Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Česko uctí památku padlých vojáků, rozezní se sirény i zvony

Na památku čtyř českých vojáků, kteří zemřeli v úterý po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, se ve čtvrtek v poledne v Česku rozezní zvony a sirény. Rozhodla o tom vláda. Ministři také na začátku jednání uctili padlé minutou ticha. Den smutku ani státní smutek ale vyhlášen nebude. Pražský arcibiskup Dominik Duka věřící vyzval k modlitbám za mrtvé a zraněného vojáka. K pietě se přidá i Pražský hrad, státní vlajka bude svěšena na půl žerdi a vyvěšena bude černá smuteční vlajka. Prezident Miloš Zeman chce padlé vojáky ocenit medailemi Za hrdinství. Ve čtvrtek kolem 13:00 by se do České republiky měl vrátit speciální letoun, který přiveze ostatky mrtvých. V nemocnici Afghánistánu zůstane voják, který při útoku utrpěl vážná zranění. Po přivezení ostatků se v Praze-Kbelích uskuteční smuteční ceremoniál. Armáda rodinám také nabídla organizaci vojenského pohřbu. Je pravděpodobné, že vojáci budou in memoriam povýšeni. Pět vojáků, kteří nahradí padlé a zraněného, do Afghánistánu odletí až dalším letadlem.

MMR: Brusel ustoupil od většiny připomínek k čerpání eurofondů

Česko přesvědčilo Evropskou komisi, aby ustoupila od většiny z 88 připomínek k čerpání peněz z fondů EU. S komisí se ale stále neshodlo na několika tématech, například na financování začleňování Romů do společnosti, problémem je i absence služebního zákona. Novinářům to řekl první náměstek ministryně pro místní rozvoj Daniel Braun. První výzvy by podle MMR měly být vyhlášeny do konce letošního roku. "Evropská komise konstatovala, že vypořádání připomínek z naší strany je dobré. Ukončení vyjednávání o Dohodě o partnerství je tak na dobré cestě," uvedl Braun. Připustil ale, že stále zůstává pár bodů, na kterých se obě strany neshodly. "Komise hodně zdůrazňuje romskou otázku. Chce jasně vědět, kolik peněz na tuto oblast půjde. ČR argumentuje tím, že český právní systém neumožňuje rozlišovat na základě rasy a etnické příslušnosti, evropské peníze tak chce využívat na sociálně vyloučené lokality," přiblížil jeden ze sporných bodů Braun.

Prezidenti Zeman a Kiska podpořili rozšíření spolupráce v dopravě i obraně

Prezidenti Česka a Slovenska Miloš Zeman a Andrej Kiska se shodli na potřebě rozšíření dálničního spojení mezi Českou a Slovenskou republikou. Na setkání na Pražském hradě také mluvili o obranné spolupráci a případné spolupráci na zahraničních trzích. Kiska je na první oficiální návštěvě České republiky po červnovém nástupu do úřadu. Oba prezidenti zdůraznili, že bývalé federální partnery pojí mimořádné vztahy. Podle Zemana ale existují rezervy, které by prezidenti chtěli odstranit. Mezi státy je nyní například pouze jedna dálnice a Kiska se Zemanem se vyslovili pro rozšíření silničního propojení. Podporovat také chtějí spolupráci obou zemí na takzvaných třetích trzích, Kiska nicméně odmítl obnovení kdysi prestižní exportní značky "Made in Czechoslovakia. "Ta značka už je minulostí," poznamenal s tím, že každá země si nyní musí v zahraničí budovat své jméno. Slovenský prezident se vyslovil i pro výměnu zkušeností mezi oběma zeměmi. Tak jako se Česko inspirovalo na Slovensku při vytvoření policejního týmu Kobra pro boj s daňovou kriminalitou, mohli by Češi podle Kisky sloužit Slovákům za vzor ve vysokém školství nebo ve zdravotnictví. Zeman opětovně podpořil brzké zavedení eura v Česku, kterým na Slovensku už pět let platí.

Z lékového ústavu dostane státní rozpočet příští rok 1,7 mld. Kč

Ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se přesune v příštím roce do státního rozpočtu 1,7 miliardy korun. Vláda podle informací ČTK schválila návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Peníze by měly být využity jako náhrada výpadku příjmů poté, co od ledna příštího roku přestanou pacienti platit třicetikorunové regulační poplatky. Zrušení regulačních poplatků v ambulancích a lékárnách schválila vláda před týdnem. Pacienti by tak měli od příštího roku platit už jen 90 korun za lékařskou pohotovost.

