Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Zeman: Stát by měl navýšit podíl investic ve státním rozpočtu

Stát by měl v rozpočtu na příští rok výrazně navýšit podíl investic, řekl na setkání lídrů českého stavebnictví prezident Miloš Zeman. Podpořil i dostavbu Temelína a Dukovan o další bloky či vybudování kontroverzního vodního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Zeman uvedl, že investiční výdaje státu od začátku roku klesly o 16 procent. Vládu naopak pochválil za přípravu dvou důležitých zákonů - o liniových stavbách a zadávání veřejných zakázek. "Prostudoval jsem si základní teze (zákona o zadávání veřejných zakázek - pozn. ČTK) a myslím, že je dobrý. Navrhované rozvolnění pomáhá malým firmám," tvrdí prezident. Zkritizoval ale připravované zvýšení podílu víceprací ze současných 20 na 50 procent. "Otvírá to prostor pro korupci. Tak velké vícepráce jsou oprávněné pouze v mimořádných případech, jako například sesuv na dálnici D8. Padesát procent víceprací svědčí o mizerné projektové přípravě," zdůraznil prezident, který naopak souhlasí s odstraněním podmínky zrušit výběrové řízení, do kterého se přihlásí pouze jeden uchazeč.

Zeman chce zvýšit platy ústavních soudců

Prezident Miloš Zeman požádal senátory, aby pomohli zvýšit platy ústavních soudců podle návrhu poslankyně a někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ČSSD). Snížil by kvůli tomu výdaje Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), jehož některá rozhodnutí kritizoval. Zároveň vyzval senátory, aby společně našli nového předsedu tohoto úřadu. Mandát jeho šéfa Igora Němce skončí příští rok. Návrh Benešové počítá podle Zemana s navýšením platů ústavních soudců o 7,5 milionu korun ročně. Podporu získal zatím ve sněmovním ústavně právním výboru v rámci novely zákona o soudech a soudcích. Důvodem navýšení je podle Zemana to, že ústavní soudy mají platy nižší než místopředsedové krajských soudů, ačkoli představují elitu soudnictví. Pokud by senátoři iniciovali snížení výdajů ÚOOÚ, "bohatě, ale opravdu bohatě" by to náklady spojené se zvýšením platů ústavních soudců pokrylo, uvedl Zeman.

Senát schválil Šimíčka a Lichovníka jako ústavní soudce, odmítl Nykodýma

Senát schválil povýšení soudců Vojtěcha Šimíčka a Tomáše Lichovníka mezi ústavní soudce. Advokáta Jiřího Nykodýma, jenž se jako ústavní soudce loni podílel na zamítnutí stížnosti na církevní restituce, ale v tajném hlasování odmítl. Prezident Miloš Zeman tak bude muset najít nového kandidáta. Nykodým získal pouze 23 z 58 odevzdaných hlasů, oznámil senátorům předseda senátní volební komise Tomáš Kladívko (ODS). Šimíček dostal 56 hlasů, Lichovník 51 hlasů. Proti Nykodýmovu zvolení se ještě před hlasováním postavili senátoři Pavel Lebeda (za ČSSD) a bývalý zemanovec Vladimír Dryml (dříve ČSSD). Oba svůj názor zdůvodňovali právě postojem někdejšího ústavního soudce k projednávání senátorského návrhu na zrušení zákona o církevních restitucích.

Senát schválil růst zdravotnických plateb za pojištěnce státu

Senát schválil vládní návrh na navýšení plateb za státní pojištěnce zdravotním pojišťovnám. Opatření by mělo letos přinést do zdravotnictví 2,1 miliardy korun. Peníze dostanou nemocnice jako náhradu za zrušené stokorunové poplatky za den hospitalizace. Novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění míří k podpisu prezidentovi. Úprava má podle ministerstva zdravotnictví zabránit tomu, aby výpadek v příjmech nemocnic pocítili pacienti nižší kvalitou péče a služeb. Pokud by norma nebyla přijata do poloviny roku, hrozilo by prý prohloubení finančních potíží ve zdravotnictví. Pro její schválení hlasovalo všech 48 přítomných senátorů.

