Denní souhrn zpráv

Politici v čele se Zemanem si na Vítkově připomněli vznik státu

Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem, zástupci armády a další lidé si dopoledne připomněli u Národního památníku v Praze na Vítkově výročí vzniku samostatného Československa. Položili věnce u jezdecké sochy Jana Žižky. Ceremoniál na Vítkově zahájila vojenská hudba, zahrála mimo jiné státní hymnu a husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci, při němž vojáci přinesli historické armádní prapory. Následovalo kladení věnců a minuta ticha za padlé vojáky. Součástí oslav byl kolem 11:00 i přelet dvou stíhaček JAS-39 Gripen a dopravního letounu Challenger nad památníkem. Zeman novinářům při odchodu z akce řekl, že dnešní svátek považuje za rozhodně nejdůležitější připomínku státnosti.

Odpoledne položil Zeman věnec u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Pietnímu aktu přihlíželo několik stovek lidí, mezi nimi i Zemanovi odpůrci.

Zeman vyznamenal 35 osobností, Řádem bílého lva letce Františka

Prezident Miloš Zeman udělil u příležitosti oslav vzniku Československa státní vyznamenání 35 osobnostem. Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva propůjčil ve Vladislavském sále na Pražském hradě in memoriam československému letci z druhé světové války Josefu Františkovi. Řád Tomáše Garrigua Masaryka také in memoriam obdržel politik František Kriegel, který jako jediný odmítl v roce 1968 podepsat takzvaný Moskevský protokol legalizující okupaci Československa. Medailí Za hrdinství prezident vyznamenal studenta Petra Vejvodu, který loni přišel o život, když bránil spolužačku před útokem psychicky nemocné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Medaili převzal Petrův otec, účastníci ceremoniálu jeho synovi tleskali vestoje. Zeman v projevu před udělením vyznamenání uvedl, že oceňuje lidi statečné a lidi práce. Stejně jako se říká, že v každé kapce vody je skryt celý oceán, tak v každém lidském příběhu vyznamenaných osobností je kus historie, řekl prezident.

Medaile Za zásluhy Zeman udělil 32 lidem. Mezi oceněnými je třeba fotbalista a čerstvý viceprezident týmu Juventus Turín Pavel Nedvěd či koulařka Helena Fibingerová, ale také několik bývalých ministrů. Medaili získali in memoriam ministr kultury a Zemanův blízký přítel Pavel Dostál a Eduard Janota, ministr financí ve vládě Jana Fischera. Ocenění převzal i bývalý ministr dopravy a dopravní expert Petr Moos a předlistopadový ministr zemědělství Miroslav Toman.

Z oblasti umění prezident udělil medaili zpěvákovi Václavu Neckářovi, básníku Jiřímu Žáčkovi či herečce Libuši Šafránkové. Ze zdravotních důvodů se nemohla slavnostního večera účastnit, ocenění za ni převzala její sestra Miroslava. Zeman jí spolu s vyznamenáním předal tři lískové oříšky na větvičce v narážce na oblíbenou filmovou pohádku, kde Šafránková hrála Popelku. Medaile převzali hudebníci František Ringo Čech a Ladislav Štaidl a také houslista Pavel Šporcl. Mezi oceněnými byla podle očekávání herečka Jitka Frantová Pelikánová. Její jméno vyvolalo protesty kvůli její údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB).

Medaile byla udělena také novináři Janu Petránkovi, kritikovi Antonínu J. Liehmovi a in memoriam bývalému redaktorovi ČTK a zachránci několika stovek československých Židů v Itálii Karlu Weirichovi. Medaili Za zásluhy získal i zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Ze zdravotních důvodů na Hrad nepřišel, vyznamenání převzala jeho vnučka. Osobně medaili Za zásluhy převzala zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová, plastický chirurg Bohdan Pomahač, odborník na ústavní právo Václav Pavlíček a končící plzeňský biskup František Radkovský. Zeman ocenil také několik podnikatelů. Medaili si tak z Hradu odnesl generální ředitel Madety Milan Teplý, vlastník Preciosy Ludvík Karl, zakladatel firmy Jablotron Dalibor Dědek a majitel společnosti Juta Jiří Hlavatý.

