Od vzniku první mateřské školy v Čechách uplynulo 190 let

První česká mateřská škola v prostorech kolem kostela sv. Jakuba

Takzvanou „vzornou opatrovnu mládeže“ založil v roce 1832 při pražské emauzské farní škole Na Hrádku učitel Jan Svoboda.

Jan Svoboda | Zdroj: Světozor,  1869/Wikimedia Commons,  public domain

Tříleté až šestileté děti učil Jan Svoboda základům čtení, psaní a němčiny. Pomocí her, říkanek a zpěvu jim také nenásilnou formou vštěpoval morální zásady. O třicet let později byla založena českými Němci první Kindergarten v Praze ve Spálené ulici.  Na to postupně zareagovali i čeští vlastenci. V roce 1869 byla v Praze otevřena první česká mateřská škola v prostorech kolem kostela sv. Jakuba v Praze.

Marie Riegrová-Palacká | Foto: e-Sbírky,  Národní muzeum,  CC BY 1.0 DEED

Vznikla z iniciativy Marie Riegrové-Palacké, české filantropky, která poslala dvě české opatrovnice (Marii Mullerovou a Barboru Ledvinkovou) do Francie, aby zde přejaly francouzský koncept předškolních institucí.  Mateřská škola fungovala převážně na principu charity, na provoz přispělo město Praha a zbytek byl financovaný pomocí charitativních sbírek. Díky dárcovským příspěvkům mohl být provoz mateřské školky celodenní, děti si nemusely nosit svačiny, dostávaly zdarma jídlo a ty nejchudší i oblečení.

První česká mateřská škola v prostorech kolem kostela sv. Jakuba | Zdroj: Světozor,  26. 2. 1869,  public domain
klíčová slova:

Související