Denní souhrn zpráv

0:00
/
0:00

Klaus: Současný proevropský kurz ČR je prohrou mojí i všech Čechů

Za svoji prohru i prohru pro deset milionů občanů České republiky považuje bývalý prezident Václav Klaus současný proevropský kurz Česka. Za prohru má i skutečnost, že vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) nebude uplatňovat výjimku z Listiny základních práv Evropské unie v lisabonské smlouvě, kterou Klaus jako hlava státu prosadil. Exprezident to řekl v rozhovoru pro ČTK. Lisabonskou smlouvu, která upravila fungování EU, neměl prý sílu nepodepsat, neboť v odporu proti ní zůstal v celé Evropě sám. Fakt, že Sobotkova vláda i prezident Miloš Zeman prosazují co největší integraci Česka do evropských struktur a jsou pro přijetí eura, považuje za "obří nezodpovědnost".

Současná vláda se tváří, že má nekonečné množství financí, které je možné použít na všechno možné i nemožné, míní exprezident Václav Klaus. Připomněl třeba požadavek na zvýšení platů policistů, který podle něj musely řešit všechny porevoluční vlády. Vláda se vyslovila i pro vyšší valorizaci důchodů nebo proti nemocničním poplatkům. "Ten příští rok bude teprve test pravdy a test toho, jestli tuto vládu je vůbec možné jako zodpovědné hospodáře naší země brát, nebo nebrat vážně," uvedl v rozhovoru pro ČTK.

Za střelbu od boku považuje Václav Klaus názory současné vlády, že by Česká republika mohla přijmout euro okolo roku 2020To, že premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD) v nedávné době vyřkli možné termíny vstupu Česka do eurozóny, je podle exprezidenta výraz jejich osobního chtění nebo snaha zalíbit se "bruselským vládcům". Klaus je velkým kritikem jednotné evropské měny. Tu se Česká republika vstupem do Evropské unie zavázala přijmout, v současnosti ale na to podle vlády i ekonomů není ekonomicky připravena. K debatě o termínech přijetí eura Klaus dnes připomněl, že v 90. letech částečně v žertu prohlásil, že Česko by mohlo do eurozóny vstoupit v roce 2017 - na sté výročí Velké říjnové socialistické revoluce.

Dominance Německa, případně Francie, v Evropě je podle Klause nyní větší, než kdy byla ve 20. století, je přesvědčen exprezident Václav Klaus. Malým zemím včetně Česka podle něj evropské mocnosti nenaslouchají. Ve skutečnosti rozhoduje německá kancléřka Angela Merkelová spolu s francouzským prezidentem. "Evropská unifikace dotvořená, dotlačená do své nové fáze lisabonskou smlouvou a primárně dotlačená Německem, dospěla k situaci, že dominance Německa a eventuálně Francie, s trochu vedlejší rolí hranou Velkou Británií, je nekonečně větší, než byla kdykoliv v celém minulém století," uvedl Klaus. Jasně také odmítl tvrzení, že členstvím v unii Česká republika získala silnější hlas v Evropě i na mezinárodním poli.

Bývalý prezident Václav Klaus hlasoval v referendu o přistoupení k Evropské unii proti vstupu Česka do unie. Přiznal to v rozhovoru s ČTK. O tom, jak známý kritik prohlubující se evropské integrace v roce 2003 hlasoval, se dosud vedly spekulace. Byl to přitom právě Klaus, kdo krátce před referendem smlouvu o přistoupení ČR podepsal. Klausovo jméno je s českým vstupem do unie spojeno hned v několika zásadních okamžicích. Jako tehdejší premiér například v lednu 1996 oficiálně podal žádost Česka o vstup do EU. Svého tehdejšího kroku ani přes řadu výhrad k dnešní osmadvacítce prý nelituje.