Vláda schválila návrh novely zákona o podnikání v cestovním ruchu

Cestovní agentury budou muset podle vládního návrhu zákona u prodávaných zájezdů nově uvádět, která cestovní kancelář zájezd organizuje. Zvýšit se má i ochrana klientů CK v případě jejich úpadku. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) bude také moci zakázat v případě podezření na podpojištění cestovní kanceláři prodej dalších zájezdů. Resort rovněž na webu zveřejní seznam cestovních kanceláří pojištěných proti úpadku. Počítá s tím návrh novely zákona o podnikání v cestovním ruchu, kterou schválila vláda.

Farmáři získají z PRV v dalších sedmi letech 84 mld. Kč

Čeští zemědělci, potravináři a lesníci získají v rámci Programu rozvoje venkova (PRV) v letech 2014 až 2020 celkem zhruba 84 miliard Kč. Program schválila vláda, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo zemědělství. ČR ho nyní předloží Evropské komisi, která by ho měla schválit začátkem roku 2015. Program obsahuje opatření cílená na investice do zemědělských podniků včetně podpory mladých zemědělců a na diverzifikace činnosti, kdy budou předmětem podpory například stáje, sklady, technologie pro živočišnou i rostlinnou výrobu, jímky, hnojiště, speciální stroje, kotelny na biomasu a další. Dále budou podporovány investice do zpracování zemědělských produktů, balení a značení výrobků včetně monitoringu kvality. Pokud jde o oblast investic do lesního hospodářství, půjdou peníze zejména na rekonstrukce a výstavbu lesních cest, na pořízení lesnických strojů a technologií šetrných k životnímu prostředí, zpracování dřeva v malých pilařských provozovnách či budování retenčních nádrží.

Vláda nechce zvýšení pokut pro příliš těžké kamiony

Vláda nesouhlasí se senátním návrhem na zvýšení pokut za porušení zákazu vjezdu pro kamiony, které překročí povolený hmotnostní limit. Vyplývá to z informací ČTK ohledně středečního jednání vlády. Navrhované řešení podle předkládací zprávy není vhodné a zamýšlená sankce až 20.000 Kč je nepřiměřeně přísná. O předloze mají rozhodnout zákonodárci. Kabinet chce zpracovat vlastní řešení. "Nemělo by být zúženo pouze na otázku postihu řidiče, ale mělo by zahrnovat také jasnou úpravu podmínek omezení užívání některých pozemních komunikací pro nákladní dopravu," uvádí se ve zprávě. Řešení by se mělo zaměřit také na dopravce.

Dienstbier je proti,aby neziskovky spolufinancovaly projekty z EU

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) nesouhlasí s návrhem ministerstva financí, aby se na spolufinancování evropských projektů začaly podílet neziskové organizace. Navrhuje, aby na sociální služby, začleňování a vzdělávání dával zbytek prostředků k penězům z fondů EU nadále jen stát. Záměr začala ve středu projednávat vláda. Kabinet zatím nerozhodl a k materiálu se vrátí v pondělí. Dienstbiera podpořili ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Při čerpání evropských peněz musí Česko doložit část financí, u prospěšných projektů to bývá 15 procent rozpočtu. Dosud celý tento podíl poskytoval stát. Podle nových pravidel, která navrhlo ministerstvo financí, by si neziskové organizace měly samy sehnat aspoň pět procent financí. Vláda jednání o návrhu MF do pondělí přerušila.

ČSÚ: Spotřebitelské ceny v červnu nerostly, inflace je na nule

Spotřebitelské ceny v červnu nerostly. Meziroční inflace je na nule po květnovém růstu o 0,4 procenta. Nulový meziroční růst zaznamenaly spotřebitelské ceny naposledy v září 2009. Ceny se nezvýšily ani oproti předchozímu měsíci. Výsledek ovlivnilo zejména snížení cen potravin a nealkoholických nápojů. Informoval o tom Český statistický úřad.

Polská PKN nemá v plánu prodat rafinerii v Kralupech

Polská petrochemická společnost PKN Orlen nemá v plánu prodat rafinerii v Kralupech, kterou vlastní prostřednictvím své dceřiné společnosti Unipetrol. PKN to sdělil agentuře Reuters. V úterý český ministr financí Andrej Babiš uvedl, že česká vládá má zájem o koupi kralupské rafinerie. Babišovo ministerstvo ovládá státem vlastněné podniky v energetice a Babiš také dodal, že kralupská rafinerie by mohla přejít pod státního provozovatele ropovodů Mero nebo pod distributora paliv a správce zásobníků Čepro. Rafinerii v Kralupech vlastní Česká rafinérská, která je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice a provozuje také rafinerii v Litvínově. Její menšinoví zahraniční vlastníci už z firmy kvůli poklesu marží ve zpracování ropy odešli a po dokončení nedávno dohodnuté koupě podílu italské Eni se Unipetrol stane jejím jediným akcionářem.