Senát schválil prodloužení mise českých vojáků v Mali

Senát schválil prodloužení české vojenské mise v Mali až do konce letošního roku. Čeští vojáci by měli v africkém státě nadále chránit velitelství výcvikové operace Evropské unie a trénovat maliské jednotky. Současný mandát končí českým vojákům v červnu. Sněmovna by měla jednat o návrhu na prodloužení mandátu vojákům v Mali na červnové schůzi. Branný výbor poslancům doporučil, aby s ním souhlasili. V Mali může být podle platného mandátu až 50 českých vojáků. Koncem dubna jich v Bamaku bylo 34 v jednotce, která hlídá velitelství celé operace sídlící v bamackém hotelu Nord Sud. Další čtyři vojáci na výcvikové základně v Kati trénovali místní ozbrojené síly, aby byly samostatně schopné boje proti islamistům na severu země. Česká mise je podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) kladně hodnocena v Evropské unii i maliskou vládou.

Školský výbor nedoporučil ratifikaci smlouvy se Slovenskem

Sněmovní školský výbor nedoporučil ratifikaci mezinárodní smlouvy se Slovenskem, která řeší vzájemné uznávání dokladů o vzdělání. Podle Rady vysokých škol (RVŠ) by mohla způsobit problémy s uznáváním titulů docentů a profesorů, kteří prošli habilitačním a jmenovacím řízením na Slovensku. Poslancům vadila především skutečnost, že do jejího projednávání nebyla zapojena RVŠ ani Česká konference rektorů. Konečné slovo bude mít schůze Sněmovny, která by měla smlouvu projednávat 11. června. Pokud ji Poslanecká sněmovna neratifikuje, celý proces skončí a bude se o tom muset informovat slovenská strana, uvedl Mlsna. Na Slovensku už smlouva ratifikací prošla.

Zaorálek bude s Haguem jednat o česko-britských vztazích

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek zahajuje dvoudenní návštěvu Británie. V Londýně by se měl sejít se svým britským protějškem Williamem Haguem. Vedle česko-britských vztahů budou tématem rozhovoru například nedávné volby do Evropského parlamentu. Po eurovolbách stejně jako po loňských českých parlamentních volbách se postoje obou států k EU výrazně odlišily. Zatímco ještě loni za vlády premiéra Petra Nečase dávalo Česko najevo své sympatie k euroskeptickému postoji vládnoucích britských konzervativců, nová česká koaliční vláda je k Bruselu výrazně vstřícnější stejně jako většina nově zvolených europoslanců. Eurovolby v Británii naopak vyhrála Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) požadující vystoupení země z unie. Vedle těchto témat budou politici jednat například o ukrajinské krizi, energetické bezpečnosti či situaci na Blízkém východě. Zaorálek se má sejít i s labouristickým stínovým ministrem pro Evropu Garethem Thomasem.

Stropnický: Rozpočet obrany by měl růst o čtyři miliardy ročně

Obranný rozpočet by měl každoročně růst asi o desetinu procenta HDP, tedy o čtyři miliardy korun ročně. Vyšší výdaje na ozbrojené síly by mohly být zahrnuty už v rozpočtu na příští rok. Vše ale bude záviset na výsledku koaličních vyjednávání. Na Žofínském fóru v Praze to řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Financování obrany klesalo posledních několik let. Vlády své úsporné kroky odůvodňovaly hospodářskou recesí. Ta podle Stropnického nyní končí a pro příští rok odborníci odhadují růst ekonomiky. Proto je nutné začít opět navyšovat obranný rozpočet, řekl ministr. Nové vedení resortu se však podle něj musí vyrovnat s nastřádaným vnitřním dluhem, za nějž může zejména zanedbaná nemovitá infrastruktura. Větší zájem politiků i veřejnosti o armádu způsobila současná krize na Ukrajině. Stropnický zdůraznil, že skončila doba, kdy státy Severoatlantické aliance považovaly za vyloučené, že by někdo na jednoho ze spojenců zaútočil. Zkrátila se podle něj také doba, kterou mají jednotlivé státy na přípravu reakce na vznik ohrožení.