EK se nelíbí, že občané z EU nemohou v Česku založit stranu

Podle Evropské komise je v rozporu s evropskými pravidly, že Česká republika omezuje možnost vstupu do politické strany či právo na její založení jen na české občany. Vyplývá to ze zveřejněného balíku prohřešků členských zemí proti unijní legislativě. Česko má nyní dva měsíce na nápravu, věc by mohla případně skončit až u Soudního dvora EU. V podobné situaci se ze stejného důvodu jako ČR ocitly také Polsko a Litva. V jejím případě se ale komisi nelíbí jen omezení možnosti politickou stranu zakládat.

MF navrhuje tři sazby DPH: 10, 14 a 20 procent

V návrhu konvergenčního programu, který připravilo ministerstvo financí, se od roku 2016 počítá se třemi sazbami daně z přidané hodnoty. Do nejnižší desetiprocentní sazby DPH jsou zařazeny léky, zdravotnické potřeby, knihy a další tiskoviny. Sazba 14 procent má být u potravin, vody, tepla a dopravy. Sazba na ostatní zboží a služby bude 20 procent. V současnosti jsou sazby DPH 21 a 15 procent. Podle propočtů ministerstva přijde státní rozpočet kvůli snížení sazeb DPH o 16 miliard korun. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve výčtu položek, které jsou zahrnuty do nejnižší daňové sazby, chybějí slibované levnější dětské pleny a dětská výživa.

Sobotka: Snížení sazeb DPH od 2016 není koalicí dohodnuté

Snížení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o procentní bod od roku 2016 tak, jak jej navrhuje ministerstvo financí, není součástí dohody koalice a mělo by nepřiměřené dopady do rozpočtu. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka. Souhlasí se zavedením třetí desetiprocentní sazby na léky, knihy nebo dětskou výživu. Tiskoviny by ale v této sazbě být neměly. Třetí sazba DPH by mohla být zavedena již od příštího roku. Podle dosud schváleného zákona, který chce nynější vláda změnit, se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta.

Vláda schválila Národní program reforem

Vláda schválila Národní program reforem, které mají oživit hospodářský růst České republiky a posílit konkurenceschopnost tuzemské ekonomiky. O schválení strategického dokumentu novináře informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Za priority kabinet v materiálu označuje například transparentnost veřejných financí, atraktivní podnikatelské prostředí a rozvoj infrastruktury pro český průmysl. Dále fungující trh práce, vzdělávací systém, sociální začleňování a růst založený na výzkumu a inovacích. Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,2 procenta. Za celý loňský rok klesla o 0,9 procenta. Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu tuzemského hospodářství v letošním roce na 1,7 procenta z lednových 1,4 procenta.

Úřady musí vyjasnit, kteří úředníci budou spadat do státní služby

Ministerstva a úřady musí podle rozhodnutí vlády do konce června informovat o počtu svých úředníků a určit ty, kteří budou od příštího roku spadat pod státní službu. Po jednání vlády to řekl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Informace mají vládě posloužit při přípravě zákona o státní službě. "Nejdřív potřebujeme vědět, kteří úředníci a které instituce budou pod zákonem o státní službě, pak budeme vědět, jaký dopad to bude mít na financování," řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Vláda předběžně počítá s tím, že by měl být dopad služebního zákona rozpočtově neutrální.

Koalice chce předložit Sněmovně novelu zrychlující výkup pozemků

Změnu zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury chce vládní koalice předložit na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny. Uvedl to předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Novela má umožnit zvýšit výkupní cenu pozemků pod uvažovanými infrastrukturními stavbami, a tím předejít procesu vyvlastnění, který může být zdlouhavý. Navýšením výkupních cen pro majitele pozemků podle ministra Antonína Prachaře náklady státu na výstavbu nikterak dramaticky nevzrostou. Podíl ceny pozemku se pohybuje mezi 1,3 až 1,7 procenta celé stavby. Pokud se cena osmi korun za čtvereční metr u zemědělské půdy zvýší na 50 korun za metr, nejde pro investora podle Prachaře o nepřekonatelný problém. Snižováním výkupních cen stát v minulosti hlídal halíře, zatím co mu jinde unikaly miliardy, dodal šéf dopravního resortu.

