Děti českých krajanů z Ukrajiny přijely do Česka za zdravím

I letos na ozdravný pobyt do České republiky přijely děti českých krajanů z Ukrajiny. Jedná se hlavně o děti z oblastí zasažených v roce 1986 havárií černobylské jaderné elektrárny. Ty v Česku pravidelně tráví tři týdny v Jeseníkách, Orlických horách nebo na Příbramsku. A právě tam, do dětské léčebny Charlotty Masarykové v Bukovanech, se za skupinou jednačtyřiceti dětí ze Žitomyru vypravila Milena Štráfeldová:

Od výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu uběhlo už jednadvacet let. Jak se podepsal na zdraví dětí, kterým je dnes deset, dvanáct let?

"Právě na to jsem se zeptala i primáře dětské léčebny Jiřího Lázničky. Podle něj je na dětech, i když se narodily dlouho po Černobylu, patrná chudokrevnost, mají výrazně sníženou imunitu, často trpí problémy se štítnou žlázou, chronickými záněty průdušek, astmatem, rychle se unaví. Ve srovnání s českými dětmi jsou drobnější a působí podvyživeně. Tak vypadaly i děti, které jsem viděla v Bukovanech. Dr. Láznička mi navíc potvrdil, že ukrajinské zdravotnictví jim neposkytuje takovou péči, jakou by potřebovaly. V loňském roce například u jednoho děvčátka zjistil velmi závažné onemocnění krvetvorby, které mu lékaři doma léčili čípky proti zácpě..."

Děti v Česku tráví tři týdny. Je to dostatečné? A jak jim vůbec ozdravný pobyt prospívá?

"Znovu mohu jen citovat primáře léčebny v Bukovanech. K výraznému zlepšení zdravotního stavu by potřebovaly půl roku v klimaticky čistém prostředí, s vydatnou stravou a s dostatečným pohybem. Ale i tři týdny jsou prý na dětech znát. Nejenže zpravidla dvě až tři kila přiberou, jsou také odpočatější, vitálnější a lépe čelí nemocem. Některé k nám jezdí na ozdravné pobyty vícekrát a podle lékařky Emy Sniděvičové ze Žitomyru jim pak lepší zdravotní stav vydrží celý rok. Jakmile naopak některý rok vynechají, znovu u nich propukají chronické nemoci."

Jaký vlastně mají děti českých krajanů z Ukrajiny v Česku program a kdo tyto jejich pobyty organizuje?

"Organizátorem těchto pobytu je Česko - ruská společnost a v rámci pomoci českého státu krajanům v zahraničí je finančně podporuje ministerstvo zdravotnictví. Pro děti je tu připraven opravdu bohatý program. Například v Bukovanech kromě pobytu v léčebně, která je sama uprostřed krásné přírody nedaleko Orlické přehrady, jezdí na výlety, navštívily příbramský aquapark, koňskou farmu, chystají se do Prahy. A má to pro ně samozřejmě i další efekt. Většina z nich si tu i zdokonalí češtinu. Z domova sice trochu česky rozumí, často ale neumí mluvit. Zato zpívají opravdu pěkně:"