České gripeny jsou připraveny chránit vzdušný prostor Slovenska

České letectvo je připraveno chránit vzdušný prostor Slovenska, pokud sousední stát nezakoupí nová letadla do vypršení současné smlouvy s Ruskem. Slováci nyní létají na zastaralých stíhačkách MiG-29. Češi jsou schopni poskytnout čtyři gripeny na dobu čtyř měsíců, poté by se do střežení nebe nad Tatrami zapojily i další členské státy Severoatlantické aliance. Na tiskové konferenci po společném jednání to řekli náčelníci generálního štábu české a slovenské armády Petr Pavel a Milan Maxim. Slovákům vyprší smlouva s Ruskem za dva roky. Když do té doby nezískají nové stroje, budou je muset chránit armády partnerských zemí NATO v rámci takzvaného air policingu. Podobně se už Češi zapojují například do ochrany Pobaltí.

Armáda a úřady cvičily na Ústecku spolupráci při jaderné havárii

Armáda a civilní úřady jsou schopny účinně spolupracovat při monitorování zamoření terénu v případě havárie v jedné ze dvou českých jaderných elektráren. Na závěr třídenního cvičení ve výcvikovém prostoru chemického vojska v Tisé na Ústecku to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. V tomto rozsahu bylo cvičení vůbec první takovou zkouškou na českém území. Úkolem deseti mobilních skupin, z toho dvou vojenských z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci, bylo procvičit vyhledávání jaderného zářiče nebo měření povrchové kontaminace z radioaktivního mraku. Mobilní monitorovací skupiny z libereckého pluku by v případě havárie jaderných elektráren Dukovany a Temelín byly vyčleněny pro potřeby integrovaného záchranného systému. Na cvičení v Tisé se podíleli i příslušníci 314. centra výstrahy zbraní hromadného ničení v Hostivicích.

Praha schválila žádost o poslední půjčku z EIB na stavbu metra A

Praha požádá Evropskou investiční banku (EIB) o půjčku ve výši 2,5 miliardy korun na výstavbu prodloužení metra A do Motola. Rozhodnutí pražských radních posvětili zastupitelé. Jde o poslední část jedenáctimiliardového úvěru. Trasa metra, která vyjde na 22,5 miliardy korun, má být dokončena příští rok na jaře. Na stavbu má město přislíbeny evropské dotace 7,5 miliardy korun. Dočerpání úvěru má zajistit plynulé pokračování stavby do doby, než budou dotace uvolněny. Nově budovaný úsek metra A je dlouhý asi šest kilometrů a na trase jsou čtyři stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Stavba začala v roce 2009.

Skupina PPF koupila nejvyšší pražský mrakodrap City Tower

Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera koupila společnost CITY TOWER, provozovatele nejvyššího pražského mrakodrapu City Tower. Uvedl to mluvčí PPF Radek Stavěl. Cenu firma nezveřejnila. Podle Stavěla je v současné době obsazen z více než 95 procent. Koupi druhé nejvyšší budovy v Česku na začátku května schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Mrakodrap na pražské Pankráci má 27 nadzemních pater a měří 109 metrů. Budova měla být původně novým sídlem Českého rozhlasu. Vyšší než pražský City Tower je od loňska brněnský AZ Tower, který měří 111 metrů. Skupina PPF plánuje také stavbu nejvyšší české budovy. Vyrůst by měla na pražském Chodově, v současné době firma žádá úřady o územní povolení. Dvě věže, nazvané Prague Eye Towers, mají měřit 139 a 128 metrů.

Liberální institut: Den daňové svobody 10. června, dříve než loni

Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 10. června, loni to bylo 11. června. Češi tak letos budou na stát pracovat 160 dní. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu. "Tento posun je dán součtem dvou faktorů. Jedním z nich je úsilí nové vlády o odpovědnější chování na straně veřejných výdajů v roce 2014, druhým je zlepšený výhled vývoje hrubého domácího produktu v letošním roce," uvedl Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz, které se na kalkulacích Dne daňové svobody podílí.