V Praze složilo slavnostně přísahu 875 nových vojáků

Hradčanským náměstím v Praze zaznělo sborově "Tak přísaháme". Vojenskou přísahu tam složilo na státní svátek 28. října před prezidentem a vrchním velitelem ozbrojených sil Milošem Zemanem 875 nových vojáků a vojákyň. "Jsme v nové situaci, která před naší armádu staví nové úkoly," uvedl před vojáky Zeman. Měl zřejmě na mysli nynější migrační vlnu. Zeman ocenil to, že armáda je na toto nové nebezpečí připravena, a uvítal by, kdyby se česká armáda podílela na střežení unijních hranic, které jsou málo zabezpečeny. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vojákům řekl, že navazují na legionáře i na příslušníky armády v misích.

Zeman povýšil tři vojáky i ředitele dvou tajných služeb

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě povýšil u příležitosti dnešního výročí vzniku Československa tři vojáky. Generálské hodnosti získali také policejní náměstek Zdeněk Laube, ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek a velitel pražských hasičů Roman Hlinovský. Povýšen byl rovněž ředitel civilní kontrarozvědky Jiří Lang. Ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa, o němž se nyní spekuluje, že v čele kontrarozvědky příští měsíc skončí, Zeman povýšil z hodnosti brigádního generála do hodnosti generálmajora. Týdeník Respekt v půlce října na svém webu uvedl, že Lang v polovině listopadu ve funkci po 11 letech skončí, jeho odchod prý už projednala Bezpečnostní rada státu. Politici oslovení ČTK ale uvedli, že o Langově odchodu nevědí.

Zeman přítomné vyzval, aby se zabývali tezí, zda nynější migrační krize není organizovanou invazí. "Je to hypotéza, nad kterou bychom minimálně měli přemýšlet," uvedl prezident. Přál by si, aby nebyla pravdivá. Nahrávají jí prý ale skutečnosti, jako je existence rozsáhlé sítě převaděčů a to, že uprchlíci přicházejí i ze zemí, v nichž se nebojuje.

Kiska: Vznik ČSR byl velkým přínosem pro Slováky

Vznik Československa v roce 1918 znamenal historický průlom v dějinách Slovenska a nový stát byl přínosem pro Slováky. V prohlášení k 97. výročí založení společného státu Čechů a Slováků to uvedl slovenský prezident Andrej Kiska. "Stali jsme se spolutvůrci nového státu, který zaručoval občanská práva a na mezinárodní scéně vystupoval jako příklad demokratického režimu, jako obhájce spolupráce a míru. Jeho zakladatelé Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik mu dali do vínku posvátnost svobody, parlamentní demokracii a humanitní ideály," uvedl Kiska. Hlava slovenského státu připomněla, že vznik ČSR znamenal také značný přínos pro Slovensko. "Během jeho existence vznikly vzdělávací, kulturní, společenské i politické organizace, slovenský národ se politicky i sociálně dotvořil. Pro široké vrstvy obyvatelstva se otevřely do té doby nepoznané možnosti navštěvovat slovenské školy a uplatnit se ve veřejném životě," píše se v prohlášení slovenského prezidenta.

Rektoři položili květiny u sochy TGM, na Hrad večer nepůjdou

Rektoři pražských vysokých škol se sešli na Hradčanském náměstí a položili květiny u sochy Tomáše Garriguea Masaryka. Už dříve se rektoři dohodli, že se večerního ceremoniálu předávání státních vyznamenání nezúčastní, protože prezident Miloš Zeman na něj dva z nich opět nepozval. Zeman nepozval rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity Mikuláše Beka a Libora Grubhoffera, se kterými měl v minulosti spory. "Je to určité vyjádření vztahu k vysokoškolskému vzdělání, vzdělanosti obecně," řekl novinářům předseda České konference rektorů (ČKR) a rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima.

V Praze, Brně i jinde demonstrovalo proti migraci asi 3000 lidí

V Praze, Brně a několika dalších městech se sešly stovky lidí na demonstracích proti migraci, v Brně jich podle policejního odhadu bylo asi 1500. V Praze od sebe policejní těžkooděnci oddělili skupiny odpůrců islámu a EU od skupiny příznivců migrantů, akce v ostatních městech se obešly bez vážnějších incidentů. V celé republice se sešly odhadem tři tisíce lidí. V nynější mohutné migrační vlně do Evropy míří převážně běženci ze Sýrie, kde je občanská válka, přicházejí také lidé z Afghánistánu, Iráku a Pákistánu. Česká policie za prvních devět měsíců roku v Česku odhalila 7201 migrantů.