Vláda navrhla povýšení Pavla na armádního generála

Vláda navrhla prezidentu Miloši Zemanovi, aby povýšil náčelníka generálního štábu Petra Pavla do nejvyšší armádní hodnosti. Namísto generálporučíka tak Pavel bude armádním generálem. Kabinet také projednal povýšení dvou dosavadních plukovníků - Petra Mikulenky a Jaromíra Šebesty - na generály. Schválení návrhů po jednání vlády potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pavel byl do funkce náčelníka generálního štábu jmenován v roce 2012. V tomtéž roce ho tehdejší prezident Václav Klaus u příležitosti oslav Dne vítězství povýšil do hodnosti generálporučíka.Pavel studoval v Británii a má za sebou práci v mezinárodních štábech. V roce 2003 například zastupoval českou armádu na velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě a působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení.

Šéfem Ústavu pro studium totality se stal nynější náměstek Hazdra

Novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se stal nynější náměstek ústavu Zdeněk Hazdra. Ve třetím kole konkurzu získal nadpoloviční většinu hlasů. Šestičlenná rada ústavu se rozhodovala mezi ním a francouzskou historičkou Muriel Blaiveovou. Po tajném hlasování rady to oznámila její předsedkyně Emilie Benešová. O místo šéfa ústavu, který má nestranně zkoumat dobu komunismu a nacismu, mělo zájem celkem pět kandidátů. Hazdru odmítali někteří zaměstnanci ústavu a odbory. Proti průběhu konkurzu a rozhodnutí rady se v uplynulých týdnech ohradili další dva neúspěšní kandidáti, a Konfederace politických vězňů ČR ho dokonce označila za podvodně zorganizovaný. Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu, provázejí pře politiků i zaměstnanců už od jeho založení.

Sudetští Němci ocení politika Milana Horáčka

Sudetští Němci letos na svém červnovém srazu vyznamenají Evropskou cenou Karla IV. německého politika a ochránce lidských práv českého původu Milana Horáčka. Bývalý poslanec Evropského parlamentu a Spolkového sněmu za německé Zelené dostane sudetoněmeckou cenu za "zásluhy o spravedlivé národnostní uspořádání ve střední Evropě", uvedlo ve svém prohlášení Sudetoněmecké krajanské sdružení. Rodák z Velkých Losin na Šumpersku převezme ocenění pojmenované po českém i německém králi a římském císaři Karlu IV. z rukou šéfa sudetských Němců Bernda Posselta 7. června, tradičně na svatodušní sobotu, kdy v Augsburgu začne už 65. sudetoněmecký sraz.

Úřad vlády se odvolá proti půlmiliardové pokutě za Promopro

Úřad vlády se odvolá proti půlmiliardové pokutě v kauze Promopro. Pokutu mu vyměřil finanční úřad kvůli údajně předraženému zajištění audiovizuální techniky v době českého předsednictví EU. Podá taky žádost o prominutí odvodu. Při jednání sněmovního petičního výboru to řekl vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák. Takzvaná kauza Promopro, kvůli které čelí obžalobě 12 lidí, vznikla za vlády Mirka Topolánka (ODS). Podle finančního úřadu porušil Úřad vlády zakázkou, jejíž cena se nakonec vyšplhala na 550,9 milionu korun, rozpočtovou kázeň. Zakázka byla podle žaloby předražena o více než 388 milionů korun. Úřad vlády se již dříve rozhodl připojit jako poškozený k trestnímu řízení v případu.

V České poště kvůli podezřelým zakázkám zasahovala policie

V centrále České pošty v pražské ulici Politických vězňů a v Olšanské ulici na Žižkově od časného úterního rána do pozdního večera zasahovala policie. Důvodem byly zakázky týkající se staveb a provozu aut. Potvrdila to šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Zásah souvisel s kauzou údajných manipulací se zakázkami, v níž už byla pošta dříve obviněna. Obvinění podle policistů jednali jako organizovaná skupina, která manipulovala s veřejnými zakázkami na stavební práce. Policie stíhá v této věci 15 fyzických osob a čtyři firmy. Policie kvůli kauze se zakázkami České pošty zasahovala v úterý i ve společnosti Agrotec v Hustopečích. Vedení Agroteku si není vědomé žádného pochybení. Podle informací serveru Echo24 Agrotec dodával poště auta na stlačený zemní plyn a dva zaměstnanci Agroteku jsou již obviněni.