Pohonné hmoty v ČR mírně zdražily

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu mírně zdražily. Nejprodávanější benzin Natural 95 je proti minulé středě dražší o pět haléřů, litr stojí průměrně 36,28 Kč. Cena nafty se zvýšila o haléř na 35,97 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Nejlevněji lidé nakoupí benzin v Ústeckém kraji, litr Naturalu 95 tam řidiči pořídí průměrně za 36 korun. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém a Libereckém kraji, tamní čerpací stanice nabízejí litr průměrně za 35,51 Kč. Regiony s nejvyššími cenami se za poslední týden nezměnily. Litr Naturalu 95 se nejdráž prodává v Plzeňském kraji, kde stojí 36,70 koruny. Litr nafty přijde motoristy zase nejdráž v Praze, a to 37,01 koruny. Nikde jinde cena nafty hranice 37 korun nedosáhla.

Průzkum: Romské děti tvoří 28 pct žáků tzv. zvláštních škol

Romské děti tvoří 28 procent žáků takzvaných zvláštních škol. Ukázal to poslední průzkum České školní inspekce. Výsledky na mezinárodní konferenci o vzdělávání romských dětí v Praze představil náměstek ministra školství Jindřich Fryč. Podle něj se sčítání bude opakovat každý rok. Je jedním z osmi opatření, která mají podpořit zařazování romských chlapců a děvčat do běžných škol. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier ČTK řekl, že Česku se zatím inkluze ve vzdělávání v dostatečné míře nedaří. Do praktických škol - dříve zvláštních - mají chodit děti s lehkým mentálním postižením. Česko léta sklízí kritiku za to, že v nich zbytečně končívá řada romských dětí. Už v roce 2007 Evropský soud pro lidská práva odsoudil ČR za to, že přeřazením 18 Romů do zvláštních škol porušila jejich právo na vzdělání a diskriminovala je. Podle mnoha romských aktivistů i expertů se situace od té doby příliš nezměnila.

Žena získala milionový doplatek za důchod

Žena původem ze Sovětského svazu, která trvale žije v České republice, získala zpětně od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) milionový doplatek důchodu. Pomohla jí k tomu Kancelář veřejného ochránce práv, která zjistila pochybení ČSSZ při vyřizování ženiny žádosti o důchod. Částka je v zásazích veřejného ochránce práv rekordní, sdělila mluvčí kanceláře Iva Hrazdílková. Nárok na důchod vznikl ženě v roce 2006, ČSSZ její žádost ale zamítla s tím, že nezískala potřebnou dobu pojištění. Důchod jí proto nepřiznala. Podle ombudsmana ale správa nepostupovala správně, protože neaplikovala mezinárodní dohodu mezi Československou republikou a Svazem sovětských socialistických republik o sociálním zabezpečení. ČSSZ pochybení uznala a situaci napravila. Stěžovatelce přiznala důchod od roku 2006 a zpětně jí ho i doplatila.

Lékový ústav vypsal tendr na pěstitele léčebného konopí v ČR

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vypsal tendr na tuzemského pěstitele léčebného konopí. Nabídky mohou firmy posílat do 11. července. Hodnota zakázky je 4,2 milionu korun bez DPH. Vítěz by mohl vypěstovat 40 kilogramů sušených částí marihuany. V přepočtu na povolené množství pro pacienta, tj. 30 gramů za měsíc, by toto množství stačilo pro 111 nemocných. Počet kilogramů je v tendru pevně daný, naproti tomu finanční hodnota může být i nižší, záleží na vítězné ceně. Výdej léčebného konopí je v ČR vázán na elektronický recept, aby bylo možno centrálně sledovat, zda daný pacient nepřekročil povolenou měsíční dávku. Doposud žádný elektronický recept na léčebné konopí v ČR vypsán nebyl. SÚKL nyní řeší problémy s úložištěm receptů, také mezi lékaři a lékárníky jsou rozdílné názory na to, zda má tato léčba smysl.

Začíná mezinárodní folklorní festival Praha srdce národů

Hudbu, tance a kroje různých národů a etnik budou moci od čtvrtka sledovat návštěvníci folklorního festivalu Praha srdce národů, který v hlavním městě potrvá do neděle. Šestnáctý ročník mezinárodní přehlídky nabídne koncerty, výstavy, tvořivé dílny i školu tance. Chybět nebude ani průvod účinkujících centrem metropole. Na letošní ročník přijalo pozvání 25 souborů ze 17 zemí, upřesnili organizátoři. Festival je podle nich největší společná akce národnostních menšin v ČR. Představuje tradiční lidové umění. Koncerty se budou konat na Václavském a na Staroměstském náměstí. Zájemci budou moci slyšet a vidět soubory z Česka, Slovenska, Bulharska, Ukrajiny, Vietnamu, Irska, Mexika či Maďarska. Své zástupce bude mít Bělorusko, Rusko i Skotsko. V programu jsou také arabské písně i klezmer.

