Divnopis: Plezom

0:00
/
0:00

S Divnopisem se tentokrát vydáme na západ Čech, do obce Plezom. Autory pořadu jsou reportéři Pavel Tumlíř a Marek Janáč. Jaký je asi původ tohoto kuriózního názvu?

Plezomi jsou celkem tři, jedna od druhé co by kamenem dohodil. Horní, Střední a Dolní. Na první pohled byste vůbec nehádali, že to tady bylo už před rokem 1115. Jenomže jak je napadlo to tu pojmenovat?

Žena: "No tak to bych ráda věděla,"

Přiznává paní Jitka Folprechtová, která tady má chalupu.

Žena: "Strašně často o tom přemýšlím, jak sem mám jet, tak pořád si to říkám. A teďka já poslouchám v rádiu ten Divnopis, tak jsem říkala, že bych měla chuť někam napsat, jestli by mi to nezjistili."

Takže Plezom? Jazykovědec Milan Harvalík nejprve nahlédne do odborné literatury svých kolegů.

Jazykovědec: "Původně to jméno bylo psáno Plezomy. Tam můžeme odhalit základ plz, který souvisí s výrazy plaz, plazit se..."

Což nemusí být jen ten hadí pohyb bez pomoci nohou, upozorňuje Harvalík.

Jazykovědec: "Taky přeneseně to znamená nějak pomalu, zdlouhavě chodit nebo plížit se."

Žena: "Podle plazení? To je zajímavé. Že by tu bylo tolik hadů? nebo že by se lidi plazili?"

Jazykovědec: "Není kouře bez ohně, nějaký důvod tam být musel, a ať už oprávněně nebo ne zcela oprávněně, lidé si důvod, aby obec pojmenovali plezom od slovesa plaziti, našli."

Mladá žena: "Já tomu věřím! Cha cha cha, tady se to včera taky všechno plazilo! Tady máte taky jednoho včera plazícího, a tady ještě lepší, zavolej Míru!"


Divnopis si lze koupit také jako knihu. S bohatým obrazovým doprovodem vyšla ve vydavatelství Českého rozhlasu - Radioservis, které má katalog na internetové adrese www.radioservis-as.cz.