Šlechtová jednala se svým izraelským i palestinským protějškem

Betlém, stejně jako Jeruzalém, je podle české ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové pro turisty bezpečný, doporučuje ale spíše skupinovou turistiku. Čeští turisté, kteří jezdí do Izraele, jen málokdy vědí, že Betlém leží na palestinském území, domnívá se Šlechtová, která jednala s izraelským i palestinským ministrem pro cestovní ruch. Během jednoho dne se setkala v Jeruzalémě s izraelským ministrem turismu Jarivem Levinem a v Betlémě s palestinskou ministryní turismu a památek Rulou Maajahovou. "Dozvěděla jsem se, že ti dva ministři pro cestovní ruch se nikdy neviděli. Oba mě trochu požádali, abych hrála zprostředkující subjekt jakési diplomacie, o což si, myslím, jsme usilovali i mou návštěvou v Palestině," řekla Šlechtová v rozhovoru s ČTK a Parlamentními listy.

SB: Nejlepší podmínky pro podnikání jsou v Singapuru, ČR je 36.

Zemí s nejlepšími podmínkami pro podnikání zůstává již desátým rokem za sebou Singapur. Česká republika obsadila 36. příčku, pohoršila si tak o tři místa. Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business, kterou zveřejnila Světová banka (SB). Banka upozornila, že za poslední rok uskutečnila další změny v metodice hodnocení zemí. Podle nejnovějších údajů tak Česká republika byla v minulém hodnocení na 33. místě, původní loňská zpráva přitom Česko stavěla až na 44. příčku. Zpráva zahrnuje 189 zemí a sleduje, jakým způsobem v nich regulační opatření ovlivňují podnikatelskou aktivitu. SB hodnotí například podmínky při zakládání firem, řešení insolvencí či získávání stavebních povolení a úvěrů.

Podmínky pro přiznávání zvláštních práv církvím se nezpřísní

Podmínky pro přiznávání takzvaných zvláštních práv církvím se nezpřísní. Sněmovna zamítla v úvodním kole novelu opozičního Úsvitu, podle níž by se k takovým žádostem musely vyjadřovat i tajné služby a policie. Církve by nesměly podle předlohy vzbuzovat důvodnou obavu nebo podezření, že ohrožují zahraničněpolitický zájem České republiky nebo veřejný pořádek a národní bezpečnost. Takzvaná zvláštní práva znamenají právo zřizovat církevní školy, vyučovat náboženství na státních školách nebo konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky. Proti předloze se postavila i vláda, která upozornila mimo jiné na politizaci rozhodování. Skutečnost, že k omezení náboženské svobody by stačily jen obavy nebo podezření z ohrožení, by prý mohla být protiústavní.

Češi práci moc nemění, letos ale více než v minulých letech

Časté změny pracovních pozic se v ČR příliš 'nenosí'. V průměru mění Češi zaměstnavatele jednou za osm let, během produktivního života tak vystřídají tři až čtyři zaměstnání. Rok 2015 a největší nabídka volných pozic za posledních šest let však jejich chování mění. Češi se přestávají bát nezaměstnanosti a odcházejí za lepšími podmínkami. Vyplývá to z ankety ČTK mezi personálními agenturami. Míra nezaměstnanosti v Česku je nyní nejnižší od roku 2008 a u zaměstnanců se zvyšuje zájem o nové příležitosti i ochota změnit kvůli nim zaměstnavatele, uvedla výkonná ředitelka společnosti AC Jobs Olga Hyklová. K dispozici je o pětinu více volných pracovních míst, než bylo v loňském roce. Hlavním důvodem k opuštění dosavadního zaměstnání je podle Hyklové plat. O přidání si přitom dokáže říct jen třetina pracovníků. Pro 40 procent lidí jsou také důležité vztahy na pracovišti. I takové problémy jako jsou pomluvy kolegů, podceňování nebo zadávání nesplnitelných úkolů mohou být důvodem ke změně zaměstnavatele.

Sněmovna podpořila povinný rok v MŠ i jednotné přijímačky na SŠ

Sněmovna v prvním kole podpořila navzdory hlavně pravicové kritice novelu školského zákona, podle níž má být od roku 2017 povinný poslední rok mateřské školy. Ve stejném roce se mají sjednotit přijímací zkoušky na střední školy a o čtyři roky později se má zavést povinná maturita z matematiky. Předlohu, kterou podporují také školské odbory, před dalším schvalováním projedná školský výbor dolní komory, rozhodli poslanci po téměř pětihodinové debatě.

