Díky projektu SayHi si mohou společně zatancovat děti z celého světa

Foto: Khalil Balbaaki, Vladimír Staněk, František Novotný, ČRo

I když jsou školy zavřené, mohou děti prostřednictvím projektu SayHi poznat kamarády doslova z celého světa. Co pro to musí udělat?

Pustit si na webu stanice Rádio Junior videoklip zpěváka Vojty Drahokoupila a naučit se nový tanec.

Do akce se zapojují rádia a televize z Německa, Itálie, Japonska a více než deseti dalších zemí. To hlavní se chystá na 12. listopadu, kdy přesně ve 12:00 budou ve všech zapojených zemích tančit tisíce dětí v tu samou chvíli.

Do projektu se zapojí i české školy v zahraničí

Dagmar Jegerová,  foto: Khalil Balbaaki,  Český rozhlas

Jak uvedla Dagmar Jegerová, součástí projektu jsou kromě škol v Česku i české školy v zahraničí. S návrhem propojit děti přišla Evropská vysílací unie, které se líbil nápad norského veřejnoprávního radia.

"Tam je projekt podobného rázu, který funguje asi 8 let. Je zaměřen proti šikaně. Každý rok je nějaká jiná písnička, jiný taneček. Vždycky se na začátku prázdnin vypustí instruktážní video a děti se přes prázdniny ten tanec učí. V září bývá společný den, kdy se písnička zahraje a děti po celé zemi se rozhodnou společně tančit. V souvislosti s letošní situací se Evropská vysílací unie rozhodla, že by bylo zajímavé děti propojit nejenom v jedné zemi. Ukázat, že veřejnoprávní média tuto možnost mají. Oslovila proto všechny členské země a nám na Rádiu Junior se to líbilo, tak jsme se rozhodli, že se zapojíme."

Jaké máte ohlasy od dětí?

"Výhoda tohoto projektu je, že je z velké části on-line. Díky tomu se do toho může zapojit každý. To, že děti jsou doma, je nijak neomezuje a naopak jim to dává možnost propojit se nejenom s kamarády a vrstevníky, které už prostřednictvím projektu znají, ale třeba poznat jiné kamarády. My jsme oslovili české školy v zahraničí. Spolupracujeme s magazínem Krajánek ve světě, který se zaměřuje na rodiny a děti Čechů žijících v zahraničí. Díky tomu máme možnost oslovit děti skutečně po celém světě."

Volba zpěváka a českého textu byla na vás?

"Udělali jsme si takový soukromý výzkum mezi dětmi, které máme v okolí. Ty se poměrně jednoznačně vyjádřily pro Vojtu Drahokoupila, nebo Vojtu D. On je autorem českého textu. Dostal anglický přepis toho původního norského textu, věděl, o čem je projekt a napsal text."

Foto: Šárka Mattová,  ČRo

Víte průběžně, kolik dětí se do projektu zapojí nebo se to všechno projeví až 12. listopadu?

"My teď vidíme třeba příspěvky na sociálních sítích, které jsou označeny. Máme odezvu, že se do toho zapojují, zajímá to i rodiče. Něco připravujeme s jednou základní školou tady v Praze."

Můžete prozradit?

"Můžeme jenom naznačit. 12. listopadu, kdy projekt vrcholí napříč všemi zúčastněnými zeměmi, přesně ve 12 hodin ta písnička zazní právě na vlnách Rádia Junior a kdokoliv bude chtít, tak se může zapojit, může si zatančit, může si zazpívat. Kromě jiného k tomu na našich sociálních sítích připravujeme video a právě v tom figuruje ta základní škola."

Díky hashtagům #SayHi a #radiojunior se děti i rodiče můžou podívat, jak to jde kamarádům jinde v České republice, ale i v dalších zemích.