NSS zastavil projekt stavby severní části obchvatu Prahy

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost Středočeského kraje, čímž zastavil projekt stavby severní části obchvatu Prahy (R1), a to v části Ruzyně - Březiněves - Satalice. Na rozhodnutí upozornila Česká televize. Přípravu stavby zastavil loni Krajský soud v Praze. Středočeský kraj proti tomu podal kasační stížnost, ale NSS svým rozhodnutím verdikt krajského soudu potvrdil. Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda rozhodnutí NSS znamená, že bude nutné část této trasy znovu projednat v rámci zásad územního rozvoje (ZUR) Středočeského kraje. Neřold doplnil, že rozsudek se netýká části stavby 511, tedy propojení mezi dálnicemi D1 a D11. Příprava této stavby tedy bude moci pokračovat, jakmile budou přijaty zásady územního rozvoje (ZUR) hlavního města Prahy.

Úrokové sazby hypoték klesly na rekordní minimum 2,93 procenta

Průměrná úroková sazba hypoték v březnu propadla na 2,93 procenta, a dostala se tak na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. S poklesem úrokových sazeb většinou stoupá počet zájemců o hypoteční úvěr, stejně tak tomu bylo i v březnu. Do bank si pro hypotéky přišlo v březnu 8270 klientů. Také objemy hypotečních úvěrů slaví malý rekord. V březnu byly sjednány hypotéky za 13,8 miliardy korun. Objemy jsou nejvyšší za posledního půl roku. Dalším důvodem, proč jsou sazby stále na nízké úrovni, je to, že banky mají nadbytek likvidity, kterou nemají kam umístit. Hypotéky jsou pro ně stále zajímavým kompromisem mezi rizikem a výnosem.

Kommersant: Vítkovické hutě mají Ukrajinci z doněckého holdingu

Vítkovické hutě od ruské skupiny Evraz koupili Ukrajinci z ocelářského holdingu Průmyslový svaz Donbasu (ISD). Informoval o tom ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký transakci. Evraz zveřejnila detailní informace o prodeji 4. dubna s tím, že českou divizi Evraz Vítkovice Steel (EVS) zakoupila skupina pěti kyperských investorů. Až nyní se ale podle ruského listu ukázalo, kdo je skutečným kupcem. Cena za EVS činila 89 milionů dolarů (téměř 1,8 miliardy korun). Noví majitelé rovněž převzali závazky za 198 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy korun). Jedním z největších investorů v Průmyslovém svazu Donbasu je prý i bývalý spoluvlastník Evrazu Alexandr Katunin. Minoritním akcionářem je mimo jiné guvernér Doněcké oblasti Sergej Taruta.

Babišův Agrofert kupuje maďarského výrobce slunečnicového oleje

Skupina Agrofert, jejímž majitelem je ministr financí Andrej Babiš (ANO), se dohodla na koupi maďarského výrobce slunečnicového oleje NT Group. Obě strany se domluvily, že detaily transakce nebudou komentovat. Od vstupu Babiše do vrcholné politiky jde o první významnou zahraniční akvizici skupiny.

MPO: Koncesi na prodej lihovin zatím získalo 71.831 prodejců

Koncesi na prodej lihovin zatím úspěšně získalo 71.831 podnikatelů, vyplývá z aktuálních statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Ve čtvrtek 17. dubna vyprší lhůta, dokdy o ní prodejci lihovin musí požádat. Koncesní povinnost byla zavedena v souvislosti s usnesením vlády o nulové toleranci k černému trhu s alkoholem. O koncesi požádala zhruba třetina tuzemských hostinských. Z údajů MPO vyplývá, že téměř 53.000 podnikatelů, kteří povolení získali, provozuje hostinskou činnost a zhruba 19.000 prodává lihoviny v obchodech. Odhadovaný počet podnikatelů, kteří jsou změnou dotčeni, je více než 229.000. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu. Živnostenské oprávnění pro živnost "Hostinská činnost" vlastnilo loni 194.000 podnikatelů.