Předseda ODS a exministr školství Petr Fiala označil návrh za nesmyslný a byrokratický pokus o centralizované řízení školství, které kvalitu vzdělávacího systému nezlepší. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) si od povinného roku v mateřské škole slibuje snížení počtu odkladů pro nástup do základní školy, které se týkají zhruba každého čtvrtého předškoláka, lepší adaptaci dětí při přechodu na základní školu a také zmírnění sociálních rozdílů mezi dětmi.

Příspěvek na péči se podle postižených zvýší o 5 pct od července

Příspěvek na péči se zřejmě zvýší od července příštího roku o pět procent. Znovu by se pak měl upravit v lednu 2017. Vyplývá to ze závěrů poslední schůzky lídrů koalice se zástupci Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP). Ministerstvo práce podle svého mluvčího Petra Habáně už začalo na novele o sociálních službách, která zvýšení upraví, pracovat. Rada s rozděleným přidáváním ale nesouhlasí a požaduje zvýšení o deset procent od pololetí. Vyzvala lidi, kteří dávku dostávají, aby kvůli její úpravě psali členům vlády i zákonodárcům. V srpnu příspěvek pobíralo 335.900 osob.

Odvody z hazardu příští rok asi vzrostou, Sněmovna to podpořila

Odvody z hazardu příští rok asi vzrostou. Sazby budou 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Zároveň by se měl zvýšit z 55 na 80 korun denní poplatek za každý hrací automat. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Opoziční kluby TOP 09 a Starostů a ODS zablokovaly schválení předlohy zrychleně už v prvním čtení, zamíří k posouzení do rozpočtového výboru.

Předloha v podstatě kopíruje jednu z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Jana Volného (ANO), jejíž projednání zablokoval ve Sněmovně obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Koalice se dohodla, že v souladu s Kalouskovým požadavkem předloží v dolní komoře vládní normu. Předloha také mění rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Stát by měl nově dostávat 40 procent místo 20 procent, obce 60 procent místo 80 procent. Zástupci loterijního a herního průmyslu varují před tím, že nové sazby povedou k rozmachu černého trhu a masivnímu propouštění lidí zaměstnaných v oboru. Kritika zní i od protihazardních aktivistů, novela podle nich není dostatečná.

Evropský parlament potvrdil konec plateb za roaming a nerovného zacházení s daty

Poplatky za volání mobilním telefonem v zahraničí budou v rámci zemí Evropské unie od léta 2017 zakázány. V konečném hlasování to potvrdil Evropský parlament (EP). Evropská unie bude mít také první zákon zaručující neutralitu sítí. Pokud jde o roaming, zavádí nové opatření změny již od jara příštího roku. Poplatky za roaming nebudou smět přesáhnout pět eurocentů (1,35 Kč) za minutu volání, dva centy (0,54 Kč) za textové zprávy (SMS) či pět centů za použití 1MB internetu v mobilu, a to od 30. dubna. O roamingových cenách v zahraničí budou spotřebitelé při vycestování za hranice textovou zprávou informováni do 15. června 2017.

Zrušení roamingových poplatků vyvolalo kritiku v telekomunikačním sektoru i u některých poslanců EP. Příčinou jsou obavy z poklesu příjmů. Podle některých názorů by mobilní operátoři zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb. Operátoři z Česka se podle prvních reakcí novému opatření přizpůsobí. O2 ale například upozornila na to, že za roamingem se skrývá náročné technické řešení, které s sebou nese poměrně vysoké náklady za propojování hovorů i datových přenosů a tyto náklady by se zrušením poplatků za volání v roamingu rozhodně neodpadly.

Do září v ČR přibylo 185 nakažených HIV, pět lidí na AIDS zemřelo

Lékaři v Česku evidovali letos od ledna do září 185 nových pacientů s virem HIV. Je to stejně jako loni za devět měsíců, kdy byl počet rekordní. V letošním roce přibylo 18 pacientů s AIDS. Pět lidí na nemoc selhání imunity zemřelo. HIV pozitivním matkám se narodilo 13 dětí. ČTK údaje poskytla národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Celkem od počátku sledování za bezmála tři desetiletí v ČR zaznamenala 2539 infikovaných. Nemoc AIDS se rozvinula u 445 pacientů, zemřelo 232 lidí. Česko patří ve světě i v Evropě k zemím s nižším výskytem infekce. Podle odborníků je ale růst počtu nakažených varovný.

