Diplomatický spor ČR - USA k rezoluci o Kubě pokračuje

J.Kavan

Problémy České republiky s přípravou letošní rezoluce OSN o nedodržování lidských práv na Kubě nabírají na síle. Potíže způsobila snaha Česka zařadit do rezoluce kritiku ekonomických sankcí vůči tomuto ostrovnímu státu, což odmítají Spojené státy. Poslední vývoj situace sledovala Zdeňka Kuchyňová.

J.Kavan
Znepokojení nad postupem ministra zahraničí Jana Kavana při přípravě rezoluce vyjádřil o opakovaně americký ministr zahraničí Colin Powell v nedávném telefonickém rozhovoru s prezidentem Václavem Havlem. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus byl poněkud konsternován touto intervencí, protože telefonát měl být podle jeho názoru adresován premiérovi Miloši Zemanovi. Šéf sněmovny ale považuje připravovaný návrh rezoluce za zbytečnou velmocenskou iniciativu ministra Kavana. Úplně něco jiného je však podle něj filozofování o účinnosti ekonomických sankcí a blokád.

Český návrh rezoluce ostře kritizoval náměstek kubánského ministra zahraničí Angel Dalmau Fernández, který nám telefonicky sdělil:

"V případě dané rezoluce se jedná o akci, která je čím dál tím více akcí dvojí morálky, o pokus dostat na lavici obžalovaných Kubu, je to už stereotyp v postupu vůči kubánské vládě v posledních 40 letech nejen ze strany Spojených států. Od roku 1992 mezinárodní společenství na všeobecných shromážděních OSN systematicky odsuzuje americké ekonomické sankce vůči Kubě, to tzv. embargo, ale Spojené státy se nedokázaly podřídit. Co si pak v tomto kontextu máme myslet o nějaké malé klauzuli, o níž zatím nevíme, jaké bude její konečné znění. Kubánský lid to irituje, nerozumí těmto obviněním. Za této situace je naprosto nepatřičné hovořit o dobrých vztazích mezi našimi zeměmi.",

řekl v rozhovoru pro Radio Praha náměstek kubánského ministra zahraničí Angel Dalmau Fernández. Kubánský diplomat také popřel jakoukoliv dohodu mezi Prahou a Havanou o požadavku na zrušení amerického embarga v českém návrhu rezoluce.

Mnozí čeští pravicoví politici se obávají zhoršení vztahů s USA i s dalšími spojenci Prahy. Senátor za Občanskou demokratickou stranu Jiří Pospíšil soudí, že problematický dodatek by v rezoluci o nedodržování lidských práv neměl být:

"Já si myslím, že není dobré v diplomacii honit dva zajíce najednou. Druhá věc je, že se Spojenými státy máme dobré vztahy a pokud se nám něco nelíbí na nich, tak to nemusíme řešit přes komisi pro lidská práva, ale měli bychom jim to říci přímo. A mám pocit, že to se trošku zanedbalo, protože tomu ty reakce z poslední doby ze Spojených států nasvědčují, že se současnou administrativou to probráno nebylo."

Česká diplomacie již delší dobu vede o podobě problematické rezoluce intenzívní jednání s partnery v zemích Evropské unie i v Latinské Americe. Až zasedání Komise OSN pro lidská práva, které začne v pondělí v Ženevě, však rozhodne, zda a v jaké podobě bude přijat český návrh rezoluce ke Kubě.