Děti v Česku se pomalu vracejí do škol

Školy a školky v Česku se postupně zaplňují. K žákům prvního stupně základních škol, kteří se vrátili k rotační výuce v polovině dubna, se nyní přidali s praktickou výukou učni, středoškoláci a vysokoškoláci z posledních ročníků. Větší rozvolnění má nastat příští pondělí 3. května, kdy se do škol zatím ve třech krajích vrátí žáci druhého stupně a také dojde k otevření provozoven některých služeb.

Praktická výuka se 26. dubna na školách obnovila po čtyřech měsících. Laboratoře, dílny či ateliéry tak zaplnilo zhruba 130 tisíc učňů, středoškoláků a vysokoškoláků. Učí se s povinnými respirátory a testováním na covid.

Foto: David Taneček,  ČTK

„Je to neskutečně dobře, protože kluci přes internet akorát studovali teorii, nic jiného,“ řekl Českému rozhlasu Miroslav Rataj, jeden z mistrů na stavebním učilišti v Opavě. Podobně se vyslovil i učeň prvního ročníku oboru opravář zemědělských strojů Střední odborné školy a učiliště v Třeboni.  „Můžu pochválit učitele, že se na odborné předměty hodně snažili a myslím si, že tam ta kvalita byla. Ale praxe bohužel nikdo nedokáže distančně udělat,“ zhodnotil pro Český rozhlas distanční výuku.

První ročníky středoškoláků musí podle učitelů dohnat základní dovednosti, ty nejstarší čeká co nejrychlejší příprava na závěrečné zkoušky.

Vysokoškoláci zase mají možnost v laboratořích či ateliérech dokončit své bakalářské a diplomové práce. S obnovením praktické výuky se do školy vrací i studenti absolventských ročníků divadelních fakult. Mohou tak dozkoušet inscenace, které jsou v posledním ročníku hlavní náplní jejich studia, a odehrát je alespoň online. „Jejich vystoupení budeme streamovat a v případě, že to epidemická situace umožní, přesuneme inscenace na letní scény,“ popsal Českému rozhlasu děkan Divadelní fakulty JAMU Petr Francán.

V krajích, kde výskyt nově nakažených covidem klesl pod 100 na 100 tisíc lidí za sedm dní (Plzeňském, v Karlovarském a Královéhradeckém), se 26. dubna otevřely školky pro všechny děti. Od 3. května se v těchto regionech vrátí do škol i žáci druhého stupně. Ve třídách se budou střídat rotačně po jednom týdnu. Podle ministra školství Roberta Plagy by se do mateřských a základních škol mohly vrátit i děti v Praze a ve Středočeském kraji.

PCR testy jako vstupenka 

Od 3. května budou moct lidé také využívat vybrané služby, jako jsou kadeřnictví, pedikúra nebo masáže. Podmínkou tam bude negativní test na koronavirus. PCR test, za který si samoplátce zaplatí zhruba 1500 korun, bude platit sedm dní. Antigenní test z odběrového centra, který je hrazený jedou za tři dny z veřejného zdravotního pojištění, bude mít třídenní platnost.

PCR test | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Podle exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas, lidé ale nejsou příliš ochotní nechat se testovat PCR testem hrazeným z vlastních zdrojů. Třeba kvůli kultuře, sportu nebo třeba návštěvě restaurace by si jej nechala udělat jen zhruba třetina lidí.  Naopak 59 procent lidí by to odmítlo.

Celkově lépe jsou na tom zdravotní pojišťovnou hrazené antigenní testy. Tady se ochota lidí nechat se testovat pohybuje v průměru nad 50 procenty. Nejvyšší je u návštěvy obchodů a to 59 procent. Naopak nejnižší u účasti na sportovní akci, která je 44 procent

„Tato otázka možná na nás hází trošku negativní světlo. Když bychom uvažovali, že bychom systematicky nějakým způsobem podmiňovali a nutili lidi k tomu, aby se testovali, tak k tomu příliš velká ochota není,“ řekl ředitel agentury Přemysl Čech.