Rychlostní silnice Českým rájem nepovede, je drahá a zbytečná

Rychlostní silnice přes Český ráj se stavět nebude, podle ministerstva pro místní rozvoj by byla příliš drahá a navíc zbytečná. Vzhledem k intenzitě dopravy mezi Turnovem a Jičínem postačí podle studie zpracované projekční kanceláří Atelier T-plan silnice s třetím pruhem ve stoupání. Informoval o tom liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Čtyřproudá silnice R35 z Liberce na Hradec měla zlepšit a zrychlit spojení do sousedního Královéhradeckého a dále do Pardubického kraje a vést dopravu mimo obce. Projekt patřil v minulých letech k prioritám Libereckého kraje, problémem ale byla příprava trasy.

Radegast získal zlatou medaili v prestižní pivní soutěži v USA

Ležák Radegast Premium vyráběný v pivovaru Radegast v Nošovicích na Frýdecko-Místecku získal zlatou medaili v prestižní soutěži World Beer Cup v USA. Za společnost Plzeňský Prazdroj, do níž pivovar Radegast patří, o tom dnes ČTK informovala Kateřina Krásová, která cenu World Beer Cup přirovnává k olympijským hrám mezi pivními soutěžemi. V Denveru ve státu Colorado soutěžilo v 94 kategoriích 4754 piv z 1403 pivovarů pocházejících z 58 zemí pěti kontinentů. V kategorii piv plzeňského typu, do níž patří nošovický ležák, bylo letos 53 vzorků z celého světa.

Exekutoři v Česku loni vyřešili více exekucí

Exekutoři v Česku loni ukončili 409.000 exekucí, což je o 57.000 více než v roce 2012. Průměrná výše dluhů vymáhaných při exekuci byla 80.000 korun. Soudy loni zahájily 714.000 exekucí, což byl meziroční pokles o 106.000. Počet nařízených exekucí klesl třetím rokem po sobě a je nižší než v sousedních státech jako je Slovensko, Německo nebo Polsko. Podle prezidenta Exekutorské komory ČR Davida Koncze se na sníženém počtu exekucí podílelo zejména zrušení úhradové vyhlášky advokátů, prevence a osvěta ze strany komory a loňská novela exekučního řádu, která například umožňuje sloučení více exekucí dlužníka do jedné. Koncz také upozornil, že počet exekucí nelze ztotožňovat s počtem dlužníků - řada z nich totiž čelí většímu počtu exekucí.

V 1. čtvrtletí zemřelo při nehodách 116 lidí, více než loni

V prvních třech měsících letošního roku zemřelo při nehodách na českých silnicích 116 lidí. Přestože jde o druhý nejnižší počet od roku 1970, proti loňsku je to nárůst o čtyři oběti. Více než loni umírali zejména motocyklisté a cyklisté, které na silnice vylákalo teplé počasí i během zimních měsíců. Novinářům to dnes řekl šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Nejčastější příčinou nehod zůstává nevěnování pozornosti řízení. Podle Lercha ale výrazně roste počet nehod pod vlivem alkoholu. Do konce března jich policie evidovala 944, o 107 více než loni.

Čech nalezený v Oslu chce začít nový život daleko od ČR

Čech trpící ztrátou paměti, který byl nalezen v prosinci v norské metropoli Oslu, má strach z nevyjasněných věcí z minulosti a chce začít nový život daleko od České republiky. Muž, který si říká John Smith, to uvedl v rozhovoru pro norskou televizi TV2. V interview prohlásil, že se v letech 2007 až 2011 podílel na policejním vyšetřování hospodářské kriminality. Co následovalo, si šestatřicetiletý muž nepamatuje. Říká, že netuší, kde se nacházel a co dělal před tím, než byl nalezen bez dokladů a s poraněními 14. prosince v ulici Grenseveien ve východní části Osla ve sněhové závěji. Dotyčný se chystá brzy odletět do Česka, aby si pořídil nové doklady, v České republice však zůstat nechce ze strachu před útočníky, kteří ho minulý rok napadli.