Divadlo evropských regionů proběhne v Hradci Králové

Desítky divadelních představení, desetitisíce diváků, domácí filmové hvězdy i začínající divadelníky, divadlo činoherní, loutkové, alternativní, pohybové, experimentální i pouliční včetně hudebních projektů přiláká do Hradce Králové festival Divadlo evropských regionů. Od 21. do 30. června se uskuteční už podvacáté. V prostorách Klicperova divadla uvede šest zahraničních inscenací, 13 představení českých souborů a dalších pět z repertoáru hostitelské scény, dvě besedy se zahraničními dramatiky i pohádky, koncerty a taneční workshopy, vypočítali organizátoři na tiskové konferenci v Praze. "Lákadlem jubilejního ročníku je navýšený počet zahraničních hostů. Poprvé se představí vídeňský Volkstheater a uvede inscenaci hry Floriana Zellera Pravda. Slovenské národní divadlo přiveze hru Ivana Vyrypajeva Iluze, v níž účinkují Martin Huba, Emília Vášáryová, Dušan Jamrich a Božidara Turzonovová," řekl ředitel přehlídky Ladislav Zeman.

Výstava u Náprstků odkrývá tajemství starověké Núbie

Novinkou Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur na Betlémském náměstí je unikátní výstava Země černých faraonů. Prostřednictvím mnoha vzácných exponátů poodkrývá tajemství ukrytá v písku starověké Núbie a přibližuje archeologické výzkumy pražského Národního muzea (NM) v Súdánu. Otevřena bude do 12. října. "Řada exkluzivních předmětů vůbec poprvé opustila území Súdánu. Spolu s výstavou se pro návštěvníky otevírají modernizované výstavní prostory i revitalizované nádvoří. Jde o první krok celkové rekonstrukce Náprstkova muzea," řekl před vernisáží ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Zájemci si mohou prohlédnout především nálezy, které archeologové NM objevili v průběhu dlouholetého výzkumu na súdánské lokalitě Wad Ben Naga.

Národní galerie vystavuje darovaná díla českých modernistů

Unikátní soubor uměleckých děl především tvůrců české moderny získala před časem Národní galerie v Praze z odkazu lékařky Aleny Žižkové Lind. Kolekci obrazů a prací na papíře od autorů, mezi nimiž byli surrealisté Toyen a Jindřich Štyrský, Josef Šíma, Jan Matulka, malíř Bretaně Jan Zrzavý, Rudolf Kremlička, František Tichý nebo František Muzika, od čtvrtka galerie představuje v Konírně paláce Kinských na Staroměstském náměstí. Výstava se jmenuje Nečekané dědictví, protože tak v roce 2010 NG více než 20 uměleckých děl významných autorů moderny získala. Dvě z děl, surrealistická plátna malířky Toyen Bramborové divadlo z roku 1941 a Na zámku La Coste z roku 1943, už NG před dvěma lety vystavila ve Sbírce moderního a současného umění ve Veletržním paláci.

V srpnu se otevře zámek Černých baronů Zelená Hora

Zámek Zelená Hora, dominanta Nepomucka známá díky románu a filmu Černí baroni, bude po letech po tři srpnové víkendy otevřený veřejnosti. Vůbec poprvé bude také tato památka nasvícena. Zámek byl naposledy otevřen na jeden den před čtyřmi, respektive před devíti lety. V obou termínech přišly tisíce lidí. ČTK to řekla Miroslava Brožová z volnočasového centra Fénix Nepomuk. "Se souhlasem obce Klášter, které památka patří, bude možné projít všemi patry zámku, zahradou a sklepeními," uvedla. Sdružení by rádo památku oživilo. "Ale je stále zablokovaná 60 lety přislíbeného pronájmu (francouzské asociaci CCEC)," uvedla Brožová. Občanské sdružení chce pokračovat s otevíráním také v příštím roce.