V daňových rájích sídlí 13.189 českých firem, láká je anonymita

Počet českých společností, jejichž vlastník má adresu v daňovém ráji, vzrostl v letošním 1. pololetí o 89 na 13.189 firem. Největší zájem je aktuálně o destinace, jež podnikatelům garantují vysoký stupeň anonymity. Patří mezi ně například Seychely, Marshallovy ostrovy nebo Panama. ČTK to sdělila poradenská společnost Bisnode. Majitelé z daňových rájů kontrolovali ke konci června 3,3 procenta českých společností. Do jejich základního kapitálu investovali 411,1 miliard korun, což je 16 procent celkového základního kapitálu českých firem. Vlastníka v daňovém ráji mají nejčastěji společnosti podnikající v oblasti nemovitostí nebo obchodu.

ČR je pro německé investory druhou nejatraktivnější zemí regionu

Česká republika je pro německé investory druhou nejatraktivnější zemí z 15 zemí střední a východní Evropy. Ukázal to společný průzkum Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) a dalších 15 německých zahraničních hospodářských komor ve střední a východní Evropě. Nejatraktivnější zemí pro německé investory je podle průzkumu Polsko. Až do loňska, kdy bylo rovněž druhé, bylo Česko v regionu po dobu sedmi let jedničkou. Rostoucí nespokojenost vyjádřili respondenti průzkumu v Česku s vývojem nákladů na práci, které jsou sice proti Německu třetinové, ale třeba ve srovnání s Bulharskem třikrát vyšší. K nejhůře hodnoceným zemím patří ČR také v oblasti výkonnosti, motivace a kvalifikace zaměstnanců. Růst nespokojenosti byl patrný i v hodnocení dostupnosti kvalifikovaných pracovních sil, která je v ČR v regionu třetí nejhorší. Investoři jsou také méně spokojení se systémem odborného vzdělávání. Mírně lepší hodnocení dostala zdejší státní správa, která je ale přesto pátá nejhorší v regionu.

Na 80 procent šéfů největších českých firem věří domácí ekonomice

Vývoj ekonomiky v České republice v příštím roce vidí příznivě 80 procent kapitánů tuzemského průmyslu. Vyplývá to z průzkumu CEO Survey, který uspořádala společnost Stanton Chase mezi řediteli a majiteli firem v Česku. Loni tento optimismus sdílelo 42 procent dotázaných a v roce 2012 jen 21 procent. Rovněž nálada ve firmách je stále příznivější, plyne dál z průzkumu. Celkem 73 procent dotázaných vidí budoucnost své firmy optimisticky proti loňským 69 procentům a pouze 49 procentům v roce 2012. Letošní výzkum také ukazuje, že největší nárůst obratu se čeká v průmyslové výrobě, což odpovídá celosvětové tendenci. Loni a předloni se největší růst očekával v informačních technologiích.

Čeští žáci uspěli v mezinárodním testu finanční gramotnosti

Patnáctiletí čeští žáci skončili v mezinárodním srovnání finanční gramotnosti PISA 2012 (Programme for International Student Assessment) na šestém místě z osmnácti zúčastněných zemí. Jejich průměrné skóre 513 bodů znamená nadprůměrný výsledek. Nejlepší znalosti prokázali žáci z čínské Šanghaje, jejichž průměr se vyšplhal na 603 bodů. Před Českem se umístily ještě vlámská část Belgie, Estonsko, Austrálie a Nový Zéland. Výsledky v Paříži zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Průzkum ukázal, že v České republice je jedna z nejlepších dostupností výuky finanční gramotnosti ve školách. Dostávají se k ní přes čtyři pětiny žáků, což znamenalo druhé místo hned za Slovenskem. Nadprůměrné výsledky považuje za dobrou zprávu ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). "Je to důkaz, že ministerstvo školství tuto problematiku nepodceňuje a bude jí i nadále věnovat velkou pozornost," uvedl v oficiálním prohlášení.

Mezi cíli akce KGB v ČSSR byli Kundera, Kohout i rozhlas a TV

Sabotážní akci proti demokratizačnímu hnutí v Československu s krycím názvem Progres zahájil tehdejší šéf sovětské tajné služby KGB Jurij Andropov v květnu 1968. Mezi cíli agentů byla média včetně rozhlasu a televize, Svaz československých spisovatelů, Univerzita Karlova, nekomunistické strany působící v rámci takzvané Národní fronty i osobnosti jako spisovatelé Pavel Kohout a Milan Kundera. Dokládají to informace, které ČTK poskytl archiv Univerzity v Cambridge na základě nově zpřístupněných záznamů někdejšího pracovníka KGB Vasilije Mitrochina. Británie v pondělí veřejnosti zpřístupnila první část rozsáhlého souboru dokumentů, které před dvěma desítkami let Mitrochin propašoval z Ruska. Takzvaný Mitrochinův archiv, který je podle britských historiků vůbec nejdůležitějším vyneseným zdrojem zpravodajských informací, podrobně popisuje aktivity KGB a přináší seznam jejích agentů. Archiv obsahuje i informace o akci Progres, kterou sovětská tajná služba v Československu v roce 1968 nasadila k potlačení Pražského jara.