Celníci zabavili na Blanensku 740 litrů nezdaněného alkoholu

Celníci zabavili v restauraci na Blanensku 740 litrů nezdaněného alkoholu. Uložen byl ve skladu restaurace nedaleko Boskovic mezi stavebním materiálem, odpadem a potravinami pro kuchyni, řekla ČTK mluvčí celní správy Lada Temňáková. Únik na spotřební dani se odhaduje na 70.000 korun. Původ alkoholu není známý.

Celníci objevili při běžné kontrole německý vůz se zbraněmi

Celníci objevili při běžné silniční kontrole německého vozu na Litoměřicku velké množství zbraní. "Osádka vozidla hlídce tvrdila, že nic neveze. Celníci ale v zavazadlovém prostoru nalezli černou tašku a v ní zbrojní arzenál," řekl ČTK mluvčí krajské celní správy Jiří Nejedlý. V tašce byl mimo jiné samopal se sklopnou pažbou, čtyři krabičky s náboji, dva zásobníky, dva boxery, lovecký nůž a mačeta. Celníci oba muže ve věku 41 a 54 let předali i se zbraněmi policii.

Průzkum: Stres českých zaměstnanců od roku 2010 stoupl o třetinu

Stres českých zaměstnanců se v uplynulých letech zvýšil. Míra jejich stresu stoupla v období 2010 až 2013 o třetinu na 65 procent, přičemž hůře jsou na tom lidé starší 35 let. Na vině je nadměrný tlak ze strany vedení, kolegů a klientů, přetížení a ekonomická krize. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Engage Hill, která ho provedla mezi 8000 zaměstnanci českých firem o průměrném věku 36 let. Podle zjištění společnosti zaměstnanci o 50 procent častěji a intenzivněji dávají najevo i stres vůči kolegům a nadřízeným.

Zdravotní postižení má 10 procet Čechů

Víc než milion lidí v Česku má nějaké zdravotní postižení. Celkem jím trpí 10,2 procenta obyvatel. Podíl zdravotně handicapovaných tak od roku 2007 vzrostl., po kterou lidé zdravotní omezení mají, se ale zkrátila. Vyplývá to z výsledků šetření, které představil Český statistický úřad (ČSÚ). Nějaké zdravotní postižení mělo loni podle Josefa Kotýnka z ČSÚ celkem 1,077.673 lidí. Je to 10,2 procenta obyvatel. V roce 2007 nějakým zdravotním handicapem trpělo 9,8 procenta lidí. Zdravotní postižení mají tři pětiny lidí nad 60 let. Nejvíc v posledních letech ale přibylo handicapovaných do 19 let a nad 75 let. Roste také podíl osob s vrozeným handicapem. Zatímco v roce 2007 ho mělo necelých 12 procent postižených, teď už téměř 14 procent. Do výsledků se tak podle odborníků promítá stárnutí společnosti. Vliv může mít i to, že lidé mívají potomky později, což se může odrazit ve zdravotním stavu dětí.

CVVM: Cizince v ČR vnímá 60 pct Čechů jako problém

Cizinci, kteří se v posledních letech přistěhovali do Česka, představují na celorepublikové úrovni podle tří pětin Čechů problém. V místě bydliště jsou k cizincům shovívavější, jako problém je zde vnímá jen čtvrtina lidí. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle kterého je většina občanů ale přesvědčena, že cizinci v Česku stojí za růstem nezaměstnanosti i kriminality. CVVM provedlo průzkum v první polovině března a na otázky týkající se cizinců v něm odpovědělo 1061 lidí starších 15 let.