Na Františku pokřtili knihu lékaře Šebka z mise v Afghánistánu

Neotřelý a naturalistický pohled na život v zemi sužované již léta válečným konfliktem nabízí kniha Tomáše Šebka Mise Afghánistán: Český chirurg v zemi lovců draka, kterou pokřtili v pražské Nemocnici Na Františku. Koupí knihy čtenáři podpoří organizaci Lékaři bez hranici, v jejíchž službách mladý lékař pomáhal dvakrát v Afghánistánu a dvakrát na Haiti. Kniha vznikla z internetových deníků a i v tištěné verzi zůstala jejich forma z velké míry zachována.

V roce 2013 vydal Tomáš Šebek knížku Mise Haiti - 5 měsíců s Lékaři bez hranic. Líčí v ní své zážitky ze dvou cest do nejchudší země západní polokoule, kterou v lednu 2010 postihlo jedno z nejhorších zemětřesení v historii. Vyžádalo si na 230.000 obětí. I tato kniha vznikla z deníků publikovaných jako on-line blog. Během křtu jeho účastníci drželi minutu ticha za Šebkovy kolegy a pacienty z nemocnice v severoafghánském Kundúzu, která byla začátkem října zničena při americkém náletu. Zahynulo nejméně 30 lidí, z toho 13 zaměstnanců nemocnice.

Sněmovnu, Senát a Kramářovu vilu si dnes prohlédly tisíce lidí

Otevření obvykle nepřístupných prostor Sněmovny, Senátu a premiérské Kramářovy vily dnes k návštěvě využily tisíce lidí. ČTK to řekli zástupci kanceláří parlamentních komor a úřadu vlády. Zájem o dny otevřených dveří pořádané při příležitosti státního svátku vzrostl hlavně odpoledne. Nejvíc Pražanů a návštěvníků hlavního města se přišlo podívat do Senátu. Sídlo Senátu si prohlédlo téměř 4000 lidí, zájem byl větší spíš odpoledne, řekla Denisa Čermáková z kanceláře horní komory. Návštěvníci Valdštejnského paláce se mohli podívat do jednacího sálu a vůbec poprvé také na osobní schodiště Albrechta z Valdštejna ze 17. století. Zájemců o prohlídky s průvodcem byl takový, že se na všechny nedostalo.

Gott podstoupil operaci, jeho zdraví sledují média nejen z ČR

Zpěvák Karel Gott, který je hospitalizován v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), v úterý podstoupil operaci. Na Gottově facebookovém profilu to uvedla jeho manželka Ivana. Zpěvákův stav je podle ní stabilizovaný a pooperační průběh je bez komplikací. Šestasedmdesátiletý Gott měl v létě problémy se srdeční arytmií. Zpěvákova mluvčí Aneta Stolzová se nechce k jeho zdravotnímu stavu vyjadřovat a Gottův profil na Facebooku obsahuje žádost o respektování soukromí. Gottovy hospitalizace si dnes všímají česká média, pozornost jí ale věnují také německé a slovenské servery.

Třeštíková v Jihlavě představila knihu o časosběrném dokumentu

Filmová dokumentaristka Helena Třeštíková představila v Jihlavě svou novou knihu o časosběrném dokumentu. Po křtu, který se odehrál při úterním úvodním ceremoniálu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů, dnes filmařka o časosběrné metodě, jíž se věnuje 35 let, mluvila na tvůrčí dílně v divadle Diod. Dokumentaristka má na svém kontě desítky snímků věnovaných především mezilidským vztahům a sociálním problémům. Dopoledne mohli návštěvníci jihlavského festivalu zhlédnout její nejnovější dokument Mallory. Nyní Třeštíková, jak řekla, sleduje kolem 20 příběhů.

