Devatenáctiletý Zdeněk Jirsa si postavil železnici i lokomotivu

Devatenáctiletý Zdeněk Jirsa z Dačic, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Devatenáctiletý Zdeněk Jirsa z Dačic na Jindřichohradecku si před třemi lety splnil svůj sen. Spolu s kamarádem Vlastimilem Šalandou dokázal na dvoře rodinného hospodářství postavit parní lokomotivu a několik desítek metrů železniční tratě. Tenhle koníček ho provází už od dětství a patří mu místo v rubrice Česká nej....

Devatenáctiletý Zdeněk Jirsa z Dačic,  foto: ČTK
První jízdu s vlastní lokomotivou, která byla obrovským životním zážitkem, absolvoval Zdeněk Jirsa po několika letech nepředstavitelné dřiny v květnu 2002.

"Vždycky jsem měl k železnici kladný vztah. Potom se mi zalíbily věci na páru a hlavně parní lokomotivy. Začal jsem postupně získávat informace, jezdil jsem na velké parní lokomotivě a nakonec jsme si ji postavili doma. Hodně pomohli příbuzní, známí. Nedělám to sám, ale s kamarády. Jsou v tom peníze všech. Ty díly se sháněly různě po šrotech, od známých, po nádražích."

Kolik máte metrů kolejí a kolik lokomotiv?

"Máme přibližně 127 metrů kolejí, ta délka se mění. Občas se někde přidá, někde ubere. Do budoucna je chceme rozšířit. Máme tady dvě výhybky, dva přejezdy, semafor, tři lokomotivy. Jednu z nich parní. Ta je pojízdná, tu jsme si dělali sami. Potom jednu dieselovou, ta je pojízdná taky a potom máme jednu dieselovou před rekonstrukcí a máme tady ještě asi 10 vagonů."

Na jak velkém pozemku to máte?

"Rodiče tady hospodaří, takže je tady asi pět hektarů luk a na tom se to postupně buduje."

Co říkali rodiče vašemu koníčku?

"Občas říkají, že by bylo lepší, kdybych už chodil do hospody. Ale to jen tak z legrace. Trávím u toho hodně času, takže občas se jim to nelíbí, ale na druhou stranu mě v tom podporují, že dělám něco, co snad má nějaký význam nebo budoucnost."

Jako klubovna, kde je možné spřádat další plány soukromého železničního muzea, slouží Zdeňkovi a jeho kamarádům starý železniční vagon. Pochází z roku 1911, údajně je poslední dochovaný svého druhu v Evropě. Zdeněk Jirsa tráví u svého koníčku každou volnou chvilku. Na rozdíl od jiných nemá soukromou železnici jen pro sebe. Kdo má zájem, může se přijít podívat.

"Je to možné. My jsme dělali nějaké akce pro veřejnost, ale vzhledem k tomu, že bývám o prázdninách pryč, tak lidi buď přijdou, domluvíme se na někdy nebo zavolají dopředu a svezeme je dieselovou lokomotivou. To je prakticky možné pořád. Ta parní se musí pracně roztápět a trvá dlouho příprava i úklid lokomotivy, takže to je složitější."

Když pojedete na soukromé miniželeznici a budete mít štěstí, můžete zamávat a zahoukat na strojvůdce z blízké trati z Telče do Slavonic. A jaké jsou plány železničního nadšence do budoucna? Letos chce přikoupit další koleje a prodloužit trať. Okruh by měl mít v budoucnu kolem 300 metrů. V areálu by mělo vyrůst i nádraží.