Lékaři v Brně provedli unikátní operaci kolenního kloubu

Lékaři v Brně provedli operaci, při níž jako první v Česku aplikovali kolagenový implantát do kolenní chrupavky. Novinářům to řekla Jitka Kellnerová, ředitelka nemocnice SurGal Clinic, kde se zákrok uskutečnil. Operace trvá 45 minut a stojí asi 40.000 korun. Zanedlouho by ji podle Kellnerové měly hradit pojišťovny. Jako první si ji do sazebníku služeb zařadila Vojenská zdravotní pojišťovna. VZP tak nejspíš učiní v květnu. Operovaným byl sedmadvacetiletý pacient. Podle jednoho z operatérů Jana Šnellera se během šesti týdnů od zákroku implantát kompletně přihojí k chrupavce a pacient může nohu začít používat. Kompletní přeměna v chrupavku nastane po půl roce, za rok může pacient naplno sportovat a věnovat se i kontaktním sportům.

Muzeum firmy Petrof si od otevření prohlédly dvě stovky lidí

Muzeum společnosti Petrof v Hradci Králové od jeho otevření loni v listopadu navštívily zhruba dvě stovky lidí, zájem však stále stoupá. Firma Petrof je předním evropským výrobcem klavírů a pianin. Exponáty muzea si v rámci své třídenní návštěvy hradeckého kraje prohlédl prezident Miloš Zeman, který na jeden z vystavených nástrojů zahrál pár tónů písně Sentimental Journey. Zeman si prošel místnosti muzea, poté se sešel s vedením společnosti a vyslechl si dvě skladby v podání klavíristy Matyáše Nováka.

Minoritský konvent v Brně jako relikvii uchovává vlasy císaře

Minoritský konvent v Brně uchovává jako relikvii vlasy posledního habsburského císaře Karla I. Římskokatolická církev jej v roce 2004 blahořečila, a to například za snahu o ukončení první světové války. Památku Karla I. i jeho manželky Zity, taktéž adeptky blahořečení, připomněla mše, jíž se zúčastnil také jejich vnuk Rudolf a potomci českých a moravských šlechtických rodů. Podle ostravsko-opavského biskupa Františka Lobkowicze představuje příklad Karla I. výzvu pro současné politiky.

Ministr Herman: V Žižkovském nádraží by mohl být filmový archiv a muzea

Památkově chráněné Žižkovské nádraží se v budoucnu stane kulturním centrem. Mohl by tu sídlit Národní filmový archiv (NFA), výstavní prostory by mohlo ve funkcionalistické budově najít Uměleckoprůmyslové muzeum nebo Národní technické muzeum, řekl při podpisu memoranda ministr kultury Daniel Herman. Memorandum o spolupráci podepsal spolu se zástupci Prahy, Českých drah a developera. Kolem osudu nádraží se vedou bouřlivé diskuse už několik let. Dohoda na tom, kdo zaplatí nákladnou rekonstrukci objemné stavby, ale stále není.

Zemědělské muzeum v Praze otevírá výstavy o venkovu a pivu

Národní zemědělské muzeum (NZM) v Praze na Letné otevírá dvě výstavy. První s názvem Venkov v proměnách staletí prostřednictvím předmětů hmotné kultury, rekonstrukcí, modelů, obrazového materiálu i textových informací seznámí návštěvníky s vývojem zemědělství, stravování, řemesel a obchodu. Druhá je věnována pivu a přiblíží cestu tohoto moku z chmelnice až na stůl.

Hřebčín v Kladrubech ukrýval pamětní desku císařovny Sissi

Zhruba 100 let ukrýval hřebčín v Kladrubech nad Labem pamětní desku císařovny Sissi. Našla se náhodou díky plánované rekonstrukci památkových objektů. Bavorská princezna, která si vzala císaře Františka Josefa I., několikrát Kladruby s manželem navštívila. Uvedl to ředitel hřebčína Jiří Machek. Desku restaurátoři vyčistí, obnoví německý nápis a po dokončení rekonstrukce hřebčína dostane čestné místo, buď v rámci zámecké expozice, nebo se umístí na venkovní fasádu. Císařský pár pobýval v regionu, když jezdil na parforsní hony.