V pražské zoo se narodila dvě hříbata koně Převalského

V pražské zoologické zahradě během posledního týdne přišla na svět dvě hříbata koně Převalského. V noci na sobotu se narodil hřebeček a v noci na středu klisnička, sdělila mluvčí zoo Jana Jirátová Ptačinská. Hřebeček se stal 220. hříbětem v historii pražského chovu tohoto živočišného druhu. "Otcem obou hříbat je slavný hřebec Len pocházející z Askania Nova (ukrajinská biosférická rezervace), v jehož rodokmenu je poslední kůň z volného odchytu," doplnila mluvčí. Pražská zoo se chovu koní Převalského, kterého má ve svém znaku, věnuje dlouhodobě. Od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto roku a v předchozích třech letech 12 koní dopravila do země jejich původu - Mongolska, aby je tam vypustila do volné přírody. Další transport je plánovaný na letošek.

Sport

České tenistky Petra Kvitová a Lucie Šafářová postoupily do 3. kola grandslamového French Open. Šestá nasazená Kvitová porazila Novozélanďanku Marinu Erakovicovou dvakrát 6:4. Turnajová třiadvacítka Šafářová zdolala Casey Dellacquaovou z Austrálie 6:1, 5:7 a 6:3 a ve třetím kole je v Paříži podruhé v kariéře.

V rámci pátečního programu se na grandslamovém Roland Garros představí oba čeští tenisté, kteří přešli přes druhé kolo mužské dvouhry. Šestý hráč světa Tomáš Berdych vyzve ve třetím kole Španěla Roberta Bautistu, Radek Štěpánek se utká s Lotyšem Ernestsem Gulbisem.

Basketbalisté Nymburku pojedenácté za sebou získali český titul. Navíc poprvé v historii ovládli celou sezonu bez jediné ligové porážky, což se ještě žádnému týmu v NBL nepodařilo. Ve třetím finále play off Středočeši porazili Prostějov 97:63 a celou sérii vyhráli 3:0 na zápasy. Prostějov popáté za sebou skončil druhý. Nejužitečnějším hráčem finále byl vyhlášen nymburský pivot Rašid Mahalbašič.

Pětice klubů Slavia Praha, Příbram, Mladá Boleslav, Ostrava i Znojmo uspěla s odvoláním a dodatečně získala licenci pro první fotbalovou ligu.

Vedoucí muž letošních světových tabulek v hodu oštěpem Abdel Ihab Rahman přijede na Zlatou tretru. Egyptský atlet potvrdil organizátorům start v Ostravě a 17. června bude mimo jiné soupeřem českého mistra světa Vítězslava Veselého a jeho týmového kolegy Petra Frydrycha. Ve startovní listině oštěpařské soutěže v Ostravě budou také další Čech Jakub Vadlejch, Slovák Patrik Ženúch, který letos hodil 84,83 metru, a olympijský vítěz Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga (83,94). Zbývající dvě místa pořadatelé nechávají volná a obsadí je podle vývoje sezony.

Útočník Jan Buchtele bude spolu s brankářem Dušanem Salfickým největší hokejovou hvězdou české reprezentace inline hokejistů na mistrovství světa pod hlavičkou IIHF v Pardubicích. Třiadvacetiletý hráč pražské Sparty se ucházel o hokejový šampionát v Minsku, dres českého národního týmu ale obleče až v méně sledovaném odvětví. Domů do Pardubic se těší o to víc, že o vystoupení před třemi roky, korunované zlatem na kolečkových bruslích, přišel.

Počasí

Bude oblačno, místy přeháňky. Večer srážky ustanou a bude ubývat oblačnost. Teploty 13 až 17 stupňů, na horách kolem sedmi. Foukat má mírný severní vítr.

Vltava v Praze stoupá pomaleji, než se čekalo, prvního povodňového stupně pravděpodobně nedosáhne. Povodí Vltavy očekává, že se průtok podaří udržet do 450 metrů krychlových za vteřinu. Pokud se množství protékající vody zvýší nad 400 metrů krychlových za sekundu, magistrát uzavře náplavky v centru města.