Organizace vyzývají vládu, aby se ČR postavila za lidská práva

Více než deset neziskových organizací se obrátilo na premiéra, ministra zahraničí a ministra pro lidská práva s výzvou, v níž vyzývají zejména k tomu, aby se ČR postavila za uznávání a zachovávaní lidských práv a svobod ve světě a zejména v Číně. Pod otevřeným dopisem, který má ČTK k dispozici, je podepsaný mimo jiné petiční výbor iniciativy Češi Tibet podporují, Amnesty International ČR, Knihovna Václava Havla nebo například Člověk v tísni. Česká republika na konci dubna uzavřela s Čínou deklaraci, v níž uznala územní celistvost nejlidnatější země světa a slíbila, že nebude podporovat samostatnost Tibetu, který Čína k sobě násilně připojila v 50. letech minulého století. Vyvolalo to kritiku nejen pravicových stran, ale i zelených.

Praha chce zavést nízkoemisní zónu, mohou vzniknout i další v ČR

Praha plánuje ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí zavést první nízkoemisní zónu v České republice. Jde o oblast, do které nebudou moci vjíždět auta způsobující větší znečištění. Dohodu o společném postupu podepsali náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž s náměstkem pražského primátora Jiřím Nouzou. Díky zavedení zóny by se mělo snížit znečištění ovzduší v metropoli, jež způsobuje hustá automobilová doprava zplodinami z výfuků aut. Ministerstvo chce vyhlásit dotace na podporu zavádění nízkoemisních zón i v dalších městech a obcích, jež na svém území podobné zóny zavedou.

Pražský komorní balet bude vystupovat v Mexiku

Pražský komorní balet (PKB) odjede na přelomu července a srpna na turné po Mexiku. Ve třech celovečerních vystoupeních uvede díla korejské choreografky Ji-Eun Lee Podmínka zániku a Hany Polanské Turečkové Mono No Aware. Právě tento kus získal letos v březnu na festivalu Sarajevo Winter ocenění pro nejlepší choreografii současného tance. ČTK o tom informovala mluvčí souboru Johana Mücková. PKB letos slaví své 50. výročí, s příští sezonou bude hledat nového uměleckého šéfa.

Na severní Moravě se poprvé objevil šakal, zastřelil ho myslivec

Myslivec zastřelil 24. června na poli mezi Kunínem a Hukovicemi na Novojičínsku šakala obecného. Jde o první doložený výskyt šakala na severní Moravě a čtvrtý na území České republiky. ČTK to řekl zoolog Ivo Otáhal, kterého myslivci k určení zastřelené psovité šelmy přivolali. Preparátor Muzea Novojičínska Michal Jakubec řekl, že myslivci šakala předali muzeu, které ho chce co nejdříve po vypreparování ukázat lidem. O zastřelení šakala informovala Česká televize, která uvedla, že šakalové se dál do Evropy i do Česka šíří z Balkánu a někteří odborníci jejich rozšiřování připisují globálnímu oteplování.

Dřevěné turistické známky z Rýmařova těší turisty v 15 zemích

Stovky až tisíce dřevěných placek s vypáleným vyobrazením nejrůznějších turistických zajímavostí opouští každý den dílnu v Janovicích, části města Rýmařova na Bruntálsku. Firma Turistické známky vyrábí kromě stejnojmenných koleček také nálepky, odznaky či štítky na hole a další suvenýry. Kromě Česka její výrobky lákají turisty k návštěvě zajímavých míst v dalších 14 zemích. Když před 16 lety začali turistické známky vyrábět, pracovali na nich zakladatelé firmy Ladislav Šín a David Holub v jednom domku sami dva. Dnes firma zaměstnává 27 lidí, rozrostla se do několika stavení a v Janovicích tento měsíc otevřela muzeum.

Sport

Česká tenistka Karolína Plíšková zdolala na antukovém turnaji v rakouském Bad Gasteinu Rumunku Anu Bogdanovou 6:2 a 7:5. Své páté čtvrtfinále na okruhu WTA v této sezoně si osmá nasazená zahraje s Američankou Grace Minovou.

Počasí

Ve čtvrtek bude většinou oblačno. Na severu a severozápadě Čech zpočátku zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Teploty 18 až 22 stupňů, na východě až 24 stupňů Celsia.