Ornitologové vypustí vzácnou pěnici, zimu přečkala v zoo

Ornitologové vypustí v pátek zpět do volné přírody vzácnou pěnici malou, která se loni v listopadu ojediněle vyskytla u Hradeckého rybníka v Tovačově na Přerovsku. Podle odborníků se stala nejvzácnějším ptákem zjištěným v České republice v roce 2013. Teplomilný hmyzožravec přečkal zimu v zoologické zahradě v Plzni. Ornitologové pěnici vrátí zpět na místo, kde byla odchycena. Na cestu do světa ji označí drobným hliníkovým kroužkem. \uvedl to místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. "Výskyt pěnice malé v České republice se stal velkým překvapením nejen pro naše ornitology, ale i pro pozorovatele ptáků v celé Evropě. V loňském roce byla zjištěna pouze jedna ve Španělsku a druhá u nás na střední Moravě," uvedl Šafránek.

Sport

U fotbalistů Liberce po dohodě s vedením skončil trenér Jaroslav Šilhavý. Severočeský klub o odchodu dvaapadesátiletého kouče, který by měl podle spekulací zamířit do sousedního Jablonce, informoval na svých internetových stránkách. Jméno nového trenéra by měl Slovan oznámit v nejbližších hodinách.

Hokejovou reprezentaci posílí v přípravě na mistrovství světa útočník Tomáš Rolinek ze Sparty. K národnímu týmu se připojí v pátek v Praze.

Plzeňský hokejista Tomáš Slovák získal jednu ze tří hlavních cen Českého klubu fair play za rok 2013. Po jeho přiznané teči v dramatickém závěru sedmého extraligového finále ve Zlíně domácí deset sekund před koncem vyrovnali, titul ale nakonec přece jen slavila Plzeň. Další hlavní cenu za čin obdržel motocyklista David Pabiška, za celoživotní postoj byl oceněn cyklista Jan Smolík.

V Praze začal soud v kauze úplatkářské aféry v českém fotbale. Okresní soud pro Prahu-západ vyslechl obžalovaného bývalého rozhodčího Tomáše Adámka, který měl přijmout úplatek od dalšího obviněného Martina Svobody, údajně aby ovlivnil prvoligové utkání mezi Jabloncem a Plzní. Promluvil i další sudí Pavel Býma, který je obviněn, že korupční jednání neoznámil. Soud byl po třech a půl hodinách odročen na 5. června, aby mohli být vyslechnuti další svědkové.

Fotbalový rozhodčí Petr Ardeleánu, který v sobotním ligovém utkání odpískal dvě sporné penalty ve prospěch Příbrami v souboji s Libercem, je podle bývalého předsedy disciplinární komise FAČR Jiřího Goldy na seznamu sudích, které jmenoval šéf Sparty Daniel Křetínský v kauze korupce rozhodčích z roku 2012. Golda to řekl při dnešním soudním líčení ohledně uplácení sudího Tomáše Adámka.

Policie v těchto dnech obvinila z výtržnictví a ublížení na zdraví pět příznivců fotbalového klubu Baník Ostrava. Během sobotního prvoligového zápasu se Slováckem napadli pořadatele. Důvodem byla skutečnost, že pořadatelé nechtěli na ostravský stadion pustit jejich opilého kamaráda. ČTK o tom informovala mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Český tenista Lukáš Rosol postoupil na turnaji série Masters v Monte Carlu do osmifinále, druhé kolo naopak znamenalo konec pro jeho daviscupového kolegu Radka Štěpánka. Osmadvacetiletý Rosol porazil na monacké antuce Francouze Michaela Llodru dvakrát 6:4 a jeho dalším soupeřem bude Švýcar Roger Federer, který přehrál Štěpánka 6:1, 6:2.

Počasí

Bude jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 11 až 15 stupňů Celsia.