmovny nedostaly. Nejlépe z nich na tom byli Piráti se ziskem 2,5 procenta hlasů.

Škoda Transportation připravuje žalobu na ministra dopravy Ťoka

Škoda Transportation připravuje žalobu na ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Poškozují ji jeho výroky v kauze arbitráže Českých drah (ČD) a plzeňského podniku, řekl ČTK generální ředitel skupiny Škoda Transportation Tomáš Ignačák. Ministr prohlásil, že se žaloby neobává.

České dráhy vedou se Škodou dlouhodobý spor o cenu dodávky 20 lokomotiv. Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře počátkem týdne určil, že dráhy mají doplatit 468 milionů Kč ke kupní ceně a 760 milionů Kč jako inflační navýšení. ČD proti tomu podaly žalobu. Ťok vyzval ČD, aby Škodě více než 1,2 miliardy korun neplatily. Výsledek prohrané arbitráže označil za tunelování drah v přímém přenosu. Ministerstvo dopravy už podalo žalobu proti verdiktu arbitrážního soudu. Podle Škody nejsou Ťokovy výroky ničím podložené.

Zdravotnictví nemá dost peněz, odcházejí mu pracovníci, uvádí ČLK

České zdravotnictví trápí nedostatek peněz a podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka se prohlubuje nedostatek zdravotníků. Rozdíly jsou v dostupnosti zdravotní péče, obor trápí chaotické, nepřehledné a nekvalitní zákony, řekl Kubek novinářům v Brně na konferenci ČLK, která ho už potřetí zvolila prezidentem profesní organizace. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) souhlasí s tím, že je zdravotnictví podfinancované. Dodal, že bude dál navrhovat zvýšení plateb za státní pojištěnce.

Podle Kubka je příčina problémů mimo obor. "Obyvatelé jsou udržování v chudobě. Dokud se nevyrovnají příjmy obyvatel a zároveň i ceny s Německem a Rakouskem, tak se nikdy problémy ve zdravotnictví nevyřeší," míní Kubek. Nízké platy podle něj znamenají nízké daně a ve výsledku i méně peněz na zdravotní pojištění. Proto ani české zdravotnictví nemůže být dostatečně kvalitní, řekl. S nedostatkem peněz souvisí i odchody lékařů do ciziny. Zhruba 23 procent lékařů v Česku je starších 60 let.

Dávky na byt se asi od ledna zvýší, ministerstvo navrhlo změnu normativů

Dávky na bydlení by se v příštím roce mohly o něco zvýšit. Částky stanovených nákladů na byt, podle nichž se pomoc potřebným od státu vypočítává, se totiž mají zvednout až o několik stokorun. Počítá s tím návrh nařízení vlády, který připravilo ministerstvo práce. Do zvýšení takzvaných normativních nákladů se promítá meziroční růst cen nájemného, energie, plynu, vody a služeb.

V Česku se vyplácejí dvě dávky na bydlení - příspěvek a doplatek. Na příspěvek má nárok vlastník nebo nájemník, který je v bytě trvale hlášený, pokud mu na pokrytí nákladů na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent a jinde 30 procent příjmu. Dávka pak odpovídá rozdílu mezi normativem a 0,3 či 0,35násobkem příjmu. Doplatek má dorovnat výdaje na bydlení tak, aby lidem zbylo na živobytí. Za přiměřenou bytovou plochu pro jednu osobu se považuje 38 metrů čtverečních, pro dvě 52, pro tři 68 a pro čtyři a víc lidí 82 metrů.

CVVM: V ČR nejsou dobré podmínky pro seniory ani mladé rodiny

Většina lidí si myslí, že v České republice nejsou dobré podmínky pro zabezpečení ve stáří ani pro zakládání rodin. Jako dobrý naopak hodnotí Češi přístup ke vzdělání a ke zdravotní péči. Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Oproti loňsku se však hodnocení vybraných životních podmínek zlepšilo, v každé oblasti nejméně o pět procent.