Výstava Karel Malich 91 představí do 17. ledna jeho aktuální díla

Výstava Karel Malich 91, která se koná v pražské Galerii Sklenář při příležitosti 91. narozenin malíře a sochaře Karla Malicha nabídne do 17. ledna 2016 jeho díla, která vznikla v posledních dvou letech. Dva okruhy výstavy představují to nejaktuálnější, s čím se v poslední době Malich zabýval - nástěnné plastiky a grafické listy v části druhé. "Karel Malich je vynikající sochař, kreslíř a malíř, všechna jeho díla mají vizionářskou povahu," dodal na vernisáži galerista Zdeněk Sklenář.

Filharmonie Brno míří s Vltavou a Novosvětskou do Japonska

Filharmonie Brno vyrazí na turné do Japonska. Jezdí tam jednou za dva roky, tentokrát ve 20 dnech odehraje 12 koncertů. Programy jednotlivých večerů tvoří skladby z období klasicismu a romantismu s důrazem na české autory. Zazní například Vltava Bedřicha Smetany a Novosvětská Antonína Dvořáka. Program doplní Klavírní koncert č. 1 b moll Petra Iljiče Čajkovského v provedení klavíristy Iva Kahánka. Filharmonie se v Japonsku představí pod taktovkou Leoše Svárovského, svého bývalého šéfdirigenta a dlouholetého spolupracovníka.

Plzeň otevřela interiér od Loose, je unikátní výškovou dispozicí

V Plzni se od 12. listopadu otevře na pravidelné prohlídky další byt navržený světově uznávaným architektem Adolfem Loosem na Klatovské třídě 110. Po Vídni se v Plzni dochovalo nejvíc jeho bytových realizací, zatím jsou přístupné tři. Dnes byt někdejšího spolumajitele továrny na drátěné zboží a gramofonové jehly Oskara Semlera představila Západočeská galerie. Byt je unikátní v tom, že jako jediný v Plzni má šestipodlažní dispozici s plynule navazujícími prostorami různých výšek, tak zvaný Raumplan, řekl ČTK architekt Petr Domanický. Vzhledem ke zhoršujícímu se zdravotnímu stavu stál zřejmě přední architekt své doby Loos (1870 až 1933) jen u stanovení koncepce bytu z let 1931 až 1934. Realizaci vedl jeho žák Heinrich Kulka. Podle Domanického je ale zároveň byt vrcholem Loosova díla v Plzni, neboť jako jediný nabízí prostorové členění - Raumplan. Oskar Semler totiž jako jediný z plzeňských investorů dovolil Loosovi zasáhnout radikálně do koupeného domu.

Ředitelka Fidlovačky Balzerová oznámila záchranu této scény

Ředitelka pražského Divadla Na Fidlovačce Eliška Balzerová oznámila, že se díky mecenášům podařilo zachránit budoucnost této scény. Její existence byla začátkem roku ohrožena, protože nedostala magistrátní grant. Balzerová také řekla, že od příštího roku už nebude stát v čele této scény. Divadlu odmítla dát peníze grantová komise za minulého vedení pražského magistrátu. Fidlovačka byla po dvacetiletém chátrání a rekonstrukci v 90. letech znovu otevřena divákům 28. října 1998. Podobně ohroženo kvůli nedostatku financí je například pražské Divadlo Komedie.

V Č. Budějovicích odhalili sochu zakladatele Přemysla Otakara II.

V Českých Budějovicích byla odhalena socha českého krále Přemysla Otakara II., který toto město na soutoku Vltavy a Malše před 750 lety založil. Třímetrový žulový monument stojí v městském parku Na Sadech, jeho autorem je sochař František Postl. Slavnost patřila k vrcholům letošních oslav výročí založení města, řekl ČTK českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO). O vytvoření sochy Postl, českobudějovický patriot, přemýšlel už při studiu na vysoké škole. "Bral jsem to jako historickou křivdu, že Budějovice nemají sochu svého zakladatele," řekl ČTK. Práce mu nakonec zabrala tři roky. Podobu krále železného a zlatého vtiskl do bloku mrákotínské žuly. Vhodný osmnáctitunový kámen v lomu hledali sedm měsíců, sochař z něj pak musel odsekat skoro 13 tun hmoty. I s podstavcem ze stejného materiálu dílo nyní měří 4,6 metru.

České Budějovice vydávají k 750. výročí založení města limitovanou edici atypických kulatých známek. Zájemci si je budou moci koupit od 11. listopadu. V prodeji bude pouze 750 archů s pětadvaceti známkami, které připomínají různé symboly jihočeské metropole. Autorem kreslených motivů je českobudějovický umělec Jaroslav Martínek, který jako předlohu použil perokresby Friedricha Blumentrritta.

