Děti českých krajanů z černobylské oblasti byly na ozdravném pobytu na Šumpersku

Foto: autorka

Přijely z ukrajinského Dubna, Lucku, Mikolajevky nebo Korosteně. Dodnes trpí následky Černobylu. Děti českých krajanů z Ukrajiny teď prožily tři týdny na čistém vzduchu v Bludově u Šumperka. Minulý pátek, na závěr svého pobytu, připravily pro hosty a sponzory hodinové vystoupení:

Foto: autorka
"Zde v Bludově jsou děti na ozdravném pobytu, který pořádáme pro krajanské děti z Ukrajiny, z oblastí postižených černobylskou havárií. Je to projekt, který podporuje letos devatenáctým rokem Ministerstvo zdravotnictví České republiky,"

vysvětluje Tomáš Lukavský, výkonný místopředseda Česko - ruské společnosti, která ozdravné pobyty krajanských dětí v Česku pořádá. Jen letos se na nich během prázdnin vystřídalo téměř sto dvacet dětí z Ukrajiny. Kromě Bludova byly i v Račím údolí v Jeseníkách a v Komorní Lhotce na Frýdeckomístecku. A že jsou ozdravné pobyty dětí, trvale žijících v černobylské oblasti, potřeba, dosvědčuje i bludovská dětská lékařka Hana Všetečková, která zdravotní stav dětí po celou dobu jejich pobytu sledovala:

"Děti přijíždějí převážně s pohybovými vadami, to znamená vadné držení těla, poměrně dosti těžké skoliózy. Výživa organismu byla přiměřená, nějaké vrozené vady jsem tam nezaznamenala. Kromě toho, že všichni pocházejí z té oblasti: mají problémy se štítnou žlázou."

I po více než dvaceti letech od výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu se u nich projevují problémy s imunitou, nemoci dýchacích cest, zvýšená lámavost kostí nebo nervová onemocnění. Proto je snaha, aby se děti českých krajanů z Ukrajiny léčily v klimaticky čistých oblastech v Česku opakovaně. A jak říká jedna z ukrajinských vedoucích Irina Ivanovová: zdejší pobyt jim opravdu svědčí:

Foto: autorka
"Chci říct, že dětem se tu velmi, velmi, velmi líbí, jejich zdravotní stav se hodně zlepšil, dýchaly čistý vzduch. Mají tu i skvělý program."

"Chodíme na exkurze, koupeme se v bazénu,"

potvrdila jedenáctiletá Světa z Dubna. Kromě koupání tu na děti čekaly výlety, jízda na koních, procházky v lese, ale i pravidelné cvičení a rehabilitace. Učily se tu i češtinu nebo hru na zobcovou flétnu. I ta přispívá k léčbě dýchacích cest.

Kromě ozdravných pobytu probíhají v Česku i tzv. edukační pobyty, které dotuje ministerstvo zahraničních věcí. Na nich se letos vystřídalo přes osmdesát dětí českých krajanů z Ukrajiny a dalších šest desítek dětí z Chorvatska.

K pobytům krajanských dětí z Ukrajiny v Česku se vrátíme i v naší sobotní rubrice Češi v zahraničí.