Přístup ke vzdělání hodnotí jako dobrý nebo velmi dobrý 87 procent lidí, přístup ke zdravotní péči 78 procent dotázaných. Nejhůře občané vidí možnosti zabezpečení ve stáří, které jako špatné hodnotí 77 procent lidí a dobré jen 17 procent. Finanční podmínky pro založení rodiny vnímá negativně 66 procent občanů, zatímco 29 procent je má za dobré.

Zájem o darování potravin potřebným vzrůstá

O třetí ročník Národní potravinové sbírky měli lidé velký zájem. Například v Tesku v Praze na Smíchově se do 16:00 vybraly už čtyři tuny jídla, zatímco loni za celý den 2,8 tuny. Nejčastěji lidé darují základní potraviny, v nákupních koších se ale objevují i čaje nebo dětské výživy. Do akce, ve které mohou lidé nakoupit a následně darovat potraviny potřebným, se letos zapojilo více než 470 obchodů v celé zemi. Odkud poputuje přes potravinové banky neziskovým organizacím přímo v místech, kde lidé darovali. Pomohou tak matkám s dětmi v azylových domech, seniorům, osobám bez domova či lidem s handicapem.

Chalupeckého cenu za rok 2015 dostala Barbora Kleinhamplová

Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2015 získala Barbora Kleinhamplová. Z pěti výtvarníků mladších 35 let ji vybrala mezinárodní porota. Kleinhamplová (1984) je loňskou absolventkou Akademie výtvarných umění v Praze. Ve finálové výstavě měla sekvenci digitalizovaných vnitřností, jež tvoří jedno virtuální tělo, a také video z lekce jógy smíchu. S vítězstvím je spojena odměna 100.000 korun na uspořádání výstavy s katalogem. Vítěz také může vyjet na šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku.

Noc divadel přitáhla diváky do zákulisí 130 scén v 36 městech

Už dopoledne a odpoledne začala na mnoha místech Noc divadel, do které se letos zapojilo 130 scén z šestatřiceti českých měst. Například Divadlo pod Palmovkou se otevřelo zájemcům už dvě hodiny po poledni, připraveni odpovídat na otázky byli například osvětlovači, zvukaři, maskéři, rekvizitáři, pracovníci jevištní techniky či garderobiérky. Vlastně všichni ti, které publikum nikdy nevidí, ale bez jejichž práce a umění by žádné představení nemohlo vzniknout. Do útrob Divadelní fakulty se mohli už odpoledne ponořit zájemci zvědaví na novou generaci divadelníků. Divadlo Archa vtáhlo příchozí do hry a umožnilo jim zúčastnit se interaktivní rekonstrukce českých dějin.

Choreografka bude v Česku pracovat s Romy a uprchlíky

S českými Romy a uprchlíky, kteří dočasně žijí či žádají o azyl v České republice, bude pracovat britsko-australská choreografka Bridget Fiskeová. Hostitelem její umělecké rezidence je společnost Tanec Praha. ýstupy tvůrčí rezidence mohou vidět diváci 30. listopadu ve studiu Truhlárna. Bridget Fiskeová v rámci projektu Be SpectACTive! získala podporu pro mezinárodní koprodukci nové inscenace. Díky tomu může navštívit Lublaň, Prahu a Sibiu a pracovat zde se specifickými komunitami.

Publikace ukazuje krásu opuštěných staveb a ruin

Jeden z fenoménů současnosti, průzkum moderních ruin, pro nějž se vžil termín urbex, mapuje nová fotografická publikace z nakladatelství Paseka. V knize pod názvem Krása zániku jsou továrny, které byly dříve světově známými symboly úspěchu a teď se rozpadají v zapomnění, domy pamatující vraždy, sebevraždy i další lidská neštěstí. Kniha obsahuje také spoustu zajímavostí z historie opuštěných budov a lokalit, jež byla mnohdy dramatická, děsivá či bizarní," říká šéfredaktor Paseky Jakub Sedláček.

