Divnopis: Všetaty

0:00
/
0:00

V nynějším pokračování populárně-vědeckého seriálu Divnopis se vydáváme do vesnice jménem Všetaty.

Ve Všetatech chvíli obcházíme kostel na náměstí. Na zápraží jednoho stavení se objevuje postarší paní a prohlíží si, co to tady ta individua dělají. Je to paní Milada Budkovská, které se ptáme, proč se to tu jmenuje Všetaty:

"Sem přišli nějaký lupiči, a do pytlů si toho nakradli a nasbírali. Občané se na ně nějak připravili, a ti lupiči říkali: 'Vše taty necháme!' Místo, aby řekli vše tady, říkali vše taty a deme pryč."

S tím ale nesouhlasí paní Marie Čvančarová:

"Já vám to můžu říct. Ta starejch časů se říkalo všem zlodějům 'tatové'."

Je tedy jasné, že vysvětlení se točí kolem zlodějiny. Jazykovědec Milan Harvalík z Ústavu pro jazyk český Akademie věd více méně souhlasí. Přidává k tomu, že vesnice Všetaty jsou v Čechách dvě:

"V obou případech je to jméno složené: vše, tedy všichni, a tat ve smyslu zloděj. Znamenalo by to teda ves lidí, kde jsou všichni zloději."

Milan Harvalík je ale tentokrát milosrdný. Říká, že jazykovědci mají ještě jednu teorii, jak přišly Všetaty ke jménu:

"S ohledem na to, že existují jména jako Tatina nebo Taťouňovice, kde je základem apelativum 'táta' ve smyslu 'otec', tak by to mohla být ves lidí, kde jsou všichni tátové, všichni otci."

"Já bych si vybrala 'všichni otcové'," chytá se lepší varianty paní Budkovská. Jenomže Všetaty jsou pojmenovány s větší pravděpodobností právě po těch zlodějích. Ostatně krade se tu dodnes, přiznává i paní Miloslava Hartmanová a hned má nápad, jak to vyřešit:

"Potřebovalo by to nějakýho mít nahoře, na Hradě, víte, aby byl ze Všetat."


Divnopis si lze koupit také jako knihu. S bohatým obrazovým doprovodem vyšla ve vydavatelství Českého rozhlasu - Radioservis, které má katalog na internetové adrese www.radioservis-as.cz.