V Brně odhalili jezdeckou sochu Jošta Lucemburského

Asi 500 lidí se v Brně přišlo podívat na Moravské náměstí na slavnostní odhalení jezdecké sochy markraběte Jošta Lucemburského. Osmimetrové dílo vážící čtyři tuny, jehož výroba přišla město skoro na sedm milionů korun, bylo pro autora Jaroslava Rónu výzvou. Podle něj je totiž jezdecká socha klasickým tématem a je těžké najít nové a přínosné pojetí. Kůň s jezdcem stojí před kostelem svatého Tomáše, kde je Jošt pohřbený. Socha je zajímavá i tím, že kůň s jezdcem nestojí na piedestalu. Zhruba čtyřmetrové nohy koně jsou ukotveny přímo do dlažby náměstí a lidé pod nimi mohou volně procházet. Některým lidem se socha líbí, jiní ji kritizují a koně přirovnávají spíš k žirafě. Podle Róna je vyzvednutí jezdce do výšky velmi elegantní a v jezdecké plastice nové.

Eva Pilarová oslavila koncertem v Brně 55 let na scéně

Před zaplněným hledištěm Mahenova divadla v Brně vystoupila Eva Pilarová, která koncertem v rodném městě oslavila 55 let na scéně. Zazpívala hity od 60. let až po současnost a v několika písních se představila s kolegy z branže, například s Vojtěchem Dykem, Matějem Ruppertem nebo kapelou Wohnout. Chyběl Karel Gott, který sice přislíbil účast, ale kvůli zdravotním problémům nemohl přijet.

Ennio Morricone natáčí znovu v Praze filmovou hudbu

Oscarový skladatel Ennio Morricone dotočil v hostivařském studiu v Praze hudbu k filmu La Corrispondenza. Vlastní scénář zfilmoval italský režisér Giuseppe Tornatore, držitel Oscara za snímek Bio Ráj. Natáčení s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO) se oba tvůrci osobně zúčastnili, sdělil ČTK mluvčí tělesa Janis Sidovský. Film vypráví příběh studentky, která si ve volných chvílích vydělává jako kaskadérka. Setkání s univerzitním profesorem jí pomůže vyrovnat se s tragédií, která se stane při natáčení. V hlavních rolích účinkují Jeremy Irons a Olga Kurylenková. Morricone letos v Praze pracoval už v létě, kdy vznikala nahrávka hudby k filmu Quentina Tarantina The Hateful Eight (Osm hrozných).

Pelhřimovské muzeum rekordů připomíná svátek 854 českých vlajek

Expozice Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově byla k dnešnímu svátku vyzdobena 854 českými vlajkami. K vyvěšení tohoto státního symbolu vyzvala pelhřimovská agentura Dobrý den i další české věže a rozhledny. Za tři roky, ke 100. výročí vzniku Československa, by měly 28. října vlajky zavlát na co největším počtu míst v Česku a tato skutečnost by měla být zapsána do České knihy rekordů, řekl ČTK Miroslav Marek z agentury.

Sport

Petra Kvitová zvládla lépe souboj českých tenistek na Turnaji mistryň. Světová pětka zdolala v Singapuru Lucii Šafářovou dvakrát 7:5 a drží šanci na účast v semifinále. Naopak Šafářová by v případě výhry Němky Angelique Kerberové nad Španělkou Garbiňe Muguruzaovou v následujícím duelu o možnost postoupit z Bílé skupiny přišla již před svým posledním zápasem. "Zápas to byl těžký. Musím říct, že Lucka hrála opravdu dobře," řekla Kvitová, kterou v pátek čeká duel s Muguruzaovou. "To je dobrý, že jsem vyhrála a mám radost, jenom mě mrzí, že to bylo zrovna nad Luckou." České hráčky vypadaly na dvorci jako dvojčata. Obě hrají levou rukou a měly na sobě stejné oblečení - fialové sukně, čelenky a bílá trička.

Deblistky Hlaváčková a Hradecká podlehly na Turnaji mistryň v Červené skupině nejvýše nasazené švýcarsko-indické dvojici Hingisová, Mirzaová 3:6, 4:6.

Počasí

Zataženo až oblačno. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Nejvyšší teploty 8 až 12 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C.