Tisíce lidí se dnes přijely do Hlubové podívat na čerty z Alp

Hlubokou nad Vltavou na Českobudějovicku prošel průvod 120 hororových čertů, takzvaných alpských krampusů. Akce se zúčastnily masky hlavně z Rakouska. Podle organizátorů se na ně přišly a přijely podívat tisíce lidí, podle některých odhadů to bylo kolem 20.000. Podle starosty Hluboké nad Vltavou Tomáše Jirsy jde o zajímavou akci, která by mohla na město upozornit v celé republice.

Krampusové jsou horská strašidla, která se objevují hlavně v období adventu. Jde o předkřesťanskou tradici, jež vznikla v rakouských Alpách a rozšířila se do okolních zemí. Masky jsou ručně vyřezávané z lipového nebo borového dřeva a ručně malované. Na každé jsou připevněné rohy muflonů, kamzíků, beranů a koz.

Na Karlově mostě se mostné už 200 let neplatí

Dostat se z jednoho břehu řeky na druhý stálo člověka po celém světě v minulých stoletích několik mincí, české země nebyly v placení mostného, čili mýta za použití mostu, výjimkou. Na nejstarším pražském mostě, Karlově mostě, bylo mýto zrušeno již před 200 lety, 23. listopadu 1815, na ostatních pražských mostech ale až v lednu 1925. Poplatek však ve světě nezanikl a na řadě starších i novějších mostů se vybírá i v současnosti. Poplatek, jehož výše se lišila pro chodce, povozy či jezdce na koních, se v Praze vybíral už ve 12. století.

Pražská záchranná stanice přijímá desítky slabých ježků

Pražskou záchrannou stanici pro zvířata doslova zavalili lidé, kteří se před nadcházející zimou snaží pomoci nalezeným ježkům. Pracovníci stanice každý týden přijmou desítky živočichů, kteří nestihli zazimovat, řekla ČTK mluvčí pražských lesů Petra Fišerová. V listopadových dnech většina silných dospělých ježků spí. Ti menší, kteří se před dlouhým zimním spánkem dostatečně nevykrmili, ale potřebují lidskou pomoc. Jinonická záchranná stanice letos přijala už téměř 300 ježků.

Sport

Rychlobruslařka Martina Sáblíková potvrdila v Salt Lake City dominanci v závodech na pět kilometrů a po druhém vítězství v sezoně si upevnila vedení ve Světovém poháru. Časem 6:47,42 minuty porazila druhou Rusku Natalju Voroninovou o téměř šest sekund. Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila ve sprintu na 500 metrů na Světovém poháru v Salt Lake City 11. místo, čas 37,75 je její nejlepší v sezoně.

Trojnásobný medailista z mistrovství světa juniorů v dráhové cyklistice Jiří Janošek byl vyhlášen nejlepším mladým sportovcem Evropy za letošní rok. Osmnáctiletý cyklista Dukly Brno převzal ocenění v pátek na Pražském hradě v rámci zasedání Evropských olympijských výborů z rukou předsedy MOV Thomase Bacha. Společně s touto cenou získal Janošek stipendium v hodnotě 325.000 korun.

Čeští skokani na lyžích Jakub Janda, Lukáš Hlava, Jan Matura a Roman Koudelka vstoupili pátým místem do nové sezony Světového poháru. Úvodní závod v Klingenthalu vyhrálo stejně jako vloni domácí Německo, které ve druhém kole předčilo po prvních pokusech vedoucí Slovinsko. Třetí skončili s velkým odstupem Rakušané. Z českých reprezentantů se závod nejvíce vydařil Koudelkovi, který skočil 128,5 a 130 metrů. Nejdelší skok dne předvedl Slovinec Peter Prevc, který v úvodním kole doletěl na 139 metrů.

Počasí

Převážně oblačno a místy, zejména na horách, sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, v 1000 m na horách kolem -4 °C.